стрічка

У селі на Волині горіла трава

03 Вересня 2018, 22:33
Камінь-Каширщина: необережне поводження з вогнем призвело до пожежі 942
Камінь-Каширщина: необережне поводження з вогнем призвело до пожежі

В селі Підцир’я Камінь-Каширського району трапилося загоряння сухої трави та чагарників.

Про це повідомляють в Управлінні ДСНС України у Волинській області.

Площа поширення вогню –  0,1 га. Сталося це через необачність одного з жителів району.

Рятувальники попереджають, що випадки пожеж від спалювання сухої трави, листя та стерні стають все більш частішими. Цьому сприяє і суха погода. Спалювання сухої рослинності веде не лише до забруднення повітря продуктами горіння, а й до вигорання прилеглих лісосмуг, лісів, торфополів, унікальної заповідної рослинності, завдає значної шкоди мікрофлорі ґрунту та призводить до підвищення в ньому вмісту забруднюючих речовин. Місцями несанкціоноване спалювання сухої рослинності веде до загибелі ще незібраного врожаю. Під час таких пожеж можуть також постраждати люди.

Крім того, не можна забувати й про те, що нещадне полум’я, особливо при сильному вітрі, швидко розповсюджується з одного поля на інше, а приборкати таку пожежу дуже складно. Нерідко ліквідовувати такі масштабні пожежі доводиться силами численних загонів рятувальних підрозділів. Гасіння таких пожеж пов’язано з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території в безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.

Найбільш загрозливою є пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. Зупинити таку пожежу дуже складно. Значно більшу небезпеку становить перекидання вогню на торфополя та лісову місцевість. Так, статистика Служби порятунку “містить в пам’яті” пожежі, коли для їх гасіння доводилось залучати не тільки пожежно-рятувальну службу району, але й техніку із усієї області. Деякі пожежі доводилось гасити від 3-х до 15-ти діб.

«Не забувайте про правила пожежної безпеки. Попередити вогонь простіше, аніж приборкати велику територію, охоплену червоною стихією. Вогонь і все, що з ним пов’язане, при невмілому, недбалому поводженні з ним може завдати великого лиха, призвести до загибелі людей, значних матеріальних збитків, взагалі до катастрофи. Тому, головне, дотримуватись правил безпеки. Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї !!!», – застерігають пожежники.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024