стрічка

Меліорація посприяла зникненню червонокнижної росички на території Шацького нацпарку

26 Серпня 2018, 09:58
1951

Торф'яні болота є важливою складовою біосфери. Вони забезпечують формування, перенесення і баланс органічних речовин, депонування вуглецю, фільтрують гідрологічний стік поверхневих та підземних вод, є важливими центрами збереження біорізноманіття. 

Осушення боліт на території Шацького поозер'я згубно вплинуло на популяцію болотних видів рослин, - інформує прес-служба Шацького НПП у Facebook.

 З побудовою Копаївської, Поліської та Прип'ятської осушувальних систем на території водно-болотних комплексів суттєво зменшилась площа локалітетів червонокнижних видів рослин. Одним із таких видів є росичка – рослина хижак.

Це багаторічна рослина з безлистим квітковим стеблом заввишки 10-20 см. Листя росички вкрите віями. Якщо комаха сідає на листок, вії захоплюють її і листок загинається. Через декілька днів він розігнеться, вії випрямляться, а неперетравлені залишки комахи здує вітер. 

На території Шацького НПП є три види росичок: круглолиста (Drosera rotundifolia L.), англійська (Drosera anglica Huds.) та росичка середня (Drosera intermedia Hayne). На їх оселища можна натрапити біля озер Карасинець, Озерце, Велике Чорне та Луки.


 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024