стрічка

«Ратнівський аграрій» є зразковим господарством на Поліссі

12 Серпня 2018, 16:30
Під час зустрічі 1151
Під час зустрічі

У рамках поїздки на Ратнівщину, директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко відвідав СТОВ «Ратнівський аграрій».

Зустріч відбулася у четвер, 9 серпня. Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

СТОВ «Ратнівський аграрій» – найбільше підприємство, яке господарює на Ратнівщині, дає «нове життя» бідним поліським землям, розвиває галузь м’ясного скотарства та дбає про благоустрій громад. У господарстві працює 220 осіб.

Юрій Горбенко поцікавився як проходять польові роботи, оглянув посіви кукурудзи та випас худоби на культурних пасовищах, запитував про участь у програмах підтримки з державного бюджету та економікою господарства.

Читайте також: «Ратнівський аграрій» отримав золото на «Агро-2018».

Керівник СТОВ «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький проінформував, що посіяний широкий спектр культур. Частину з них, на площі 3,5 тис. га, обмолотили, а саме: ріпак, ячмінь, горох, пшеницю, тритикале. На черзі – збір вівса на площі понад 400 га. Уже дозріває соняшник, соя та кукурудза.

Господарник розповів:

«Через несприятливі погодні умови, врожайність цього року нижча минулорічної. Мали деякі труднощі зі збором врожаю в літній період, коли йшли потужні дощі, але робота була так організована, що справилися технічно, технологічно і практично не втратили ні зерна, ні його якості. Хоча, якість дещо нижча, ніж очікували. Пшениця – ІІІ класу. Проте, те що в господарстві немає фуражної пшениці – це велика заслуга людей, які працювали в полі та які організовували жнивну кампанію».

У структурі сівозмін господарство використовує різні сорти пшениці. Є ранні, є і пізні. Ранні сорти встигли зібрати до затяжних літніх дощів. Щодо вибору сортів, Валентин Чернецький зазначив:

«Ми постійно експериментуємо, закладаємо демонстраційні ділянки, щоб побачити який сорт кращий для вирощування. На даний час визначений певний спектр сортів по кожній культурі, з яким ми і працюємо».

Навесні в господарстві заклали 247 га кукурудзи на силос, а також близько 150 га – післяжнивної кукурудзи, яку керівник господарства планує зібрати до жовтня цього року.

В СТОВ «Ратнівський аграрій» утримують 2 тис. голів ВРХ м’ясних порід (Лімузин, Абердин-ангуська, Шароле). В господарстві збільшили маточне поголів’я стада приблизно на 10%, тобто відтепер воно становитиме понад 800 голів.

Нині триває реконструкція фермерського приміщення, яке буде вміщувати близько 400 голів ВРХ.

СТОВ «Ратнівський аграрій» співпрацює як з вітчизняними, так і з іноземними партнерами. Валентин Чернецький розповів про співпрацю із Узбекистаном, Азербайджаном щодо реалізації племінної худоби, а також з іншими країнами щодо реалізації товарної худоби. Аграрій зазначив:

«В нас ще немає культури споживання якісного м’яса, тому внутрішній ринок не потребує такої кількості яловичини».

Декілька років тому господарство почало отримувати прибутки від відгодівлі м’ясних порід корів. Для прикладу, за результатами минулого року отримали 30% рентабельності м’ясної галузі.

Скориставшись державною програмою підтримки, СТОВ «Ратнівський аграрій» отримало більше 500 тис. грн спеціальної бюджетної дотації за утримання корів. Усі кошти отримані з державного бюджету були направлені на реконструкцію фермерського приміщення, яке дасть можливість збільшити поголів’я тварин в господарстві.

Під час зустрічі
Під час зустрічі

Насадження кукурудзи
Насадження кукурудзи

Бики в аграрії
Бики в аграрії

Корови виду Шароле
Корови виду Шароле

Худоба на пасовищі
Худоба на пасовищі

Корови виду лімузин
Корови виду лімузин

Бик виду Шароле
Бик виду Шароле

Новобудівля для аграрію
Новобудівля для аграрію

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024