стрічка

На Поліссі попередили про найсильніший у році цикл масового всихання

15 Серпня 2018, 17:44
На Поліссі попередили про найсильніший у році цикл масового всихання 1748
На Поліссі попередили про найсильніший у році цикл масового всихання

В Україні швидко розвивається процес масової загибелі соснових лісів внаслідок дії короїдно-трахеомікозних комплексів.

Про таку ситуацію з масовим всиханням в соснових насадженнях розповіли старший науковий співробітник Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. М.Г. Висоцького, кандидат сільськогосподарських наук Василь Бородавка та науковий співробітник Олена Бородавка.

Повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Лише в лісах Держлісагентства осередками короїдів і пов’язаних з ними хвороб вже охоплено 200 тис. га соснових лісів, а наявний патологічний відпад оцінюється в об’ємі 12 млн куб. метрів.

За останніми моніторинговими дослідженнями, в поточний момент формується черговий цикл активного росту популяцій шкідників, внаслідок якого восени  (вересень-жовтень) відбудеться найсильніший у році цикл масового всихання. Приріст площ загиблих сосняків може сягнути 50% до їхніх обсягів на середину року. Ситуація ускладнюється і загострюється – по усій поліській зоні, крім верхівкового короїда, вже діагностується спалах масового розмноження шестизубчатого короїда. Внаслідок цього неминуче прискорюється термін відмирання сосни та перетворення ліквідної деревини у дров’яну.

За словами науковців, якщо не вжити заходів зі зменшення чисельності шкідників, то розрахунково за 5-7 років ці деревостани будуть винищені. Крім того, особливо слід наголосити, що третина осередків масового всихання сосни знаходиться в лісах природно-заповідного фонду, і їхні заповідна цінність та екоресурсний потенціал й надалі стрімко втрачатимуться.

Таким чином, масове всихання сосни в Україні вже сягнуло рівня екологічної катастрофи, про що постійно інформуються органи державної влади та суспільство.

Оперативні санітарні рубки – основа усталеної світової та вітчизняної лісозахисної практики. Вони мінімізують наслідки всихань шляхом попередження величезних збитків від втрат якості та вартості деревини патологічного відпаду. Насадження стають безпечними для населення, в короткі терміни виконується відновлення лісів тощо.

"Водночас, як показує європейський досвід, санітарні рубки при своєчасному застосуванні, ефективно зменшують чисельність короїдів, запобігають спалахам їхнього масового розмноження та інтенсивному розселенню на все нові ділянки сосняків. При цьому, виключно важливе значення надається (зокрема, у Польщі, Німеччині та низці інших країн) недопущенню формування і знищенню першого (весняного) покоління верхівкового короїда, що унеможливлює подальше утворення наступних значимих генерацій шкідника та подальший розвиток масових всихань", - зазначають науковці.

Вони кажуть, що, наприклад, у Словаччині, де санітарно-оздоровчі заходи мінімізовані або не застосовуються, на цей момент продовжується масштабна масова загибель хвойних.

Всихання лісів на Волині
Всихання лісів на Волині

Всихання лісів у Словаччині
Всихання лісів у Словаччині

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024