стрічка

Як живуть у Шацькій ОТГ після об'єднанння

11 Липня 2018, 10:33
1611

Шацька об’єднана територіальна громада – одна з перших, що створились на теренах Волині. І якщо решта об’єднаних громад мають багато чого спільного у господарюванні, то Шацька, звісно, відрізняється від решти своєю специфікою. Адже тут – поєднуються перспективи розвитку чи не найбільш актуальних для сільських територій напрямків - і сільського господарства, і зеленого туризму.

Про те, чим сьогодні живе Шацька громада, що встигли зробити за останні роки та як планують розвиватися далі в рамках децентралізаційних процесів – розповіли волинським журналістам та представникам об’єднаних територіальних громад Львівщини в рамках прес-туру «Шацька селищна ОТГ: переваги децентралізації та самостійного господарювання, здобутки і плани».

В Шацькій селищній раді зустрічають львів'ян та журналістів
В Шацькій селищній раді зустрічають львів'ян та журналістів

Організували цікавий та насичений захід для медівників та представників Львівщини Волинське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту «Пульс», який АМУ втілює за підтримки USAID.

На початку – зустріч із керівництвом Шацької ОТГ, зокрема, в.о. голови селищної ради, секретарем Людмилою Цевух, членами виконавчого комітету, депутатами, старостами. Не оминув увагою цю зустріч і голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець. 

На зустріч прийшов голова Шацької РДА Василь Голядинець
На зустріч прийшов голова Шацької РДА Василь Голядинець

Виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко наголосив, що Шацька громада в об’єктив децентралізаторів та проведення прес-туру потрапила не випадково, адже до її створення мають стосунок консультанти Офісу реформ, який діє при регіональному відділенні Асоціації міст України в межах проекту «ПУЛЬС». Окрім того, громада є однією з кращих на Волині і має ще чималий потенціал як для подальшого об’єднання, відповідно й розвитку.

- Наше завдання – на прикладі шачан показати переваги об’єднання, і ті, хто ще вагається  - об’єднуватися чи ні – могли пересвідчитися і порівняти, що реформа дає шанс та можливості жити громаді краще, більше заробляти і набагато краще виконувати свої повноваження,- наголосив Богдан Самойленко. 

Погодився з таким твердженням Василь Голядинець та додав, що позиція виконавчої гілки району, депутатського корпусу районної ради та селищної – бачити на теренах району одну територіальну громаду.

Були й старости Іван Гінчук та Олександр Кусько
Були й старости Іван Гінчук та Олександр Кусько

- Ми активно працюємо над цим завданням. Спільно з райрадою та селищною радою об’їхали сільські ради, роз’яснили людям, що дасть об’єднання в одну громаду. На основі обговорень та прийнятих в селах рішень були внесені зміни до Перспективного плану розвитку територій Волинської області. Я сам був два скликання сільським головою, і тепер можу порівняти, які можливості для розвитку має об’єднана громада, а які – теперішні сільські ради, де грошей заледве вистачає на зарплату. Формат сільської ради себе вже віджив, адже органи місцевого самоврядування не мають можливості в повному обсязі виконувати свої функції. Як приклад – невдала спроба Світязької сільської ради освоїти майже п’ять мільйонів з держбюджету на каналізування. Натомість Шацька з цим успішно впоралась, бо має у своєму штаті фахівців та чималий досвід у таких справах, - розповів голова райдержадміністрації.

До слова, каналізування населених пунктів навколо озера Світязь є питанням номер один і для району, і для громади. Часткове каналізування Шацька, урочищ Гряда та Ступа не дає можливості повноцінно дбати за екологію озера та краю, зважаючи на збільшення з кожним роком кількості туристів та будівництва нових баз відпочинку. Відповідно розробили великий інфраструктурний проект в рамках проекту «Польща-Білорусь-Україна», погодження якого чекають із Брюсселя. Загальна вартість проекту – 6,4 мільйона євро. А напередодні прес-туру стало відомо, що Мінекології виділило на співфінансування цього проекту 25 мільйонів гривень.

Львів'ян зацікавило, як працюють очисні
Львів'ян зацікавило, як працюють очисні

- Каналізування наших територій – це зовсім інший рівень розвитку туризму, території та залучення інвестицій у цю галузь, - зазначив Василь Голядинець.

Паралельно районна влада працює і над іншим завданням – будівництвом переходу в Адамчуках, де проводяться Європейські Дні добросусідства. В ці дні можна побачити, наскільки Шацькі озера цікаві польським туристам, які їдуть сюди переважно на велосипедах. 

Про здобутки громади після об’єднання розповіла Людмила Цевух.

- Найважчим для громади був 2016 рік, коли жили «за трьома бюджетами». Тоді мало вдавалося відчувати переваги децентралізації. Але згодом, уже у 2017-2018 роках, побачили, наскільки зріс бюджет громади: із субвенцією він становив 54 мільйони, а це втричі більше, ніж у минулі роки. Кошти переважно використовували на будівництво та ремонт об’єктів, доріг, тротуарів, - розповіла Людмила Степанівна.

У планах виконкому селищної ради - капітальний ремонт дев’яти вулиць та шести тротуарів, будівництво світлофора в центрі Шацька, реконструкція освітлення на восьми вулицях, завершення реконструкції парку в центрі селища та каналізування, капітальний ремонт опалення у дитсадку в Шацьку та в школі в селі Прип’ять, ремонт приміщень трьох будинків культури, селищної ради, встановлення огорожі довкола трьох шкіл та цвинтаря, реконструкцію з добудовою НВК-ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназії у Шацьку, облаштування у ОТГ чотирьох стадіонів, придбання шкільного автобуса, сміттєвоза та автогрейдера… та багато чого іншого.

