стрічка

«Тягнули за кіньми, випалювали очі, обрізали язика і обкручували колючим дротом» – з історії Копачівки

05 Серпня 2018, 08:28
Копачівка 1256
Копачівка

Історик і краєзнавець Сергій Янішевський нагадав деякі факти з історії села Копачівка Рожищенського району.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. У дописі йдеться:

«З приходом в Копачівку німецької окупаційної влади, 26 червня 1941 року, замість радянської Сільської ради в селі створюється Сільська управа, що охоплювала села Копачівка, Посьолок Копачівський, Бейнарівка, Олександрово, Стара Олександрівка та осаду Корчівка. Очолював управу житель села Олександрово, переселенець з прикордонного села Вовчий Перевіз (сьогодні Старовойтове), українець за національністю і православний за віросповіданням - Гусар Єфим Данилович (на фото). Його заступником був мешканець Бейнарівки, поляк і римо-католик Міхал Тунський. Секретарем був Усар Яков Григорович, також з Вовчого Перевозу.

Польські дослідники Єва та Владислав Семашко, які славляться своїми перебільшеннями подій 1943 року, у своїй книзі «Ludobojstwo...» пишуть, що «солтис-українець у 1943 році зігнав поляків до клуні в селі Стара Олександрівка» і за допомогою упівців замордував близько 20 людей. «тягнули за кіньми, випалювали очі, обрізали язика і обкручували колючим дротом». Ну як завжди, зрештою. Але... У листопаді 1942 року замість Єфима Гусара головою управи став поляк Міхал Тунський. І ще одне «але»: в Копачівці діяла потужна польська самооборона, а в Рожищі стаціонували угорські війська.


Зрештою, той факт, що в кінці 1942 року Єфим Гусар вже головою не був, може свідчити й про якісь його зв'язки з українським визвольним рухом, і може дійсно з якоюсь акцією. Але поки що про це невідомо.

P.S. 75 років вже пройшло».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024