стрічка

Банки неохоче кредитують волинських аграріїв

27 Липня 2018, 14:40
1058

У Луцьку відбувся кругилий стіл, на якому обговорили використання коштів по виконанню комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2020 роки.

Захід відбувся 25 липня, повідомляють у департаменті АПР Волинської ОДА.

До агровиробників вже надійшли перші транші коштів, в рамках державних програм підтримки.

Під час обговорення напрямків пільгового кредитування, Віталій Заремба зазначив, що банківські установи не охоче кредитують аграріїв. Про це він розповів із власного досвіду, коли спробував взяти кредит в одному із державних банків. Його підтримали Михайло Імберовський та в.о. голови фонду «Власний дім» Віктор Смолярчук, які запропонували надавати кредити агровиробникам через фонд «Власний дім» під 3-5% річних. Щоб отримати кредит, необхідно буде написати бізнес-план.

Прозвучала пропозиція відновити компенсацію 30% вартості закупленої сільськогосподарської техніки для власників особистих селянських господарств. Така програма уже працювала у попередні роки та мала успіх серед виробників.

Власник особистого селянського господарства Олександр Джус підкреслив, що часткове відшкодування вартості техніки було би суттєвою підтримкою для агровиробника, адже розпочати агробізнес досить непросто. Виникають проблеми із залученням земельного банку, техніки та впровадження ефективних технологій. Також виробник висловив прохання до фахівців щодо надання роз’яснень як зробити агробізнес економічно вигідним та успішним, отримати консультації щодо впровадження сучасних технологій у розвиток господарства.

Від власників особистих селянських господарств прозвучала пропозиція відновити напрям кредитування на племінну корову чи теличку з фонду «Власний дім» під 3% річних.

Під час заходу голова асоціації фермерів та приватних землевласників області Руслан Хомич повідомив, що спільно з депутатами Верховної Ради Украни членами Асоціації фермерів розглянули законопроект, який передбачає питання надання статусу прибутковості обслуговуючому кооперативу, за прикладом виробничого кооперативу.

Окрім вдосконалення наявних напрямів підтримки Комплексної програми, присутні пропонували добавити нові, як от:

  • частково відшкодовувати вартість різнопланового молочного обладнання для господарів, які утримують 10 і більше корів;
  • компенсовувати витрати на купівлю до 3 голів племінних свиней та 1 голови племінного кнура вагою до 100 кг власникам фермерських господарств, які мають в обробітку до 50 га землі, з умовою заборони їх продажу протягом трьох років.

Зміни до програми планують винести на розгляд сесії обласної ради до кінця поточного року.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024