стрічка

Володимирські лісівники кажуть, що на території лісництва немає незаконної вирубки

28 Серпня 2018, 15:06
Вирубка лісу 1860
Вирубка лісу

Володимирські лісівники спростовують чутки про незаконну рубку та просять громадян не поширювати недостовірну інформацію у Всесвітній мережі.

Про це інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

На сьогоднішній день лісові масиви Устилузького лісництва перебувають у постійному користуванні ДП «Володимир-Волинське ЛМГ».

Законодавчо передбачено, що саме на лісівників покладено обов’язки зі створення, догляду, охорони та захисту лісів, а також вчасну та якісну заготівлю деревини.

Спеціальне використання лісових ресурсів (Заготівля деревини) проводиться від рубок головного користування та від рубок формування і оздоровлення лісів.

Лісівники на свій розсуд не рубають що, коли і де захочуть. Все відбувається відповідно до встановлених правил.

Так, у 2012 році було проведено базове лісовпорядкування Українською лісовпорядною експедицією, тобто були намічені заходи щодо ведення лісового господарства на наступних 10 років.

Рубки  головного  користування – це вирубування стиглих деревостанів із метою заготівлі деревини. Такий вид користування проводиться на основі розрахункової лісосіки, розробленої Українською лісовпорядною експедицією.

На сьогоднішній день розрахункова лісосіка для ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» становить 43,41 тис. куб. м на рік. Вона визначена таксаторами та затверджена Міністерством екології та природних ресурсів України  в наказі «Про затвердження  розрахункових лісосік   для  державних підприємств Волинської області» від 27.01.2014 р. №28. Відсоток ділових сортиментів при рубках головного користування коливається від 80 до 90. У 2018 році рубок головного користування на території Устилузького лісництва планується провести на загальній площі – 20,7 га. Станом на 01.08.2018 року виписано лісорубних квитків на площу – 18,3 га.

Ці ділянки перебувають у стадії розробки і підлягають лісовідновленню на весну 2019 року.

До Рубок формування і оздоровлення лісів належать: рубки догляду, санітарні рубки та інші заходи формування і оздоровлення лісів.

При проведенні базового лісовпорядкування  по ДП «Володимир-Волинське  ЛМГ»  в 2012 році були намічені насадження, що потребують рубок догляду та санітарних заходів. Річні об’єми рубок догляду на період з 2013 по 2022 рр.  становлять:

  • Освітлення – 101,1 га
  • Прочищення –116 га
  • Проріджування – 92,3 га
  • Прохідні рубки – 89,5 га

Також лісовпорядкуванням виявлено 727490 м куб. сухостійної і пошкодженої деревини на площі 3075,1 га.

І такі рішення лісівники не приймають на власний розсуд!

Об’єми по всіх видах рубок плануються відповідно до матеріалів лісовпорядкування, переліку заходів із поліпшення санітарного стану лісів, складеного  на основі обстежень працівників лісової охорони лісгоспу  та спеціалістів (лісопатологів) Державного спеціалізованого  лісозахисного підприємства «Херсонлісозахист».

Основними причинами всихання та пошкодження деревини є  природний відпад, пошкодження шкідниками  та хворобами лісу, всихання насаджень в результаті зміни  гідрологічного режиму. Великі площі лісових масивів вражені кореневою губкою, внаслідок  масового  розселення бобра  проходить підтоплення  соснових   насаджень, які з часом починають всихати.

Проблемою №1 на сьогодні є масове розповсюдження верхівкового короїда. За 2017 рік площа осередку по ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» збільшилася у 9 разів – із 92,3 га до 837,3 га. Тяжко спрогнозувати, якою буде ситуація цього року. Науковці прогнозують значні спалахи активності шкідника.

Всі рубки проводяться відповідно до  правил проведення  рубок формування та оздоровлення, враховуючи вимоги  «Санітарних  правил в лісах України», про що свідчать неодноразові перевірки контролюючих органів.

