стрічка

Знищити, щоби не було знаку й сліду: як поляки влаштували різанину у Сагрині

08 Липня 2018, 11:44
1569

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович розповів про страшні події, що відбувалися у селі Сагринь у 1944-му році, коли проходила акція зі знищення місцевого українського населення польськими бойовиками.

На своїй сторінці у Facebook він опублікував спогади учасників подій про трагедію. Його допис подаємо без змін.

«Сагринь - символ пам‘яті про тисячі українців, вбитих в польсько-українському протистоянні. Тут вояки польських військових формувань Армія Крайова та Батальйони Хлопські протягом кількох годин вбили близько тисячі українців. Вбивствами в Сагрині не обмежилася трагедія українців у ці дні. Протягом 10-11 березня 1944 року польські підпільники знищили ще 15 українських сіл.

Учасник подій, поручник АК Станіслав Ксьонжек ― «Вирва» згадував про цю акцію: 

«Наше військо було дуже добре озброєне і споряджена. Керували ним самі офіцери передвоєнні. Ціль наша була спалити та знищити все по Буг і Солокію, щоби не було знаку й сліду, бо, як сказав наш один офіцер на відправі, «або перестати боротьбу, або змобілізувати більше війська і вдарити, бо зуб за зуб, хата за хату, село за село приінесе тільки більші втрати для поляків». По тій планованій акції ми щойно думали розкинути летючки, закликаючи українців до згоди».

вояк АК над вбитим українцем 10 березня 1944 року
вояк АК над вбитим українцем 10 березня 1944 року

 

З протоколу свідчень Зіни Малимон:

«Дня 9.ІІІ.1944 р., ціла моя родина і я всю ніч не спали. Побачила я, як польська банда нападала на Сагринь і стріляла із запальних куль. Мама моя Ольга, сестра Ліда, тітка Марія Л. і я втікли на станицю. По дорозі на станицю мене ранили в обидві ноги. Мама взяла мене на руки і занесла мене на станицю. На станиці було багато людей. За якийсь час прийшли бандити і почали бити в двері, і кричати, де є поліція. Поліції на станиці не було. Бандити забрали з хлівів станиць свині і від’їхали. Друга група бандитів підійшла під станицю і кричала, щоб відкрити їм двері. Лякали, що будуть підкладати міни під станицю. Люди почали втікати нагору. Тоді бандити почали стріляти по горі. Вирубали двері на долині і вдерлись нагору. Побили всіх мужчин. Вбиваючи, проклинали. Забрали все згори, а жінок з дітьми зігнали на діл, а нагорі запалили. […] Вбили також мою маму Ольгу і сестру Ліду. Коли мама впала, за нею впала моя тітка. Бандити думали, що вбили також тітку, але тітку навіть не ранили. Після того прийшли до мене, один з них стрілив в мене. Ранено мене в голову і я впала. Бандита стріляв ще раз в мене і попав в руку. Я лежала, не ворушилася зовсім. Бандити думали, що я вбита, й відійшли. Сестра моя Ліда була тільки ранена в руку, встала і хотіла втікати. На цей раз надійшов бандита і стрілив її в голову. Сестра моя впала і сконала». 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024