стрічка

Лучанин піднявся на дві вершини Таджикістану

20 Серпня 2018, 08:02
Денис Пєсков 1161
Денис Пєсков

Луцький альпініст Денис Пєсков повернувся з подорожіі Таджикистаном, під час якої підкорив два семитисячника Паміру.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Денис Пєсков розповів, що подорож в Таджикістан тривала майже місяць.

Основною метою подорожі було успішне сходження на два семитисячника Паміру: Пік Корженевської (7105м) та Пік Ісмоіла Сомоні (7495м).

Далі подаємо розповідь альпініста про подорож без змін:

«Довгий етап фізичної підготовки дав надію на успішну реалізацію задуманого.

Після теплого прийому наших друзів з Таджикістану та двох днів вирішення організаційних питань в Душанбе, ми дістались гелікоптером базового табору на поляні Москвіна, що знаходиться на висоті 4300 метрів. З цього часу, майже місяць, нижче не спускались. Життя змінило свій ритм, організм працював та адаптовувався до навколишнього середовища. Постійні акліматизаційні виходи вище в гори, де проходили льодовики, скельні ділянки, а інколи просто вибивались з сил і грілись на сонечку. 



Два рази я провалився в тріщину, але по пояс. В одну дирку заглянув, трохи стало страшно, злякався. І ось, як результат успішної акліматизації, перше вдале сходження на Пік Корженевської (7105м) відбулося 27.07.2018. 

Було важко! Сам штурм відбувався з висоти 6300м, де ми мали ночувати, але у зв'язку з погодніми умовами мусили виходити ще опівночі і вже о 8.35 ранку ми були на вершині. Відразу хочу сказати, що маршрут вийшов стрьомненький та важкий. Пройшли його вночі, тому лякатись не було часу і далеко видно не було... Замерзлі, втомлені, але щасливі, ми насолоджувались краєвидом на Памір та виглядом на наступну нашу ціль – Пік Ісмаіла Сомоні. 

Далі чекав небезпечний спуск, ночівка на 6300м та подальший спуск зі всім своїм барахлом, що обривало плечі. Вже в темноті пройшли льодовик та смакували смачну вечерю від повара Рустама в базовому таборі.

П'ять днів відпочинку в базовому таборі і ось ми знову вирушаємо вгору. Цього разу постійний набір висоти і за декілька днів ми опиняємось на висоті 6900м. З цього місця маємо вирушати на вершину. О 7 годині ранку 7 серпня група вирушає і після нелегкого і небезпечного підйому опиняємось на вершині. Класна сонячна погода дає нам змогу провести необхідну кількість часу і зробити гарненькі фотографії. Знаходячись на такій висоті, ми ніби і не відчуваємо цього.

Далі спуск на 6900, ночівка і цілий день постійного спуску в базовий табір. Добрались ми вже о 2 ночі. Фактично вийшло 15 годин топання вниз, спуск в темноті по скалам і перехід льодовика з ліхтариками по малопомітним слідам і записанному треку в навігаторі. 

Знесилені, але з відчуттям успішно виконаної цілі і задоволені відпочивали в таборі.

Наступні дні очікували гелікоптер та відновлювали сили, перехиляючи по чарці за успішне сходження. Погода радувала, давала можливість виконати успішне сходження всім бажаючим. Складалось враження, що це не гора, а новорічна ялинка, що роздає подарунки. За що і дякую.


 

Було відчуття, що це був найкращий сезон. Але ось тут відбулась трагедія, що забрала життя і здоров'я в наших друзів-альпіністів. Вже після мого спуску, гелікоптер здійснював рейс по доставці людей з базового табору до населенного пункту Джиргиталь. Внаслідок поганих погодних умов та великої хмарності відбулось зіткнення з льодовиком і жостка посадка. 

Загинули п'ять людей, травмувались інші пасажири. Дуже шкода. Співчуття рідним та близьким загиблих. Вічна пам'ять!

Але життя продовжується...


Дякую долі за можливість здійснити мрію і задумане! За нові враження та емоції! 

Велике спасибі друзям з Таджикістану за теплий прийом та гарну атмосферу гостинності. Дякую за допомогу всім хто вірив і тим хто перешкоджав. Без вас було б важче.



Я став сильнішим і готовий до нових пригод в наступному році!»

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024