стрічка

Навіщо першокласнику рюкзак

31 Серпня 2018, 18:17
Навіщо першокласнику рюкзак 5748
Навіщо першокласнику рюкзак

Перший клас – хвилюючий крок для малечі. Дітлахи вибирають красиві зошити, приміряють шкільну форму та обдумують, що скласти в новенький рюкзак.

Стоп. А рюкзак точно потрібен? Першачкам цього року доведеться піти не просто в школу, а в Нову українську школу. І сидіти за партою чотири уроки по 45 хвилин тепер школярі не будуть, а перший клас буде більше нагадувати навчання в ігровій формі.

Логічно, що необхідність покупки рюкзака – питання дискусійне. Тож якщо Ви ще роздумуєте, чи купувати, варто зважати на кілька сторін питання.

Здоров’я дитини

Дитина в 6-7 років активно росте. Не секрет, що саме в цьому віці дітки, на жаль, можуть заробити собі проблеми з поставою. Досить часто це стається саме через невдало підібраний наплічник або ж взагалі використання сумок на одне плече, носіння пакетів впродовж цілого дня та сутулість діток при ходьбі.

Зазвичай порушення постави виникає в періоди бурхливого зростання: в 5-8, і особливо в 11 -12 років. Це час, коли кістки і м'язи збільшуються в довжину, а механізми підтримки пози ще не пристосувалися до змін, що відбулися. Відхилення спостерігаються у більшості дітей 7-8 років (56-82% молодших школярів).

Саме наплічник може допомогти малюкам тримати спину рівно, на відмінну від сумок, які сприятимуть викривленню.

Під час «Свята рюкзачка», яке організовувала Мережа магазинів канцтоварів «Офіс Центр», ми розпитали про вимоги до наплічників у лікаря Олега Кальчика, котрий консультував батьків з приводу вибору рюкзаків.

«Перш за все треба звертати увагу на вагу наплічника. Тим паче, якщо діти живуть в сільській місцевості. Діти мають користуватися легкими моделями. Також треба відрегулювати по зросту та по плечах всі лямки. Також є моделі, які відповідають до кожного віку. Не може першачок користуватися моделлю для середньої школи. Звичайно, рюкзак має добре тримати форму, каркасні варіанти потрібні в початковій школі», - каже Олег Васильович, лікар-реабілітолог.

Емоційний стан малечі

Рюкзак – це символ школи. Саме з його покупки в малечі часто починається усвідомлення того, що вже пора до школи. Дитина обирає, що потрібно з собою взяти, що в яку кишеню покласти.

Мама майбутньої першокласниці Людмила Франтик розповідає, що рюкзак для доньки таки купила. Проте у школі на цьому не наполягали.

«Ми купували рюкзак в перший клас. Навчатися йдемо в 27-му школу і там батьків повідомили, що рюкзак потрібен. Вибрали від фірми Kite, перевірили на зручність шлейки. Вибирали відповідно до розміру. Перший рюкзак купили в великому торговому центрі, а потім зайшли в магазин на Кривому Валу. Там такий же, як ми придбали раніше, виявився на 220 гривень дешевшим. Але поки тато поїхав здавати в магазин перший рюкзак, то донечка в «Офіс Центрі» вибрала взагалі інший», - розповідає як шукали компроміс з донечкою Людмила.

Донечка Людмили Мирослава сама обрала модель і для неї перший наплічник став дуже приємною та відповідальною покупкою.

Зручність

Вчителька вищої категорії Руслана Вікторівна Гіргіль працювати з першокласниками в рамках проекту «На крилах успіху». У Луцьку проект реалізовуватиме в 19-й школі. Педагогиня розповіла, в чому різниця між таким проектом та власне Новою українською школою.

«В проекті «На крилах успіху» великий рюкзак не потрібен, адже діти носитимуть в перший клас лише один журнал, який буде змінюватися з певною періодичністю. Там будуть різні завдання, спрямовані на розвиток. В дітей не буде контрольних, а будуть завдання для самоперевірки. А комунікувати першокласники будуть в парах, а не лише в групах. Маленькі школярі мають навчати корисного казкових героїв, називати їх. А Нова українська школа відрізняється, там буде 4 предмети, для яких будуть підручники», – розказала педагогиня.

Руслана Гіргіль розказала, що першокласники Нової української школи матимуть інтегрований курс з української мови, математику, іноземну мову та урок з назвою «я досліджую світ». Тому зручний рюкзак для підручників батьки все ж вибирають. Щоправда, підручники обіцяють передати в школи аж в жовтні, тож у вересні малеча й справді може обійтися звичайним легким рюкзачком.

Так чи інакше, але дитина все ж збиратиме до школи якщо не важкі підручники, то іграшку, матеріали для творчості, улюблений перекус, кофтину, в якій може стати спекотно по обіді, гаджети для зв’язку з мамою і татом. Це все необхідно компактно спакувати. Якщо Ваш рюкзак має форму, котра тримається, то є шанс, що всі речі будуть лежати на своїх місцях і акварельні фарби не відкриються на білий кардиган, який дитина вирішила покласти до наплічника та піти з ним на стадіон пограти в рухливі ігри.


 

Ціна та якість наплічника

По рюкзак, якщо ваша дитина про нього мріє або ви усвідомили, що він їй потрібен для зручності потрібно йти в перевірені місця. Не обов’язково купувати найдорожче, що є в магазині, проте треба зважати на кілька факторів.

Вага. Дитячий наплічник не може важити більше 1-го кілограма. Він повинен мати щільний каркас з ортопедичною спинкою. Тканини повинні бути не повністю синтетичними, шлейки та спинка мають «дихати» за рахунок спеціальних матеріалів.

Також варто обирати ті магазини та мережі магазинів, де працюють професійні консультанти та можуть запропонувати покупцеві сертифікат на продукцію.


 

Дисциплінує чи надихає?

Ранець для першокласника – це більше цікавий аксесуар, який мотивує збиратися до школи. Поні, трансформери, котики, яскраві візерунки… Яких принтів тільки не знайдеш на полицях магазинів. Дітям необхідно дати можливість самовираження, але батькам належить проконтролювати якість та безпечність.

Як не помилитися у виборі розповідає Людмила Павлюк, керуюча магазину Офіс Центр за адресою Кривий Вал 31.


 

«Перевірте всі лямки, замки, застібки, не бійтеся кілька раз розстебнути модель, яка подобається та переконайтеся, що в дитини не виникне труднощів з цим. Перевірте сертифікат якості на ранець. Тим паче, якщо в наплічника ортопедична спинка, це має бути підтверджено спеціальними висновками. Орієнтуйтеся на зріст своєї дитини, рюкзак не може «висіти» на бедрах. Дуже важливо не купувати ранець «на виріст». Так можна нашкодити власній малечі. В завеликому портфелі вага неправильно розподілиться по хребту. Особливо якщо мова про першокласників. Дітки в цьому віці люблять покласти в рюкзак іграшки чи якісь речі, поки мама не бачить. Поки Ви будете думати, що немає про що хвилюватися, адже ранець легенький, то малеча може почати горбитися через завеликий рюкзак», - розповідає Людмила Павлюк.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024