монумент Кобзареві Сергій Віннічук обирав сам
монумент Кобзареві Сергій Віннічук обирав сам

Та вже й зараз в Шацьку можна побачити, наскільки серйознго в громаді взялися за благоустрій. Роботи в селищі тривають майже безперервно...

Приємно, що у депутатів громади нема «перетягувань» коштів на свої виборчі округи, оскільки у плануванні робіт селищна рада максимально враховує інтереси тих сіл та їхніх жителів, які повірили у децентралізаційні процеси та погодились на об’єднання.

Говорили на заході про такий важливий для громади документ, як розробку Стратегії розвитку громади. Про це докладніше розповів проектний менеджер Андрій Сичук. Зокрема, до написання документу активно долучились місцеві жителі. Відповідно до їхніх пропозицій були визначені основні стратегічні цілі в розвитку громади: розвиток екологічно-безпечних секторів економіки, удосконалення інфраструктури для комфортного життя та відпочинку, використання курортно-рекреаційного потенціалу та розвиток людського. Зараз документ знаходиться на стадії збору проектних вихідних. Але затверджувати документ у селищній раді не поспішають, бо хочуть почути пропозиції громад, які будуть поєднуватися в процесі децентралізації. Інакше Стратегія розвитку буде однобокою та неповною.

Андрій Сичук розповідає про Стратегію розвитку громади
Андрій Сичук розповідає про Стратегію розвитку громади

Потім журналісти та гості зі Львівщини оглянули дошкільний навчальний заклад «Росинка», який протягом останнього року змінився до непізнаваності: утеплений фасад радує яскравими рожевими стінами, а у планах селищної ради – відкрити поки що одну додаткову групу (наразі там 10 груп дітей), замінити теплотрасу та повністю відмовитися від торфобрикету та вугілля. Як повідомив Віталій Яльницький, заступник селищного голови з питань виконавчого органу влади, до заміни котлів та утеплення фасаду дитсадок споживав 350 т палива, тепер – до 150 т. Тож енергоощадні заходи також є одним з пріоритетів у діяльності громади.

Потім – відвідини селищного стадіону (до його облаштування долучились місцеві лісівники із ДП «Шацьке УДЛГ»), а також комунального підприємства «Будинкоуправління», начальнику якого Івану Ковалю було чим похвалитися перед журналістами та колегами з Львівщини. Автопарк комунальників за останні роки поповнився технікою, яку придбали з кошти Європроекту, кошти державного та місцевих бюджетів. Тож тепер і самі обслуговують населення громади, а інколи й дорожникам допомагають, і сусіднім сільрадам.

Вразили учасників прес-туру очисні споруди, про роботу яких також розповів Іван Коваль. Поки що пропускна спроможність очисних споруд – 600 кубометрів на добу, але після будівництва другої черги (реалізації великого інфраструктурного проекту) вона збільшиться на 1000 кубометрів. Зараз триває підключення будинків шачан до каналізаційної системи (всього – майже 540 дворів). Стоки на очисних переробляють за допомогою бактерій, і вже після очищення воду (до речі, її можна споживати для пиття) спускають у невеличкий потік.

Гордістю селища невдовзі стане реконструйований сквер ім. Тараса Шевченка, де встановили новий триметровий пам’ятник Кобзареві, виклали бруківкою, встановили лавочки та сухий фонтан на вісім струменів.

Журналісти від побаченого у захваті
Журналісти від побаченого у захваті

- Цей сквер був своєрідним дітищем та мрією для покійного нашого голови Сергія Віннічука. Він обирав скульптуру Шевченка, вносив деякі корективи у планування, та мріяв, аби шацьким людям було де відпочити, - розповіла журналістам Людмила Цевух.

Чи не найбільшим сюрпризом для журналістів Волині став перший в історії громади майстер-клас із випікання пончиків – своєрідного смакового бренду Шацьких озер. Провела його у відремонтованому за кошти місцевого бюджету міському будинку культури Тетяна Гаврось, яка й поділилася своїм маленьким секретом рецепту пончиків. Супроводжували цей смачний процес українські пісні у виконанні учасниць колективу «Молодички» Шацького МБК (керівник Ніна Вирович).

Шацька господиня настільки зацікавила процесом приготування шацького смаколика, що до ліплення пончиків руки потягнулися навіть у волинських журналістів, які довели, що не тільки вміють вправно тримати в руках ручки-диктофони-фотокамери, а й готувати. Не втрималися від спокуси зліпити пампуха Богдан Самойленко та Андрій Сичук, та, як відзначив пан Богдан, таким чином долучитися до створення «доданої вартості ОТГ».

.. спільне фото на згадку
.. спільне фото на згадку

До Андрія Сичука - особлива увага журналістів
До Андрія Сичука - особлива увага журналістів

Наступний об'єкт - очисні споруди...
Наступний об'єкт - очисні споруди...

де Іван Коваль пояснив, чому тут не смердить відходами ....
де Іван Коваль пояснив, чому тут не смердить відходами ....

та якою буде каналізація після великого інфраструктурного проекту.
та якою буде каналізація після великого інфраструктурного проекту.

Людмила Цевух та Віталій Яльницький
Людмила Цевух та Віталій Яльницький

Сквер - дітище покійного голови Сергія Віннічука
Сквер - дітище покійного голови Сергія Віннічука

Львіські голови не упустили можливості скупатися в Чорному озері
Львіські голови не упустили можливості скупатися в Чорному озері

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024