За 8 місяців від рубок головного користування Устилузьким лісництвом було заготовлено  5230 куб. м.  Від рубок формування і оздоровлення лісів та інших заходів, пов’язаних із веденням лісового господарства, – 3295 куб. м. Середній річний приріст деревини по ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» становить – 130 тис.куб.м. Підприємством щорічно заготовлюється 63-65 тис.куб.м ліквідної деревини, що становить 48-50% середнього річного приросту, тобто деревини приростає більше, ніж вирубується.

Відповідно до статті 256 Податкового кодексу України,  ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» сплачує рентну плату за спеціальне використання лісових ресурсів. Так, за І-ІІ квартал було нараховано та сплачено рентної плати у сумі – 1 851 362 грн. Із них – від заготівлі деревини на території Устилузького лісництва до Державного бюджету було нараховано та сплачено 189 112 грн. До місцевого бюджету – 92 865 грн.

Варто також нагадати, що починаючи з 2014 року, підприємство не отримало фінансування з Державного бюджету. Взагалі. ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» знаходиться на самофінансуванні.

Лісові ділянки, які вийшли з-під суцільних зрубів суцільнолісосічних та санітарних рубок суцільних  підлягають 100-відстотковому лісовідновленню. Метод відтворення лісу визначається, залежно від лісівничого потенціалу тієї чи іншої лісової ділянки. В Устилузькому лісництві перевага надається штучному лісовідновленню – ручній висадці лісових культур.

Так, площа суцільних зрубів за 2017 рік в Устилузькому лісництві становила – 28,1 га. Весною 2018 року на всіх цих ділянках було створено лісові культури. Окрім того, було створено плантацію для заготівлі новорічних ялинок на площі – 0,4 га. За 8 місяців 2018 року за незімкнутими лісовими культурами Устилузького лісництва було проведено доглядів за ними на загальній площі – 148,1 га. Перевага надається для механізованих доглядів мотокущорізами та лісовими культиваторами. ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» не застосовує гербіциди та пестициди при доглядах за лісовими культурами, адже це суперечить міжнародним стандартам.

З метою покращення обліку лісопродукції  в  ДП «Володимир Волинське ЛМГ» проводиться електронний облік деревини, він повністю автоматизований та поєднаний з бухгалтерським обліком. Заготовлену деревину ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» вивозить на нижній склад для подальшої переробки в цехах, а також реалізовує покупцям, згідно з аукціонами.

 Територіально склалося так, що підприємство змушене більшість лісопродукції вивозити з Устилузького, Ішівського, Стенжаричівського лісництв через місто Устилуг, тому іноді людям  здається, що весь ліс їде з одного лісництва.

У 2014 році ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» пройшло сертифікацію лісів. Міжнародними експертами здійснювалась оцінка відповідності системи ведення лісового господарства підприємства до міжнародних стандартів. В результаті чого було встановлено, що діяльність ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» повністю відповідає принципам та критеріям Лісової Опікунської Ради.

У січні 2018 року міжнародними аудиторами компанії NEPCon проводився аудит зокрема на території Устилузького та Ішівського лісництв. За результатами якого зауважень та недоліків у діяльності ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» виявлено не було.

Керівництво ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» звертається до краян із проханням не шукати в лісівниках ворога. Нам так само болить проблема нелегальної вирубки деревини, ми докладаємо всіх зусиль для її подолання. Нам ще більше болить, коли ліс гине через шкідника. Адже це суттєві екологічні та економічні втрати. Як для лісогосподарського підприємства, так і для громади.

Нагадаємо, нещодавно у Володимир-Волинському районі лісівники встановили три зупинки громадського  транспорту. Зокрема, новесенькі екозупинки «виросли» у селах Свійчів, Красностав та Мар’я-Воля, Володимир-Волинського району (Микуличівське лісництво)

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024