стрічка

Депутати Шацької районної ради — проти автокефалії для УПЦ

25 Липня 2018, 09:30
Депутати Шацької районної ради — проти автокефалії для УПЦ 1118 Джерело: фото ілюстративне
Депутати Шацької районної ради — проти автокефалії для УПЦ

Про надання Томосу про автокефалію Православної церкви Україні говорилося не один рік і не при одному президентові України. Це питання порушував екс-президент Віктор Ющенко, але тоді воно чомусь так і залишилось … просто питанням. Та зважаючи на події останніх чотирьох років (війни на сході України) надання автономії українській церкві від Московської стало особливо гостро звучати в українському суспільстві. Перші дзвіночки раз по раз лунають і в звичайних українських селах, де вже стали виникати поодинокі «релігійні бунти».

Декілька тижнів тому Президент України Петро Порошенко направив звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія, Архієпископа Константинопольського – Нового Рима (Стамбул) з проханням надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні.

«Цей довгоочікуваний документ стане не лише торжеством Православ’я, але й актом глибокої історичної справедливості, бо саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри», - йдеться у зверненні.

Саме такий крок, як далі викладено у зверненні, подарує «українцям єдність, мир і згоду, яких ми так потребуємо і яких ми так довго були позбавлені, … довершить утвердження незалежності і самостійності України у духовному вимірі».

18 липня на сесії Шацької районної ради серед питань, які розглядали депутати, стало питання про підтримку звернення Президента до Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православній Церкві. Озвучував це питання депутат Володимир Голядинець, котрий відзначив, що усі районні ради Волині вже підтримали аналогічне звернення. Депутати ж обласної ради, як повідомила Ольга Сахарук, керуюча справами районної ради, звернення не підтримали, але направили своє аналогічне звернення до Вселенського Патріарха.

Натомість дехто з депутатів не зрозумів, чому саме їхня підтримка зможе зіграти якусь роль у вирішенні цього питання.

«Я є парафіянином УПЦ Московського патріархату, але це не зупинятиме мене в переконаннях мати в Україні незалежну церкву. Та я не можу зрозуміти, як наша підтримка вплине на прийняття рішення Вселенським Патріархом, адже до нього вже направили свої звернення Президент України, Верховна Рада, Всечесні отці Київського патріархату. Що ми вирішуємо цією підтримкою?» - дивувався депутат Сергій Сидорук.

Свою позицію висловив Анатолій Бубела. Депутат переконаний, що звернення хоч і мало б бути направлене ще 10 років тому, а Президентом Порошенком – не тепер, а ще на початку його президентства, його необхідно підтримати хоча б тим, аби встановити історичну справедливість: все-таки християнство першим прийшло на Київські землі, а вже звідти через сотні років - на московські.

«Тому незалежна українська церква має бути, народ має право мати свою церкву!», - переконаний депутат.

«В Конституції України чітко прописано, що держава відокремлена від релігії. Чи маємо ми право влізати в справи духовні?» - питала Ніна Хомич.

«Але ми не держава, ми – представники громади, нас обирали люди», - апелював їй Володимир Голядинець.

Після тривалих дискусій, де депутати висловлювали думку, що треба таки опитати жителів громади та вислухати їхню позицію з цього приводу, голова районної ради Сергій Карпук таки поставив питання на голосування.

У підсумку – рішення не пройшло: відмовилися брати участь у голосуванні або утрималися дев’ятеро депутатів на чолі з головою районної ради Сергієм Карпуком. За – 11 депутатів. Не голосували за підтримку звернення про автокефалію церкви УПЦ присутні депутати Галина Артимук (ВО «Батьківщина»), Зоя Демедюк та Ніна Хомич (радикальна партія Олега Ляшка), Ольга Дударчук та Ольга Сахарук (ВО «Батьківщина»), Сергій Сидорук (Партія «Солідарність»). Утримались від голосування «укропівці» Лідія Забродоцька, Сергій Карпук, Валентина Курагеу.

«Як є, так є», - підсумував голова райради.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024