стрічка

Як на Камінь-Каширщині відновлюють ліси

06 Вересня 2018, 12:02
Як на Камінь-Каширщині відновлюють ліси 1380
Як на Камінь-Каширщині відновлюють ліси

Щоб у лісах Камінь-Каширщини не хазяйнували комахи-шкідники, лісівники збільшують площі мішаних лісових культур з підсаджуванням навіть плодово-ягідних дерев.

Зміна клімату впродовж останніх років на території Волині і зокрема Камінь-Каширського району, а саме встановлення більш посушливої та спекотної погоди, призвело до ослаблення деревостанів. Через це відбувається масове заселення шкідників. Соснові ліси всихають. І ця проблема, як зазначають лісівники Камінь-Каширщини, набуває дедалі більшого масштабу.

«Шкідники вражають все більше соснових лісів краю. Ми змушені проводити рубки відповідно до «Санітарних правил у лісах України», і, зрозуміло, що після цього займаємося лісовідновлювальними роботами», – розповідає головний лісничий ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» Василь Фіц.

Ця справа є клопітка і дуже затратна, потребує терплячості та чималих зусиль. Бо ж відбувається вона у кілька етапів: збір та переробка насіння, вирощування садивного матеріалу в розсадниках та створення лісових культур.

«Тепер ми надаємо перевагу створенню мішаних лісових культур. Для цього використовуємо сіянці сосни звичайної, ялини європейської, дуба звичайного, дуба червоного, модрини. В насадження вводимо плодово-ягідні дерева і чагарники: сливу, вишню, горобину, шипшину, яблуню, грушу», – розповідає лісівник.

За словами Василя Юрійовича, частину посадкового матеріалу вирощують самостійно на власних тимчасових лісових розсадниках, які є у всіх лісництвах.

Сіянці сосни звичайної. Квітень 2018р.
Сіянці сосни звичайної. Квітень 2018р.

Весняна лісокультурна кампанія. Квітень 2018р.
Весняна лісокультурна кампанія. Квітень 2018р.

 

«Щороку ми заготовляємо необхідну кількість лісового насіння основних лісоутворювальних деревних порід. У цьому році, наприклад, сосни звичайної заготовили 88, 6 кг, ялини європейської – 4 кг, берези повислої 24 кг та ін. Наші лісництва його вже засіяли у власні розсадники і наступного року ці сіянці  будуть використовувати для заліснення, – підсумовують у лісгоспі.

Взагалі лісовідновлення відбувається не лише створенням штучних насаджень, а й шляхом природного відновлення. Від початку року, наприклад, камінь-каширські лісівники провели лісовідновлення на площі 456,5 га. З них: лісові культури  створені на площі 157,4 га, природне відновлення провели на площі 299,1 га, з них сприяння природному відновленню – на площі 241,7 га.

«Поряд з цим для вирощування високопродуктивних лісових насаджень проводяться догляди за незімкнутими лісовими культурами шляхом видалення другорядних лісових порід із застосуванням мотокущорізів. Також для рихлення грунту між рядами з метою утримання вологи, знищення трав’янистої рослинності, яка заважає росту і розвитку рослинам догляди проводяться культиваторами КЛБ-1,7 в агрегаті з тракторами МТЗ-82. Всього доглядів за лісовими культурами зроблено на площі близько 700 га», – зазначив Василь Фіц.

Зрештою, як запевняють лісівники ДП «Камінь-Каширське лісове господарство», лісовідновлення для них є ключовим завданням щороку.

Весняна лісокультурна кампанія. Квітень 2018р.
Весняна лісокультурна кампанія. Квітень 2018р.

Весняна лісокультурна кампанія. Квітень 2018р.
Весняна лісокультурна кампанія. Квітень 2018р.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024