стрічка

Як вчителька з Луцька врятувала життя двох бабусь

06 Липня 2018, 17:26
Пані Таїсія з благодійниками 1034
Пані Таїсія з благодійниками

«Пані Таїсія подзвонила і сказала, що була в реанімації. Їй поставили зовні тимчасовий кардіостимулятор. На постійний потрібно було 18 тисяч гривень», – розповідає 32-річна Юлія з Луцька.  

Прізвища не називає. Працює вчителькою польської мови в школі. За допомогою соціальної мережі «Фейсбук» зібрала гроші на лікування двох самотніх жінок. Минулого тижня обом зробили операції на серці, пише gazeta.ua.

– Таїсії Володимирівні 74 роки. Знаю її давно, – каже по телефону Юлія. – Була знайомою моєї бабусі – лікаря луцького пологового будинку. Пані Таїсія все життя працювала санітаркою в психлікарні. Їздила з сусіднього міста Ківерці. Протягом останніх п'яти років живе в геріатричному центрі. Дітей і чоловіка не має. Власне житло втратила. Про подробиці розповідати соромиться. Зрідка до неї приходить сестра. Нагадаємо, священик закликав подарувати бабусі шанс на життя.

Час від часу заходила я, приносила щось смачне. Проблеми з серцем почалися несподівано. Написала в соцмережі про неї. Гроші зібрали за два дні. Кардіостимулятор коштував 23 500 гривень. Також купили тонометр. Жінка хворіє на цукровий діабет – придбали ще й глюкометр. Тепер щодня зможе стежити за рівнем цукру.

Кардіостимулятор встановили в червні. Тому що до кінця літа могла не дожити. Серце працювало на 20 відсотків. Зараз пані Таїсія відчуває себе добре.

На інші зібрані 4600 гривень принесли їжу в будинок престарілих для всіх 150 пацієнтів. Їх годують добре, і чогось смачного хочеться. Найбільше цим людям потрібна увага. Щоб хтось вислухав, поговорив, запитав, як справи. Тепер до пані Таїсії заходять кілька місцевих жінок. Називає їх онуками.

Минулого тижня Юлія збирала гроші для 81-річної Рити Миколаївни. Жінка перебувала в обласній лікарні через хворобу серця.

– Коли доставили Таїсію Володимирівну на операцію, пацієнти лікарні попросили допомогти ще одній жінці, – продовжує Юлія. – Вона там лежала 20 днів. Постійно плакала і пила заспокійливе. Ніхто до неї не приходив. Лікарі лише підтримували її стан. Новий клапан у серці не ставили. На операцію потрібно було зібрати 40 тисяч гривень. Очікували фінансів від місцевого благодійного фонду. Було видно, що пані Рита може і не дожити – з кожним словом задихалася.

Після мого оголошення в «Фейсбуці» менш ніж за добу зібрали більше 15 тисяч гривень. Тоді ж прийшли кошти з фонду. На наступний день жінку прооперували. В день операції бачила сина пані Ріти. У нього хвороба Паркінсона. Не знаю, як дійшов до лікарні. Руки і ноги сильно тряслися. Йому самому допомога потрібна.

Рита Миколаївна – жінка горда. Після оплати операції залишилося трохи зібраних грошей. Хотіли віддати їй на реабілітацію. Сказала: «Мені соромно. Все життя ні у кого не просила і зараз не буду».

Рита Красиленко
Рита Красиленко

Читайте також: До бабусі, яка 20 днів самотньо лежала у лікарні, небайдужі лучани приносять гроші та пакети з продуктами

Одиноку бабусю з геріатичного центру готують до операції

Вікторія ТОПАЛА

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024