стрічка

Колишній політв’язень презентував книгу на Маневиччині

14 Вересня 2018, 13:15
У Колках призентували книгу Петра Мосійчука «Спротив» 1361
У Колках призентували книгу Петра Мосійчука «Спротив»

У приміщенні будинку культури селища Колки, що у Маневицькому районі, відбулась презентація книги Петра Мосійчука «Спротив».

Автор – відомий у районі громадський діяч, засновник і режисер самодіяльного народного театру у Колках, заслужений працівник культури України. У молоді роки його засудили до 25-ти років сталінських таборів, – повідомляється на сайті Колківської громади.

У книзі – документальна хроніка подій того часу. На сторінках книги – життя автора і його побратимів в мордовських таборах, сповнене небезпечних подій і переживань. Спогади колишнього репресованого.

«Самі мої хороші друзі уже на тому світі. Ця моя книжка, яку я зумів завершити, хай буде для них хорошим спомином. Тому що нічого після них не залишилось. Вони ніби і ніхто були, але це були великі люди, великі хлопці, які нічого не жаліли, жертвували життям і робили велику справу. Скільки ми захистили своїх людей від всяких бандитів – це не в одній книжці написати», – розповідає автор.

Після повернення із заслання Петро Мосійчук жив на Дніпропетровщині, працював будівельником у колгоспі, художником-оформлювачем, сільським завклубом. Створив там драматичний гурток, але невдовзі повернувся на Волинь. Керував театральним колективом у рідному селі Годомичі, був директором Будинку культури в Колках.

У книзі впорядковано 320 сторінок матеріалу, з фотографіями і документами. Обкладинку оформив молодший син автора, відомий молдовський художник Ігор Мосійчук. Народний артист України Олег Мосійчук, став упорядником видання.

Петра Мосійчука прийшли привітати заступник Колківського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Бобік, секретар селищної ради Ганна Лотвін, протоієрей Свято-Миколаївського храму Київського Патріархату Андрій Закидальський, науковці та освітяни, а також представники громадськості.

На початку заходу прозвучала пісня «Сніги» у виконанні Володимира Лугового. Своїми враженнями від книги поділилась і організатор презентації Ганна Оксенюк, завідувач бібліотеки-філії для дорослих селища Колки.

«Спогади автора болючі, вистраждані правдою життя. Кожному з нас необхідно завжди пам’ятати про героїчні зусилля українських повстанців задля незалежності держави, задля подолання східного агресора, задля майбутнього процвітання народу», – зазначила пані Ганна.



Читайте також: У Маневичах підтримають видавництво книги «Спротив».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024