стрічка

«Попит можна і потрібно формувати», – Віктор Корсак пояснив, навіщо відкриває музей

21 Серпня 2018, 15:01
Віктор Корсак 1338
Віктор Корсак

Луцький бізнесмен переконаний, що зміни треба робити не тільки фізично через «безвіз», який перетворився на «безлюд», а й духовно через залучення до світу мистецтва.

Нагадаємо, подружжя Віктора і Лесі Корсаків відкривають унікальний Музей сучасного українського мистецтва в Адреналін Сіті. Про мотиви такого потужного капіталовкладення Віктор Корсак написав на своїй сторінці у  Facebook

Читайте також: «У менеджменті за помилки не розстрілюють», – цитатник Віктора Корсака

Подаємо допис без без змін.

«Змінюємо минуле, думаємо про теперішнє, творимо майбутнє (Частина 1). Для чого це все? Воно тобі потрібно? Немає куди подіти кошти? Це типові запитання, які мені ставлять знайомі, друзі, родичі (хто не озвучує, то так думає). Часом пробую починати відповідати на кшталт: «Мистецтво – це одна із форм суспільної свідомості, що має суттєвий вплив на культурний рівень нації та забезпечує зростання її духовності, а культура нації є сукупність історично набутих правил та духовних цінностей, які її зберігають, гармонізують та забезпечують розвиток. Тобто через мистецтво можна змінити культуру, через зміну культури можна забезпечити розвиток…» У відповідь, як правило, «розуміючий» вигляд обличчя та тиша або «а що, є попит на мистецтво?» тощо. «Попит можна і потрібно формувати і …» Такі діалоги спочатку бентежать, а після переосмислення ще більше надихають на роботу. 

Адже справді, якщо зважати, що нація – це спільнота людей, яка об'єднана певною назвою, символами, географічним та етносоціальним походженням, історичною пам'яттю, комплексом духовно-культурних і політичних цінностей, а розвиток – це структурні та інформаційні трансформації у системі, які дозволяють вийти їй на якісно інший рівень, то для забезпечення розвитку ми можемо змінити лише історичну пам'ять (повернути забуті та привласнені імена) та духовно-культурні й політичні цінності (назву та символи ми вже відкорегували, а географічне та етносоціальне походження є сталим). 

Структура цінностей у суспільстві – це як ДНК в організмі, саме вони визначають дух нації, а щоб їх змінити, потрібні надзвичайні зусилля, треба спровокувати когнітивний дисонанс, конфлікт між поведінкою та цінностями (справжнє мистецтво, не кіч, завжди породжувало і породжує конфлікт, заставляє рефлексувати та змінюватися).

«Молоде вино у старі бурдюки не наливають», тому є два шляхи розв’язання цієї проблеми: один, це той, що використав Мойсей (40 років водив свій народ пустелею і чекав, доки відбудеться кардинальна зміна поколінь), і другий, на нашу думку коротший та більш ефективний, змінити цінності шляхом інтеграції наших людей у цивілізовану світову спільноту. І це можна робити не тільки фізично через «безвіз», який сьогодні , на жаль, перетворився на «безлюд», а й духовно через залучення до світу мистецтва.

Я переконаний, що із теперішнім «посттоталітарним» ціннісним апаратом нашого народу ми завжди будемо залишатися на одвірках цивілізованого світу, і саме мистецтво є гіперефективним інструментом для його корекції. Далі буде...»



 

Читайте також: 

У мережі з’явився проморолик унікального музею в Луцьку

9 років Адреналін Сіті у дев’яти картинках

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024