стрічка

Маневиччина: сезон чорниць — у розпалі

06 Липня 2018, 13:20
На Маневиччині у розпалі чорничний сезон 1323
На Маневиччині у розпалі чорничний сезон

Люди набирають і по 20 кілограм і більше, ціна на чорницю стартувала із 40 гривень за кілограм і коливається нині в межах 52-56 гривень.

Про це повідомили у редакції «Нової Доби».

Цьогоріч раніше звичного дозріла ця ягода, а позаяк хоч і важкі дані заробітки, проте прибуткові, то у ліс вирушають цілими родинами.

В низинах, де вологи більше, ягода добірніша, а от де сухіше-дуже дрібна.

На території району, як повідомили з управління регіонального розвитку РДА, рішенням обласної ради від 10 березня 2018 року № 3/20 погоджені ліміти використання лісових ресурсів, в тому числі ягоди чорниці, в обсязі 500 тонн.

З метою організації державного контролю за заготівлею дикоросів, в районі створена постійно діюча комісія з координації дій державних органів, що здійснюють контроль за заготівлею другорядних лісових матеріалів, побічних лісових користувань та використанням корисних властивостей лісів.

На чергових засіданнях комісії, що відбулися 11 та 19 червня 2018 року, розглянуто 37 заяв юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про виділення лімітів на заготівлю ягоди чорниці 659 та 97,4 тонни відповідно, з урахуванням сплати рентної плати за здійснення побічних лісових користувань у розмірі 97,8 копійок за кілограм.

Станом на 25 червня 2018 року ліміти отримали 27 суб’єктів господарювання в обсязі 172,5 тонни, до місцевих бюджетів надійшло 168,7 тисяч гривень рентної плати (відповідний період минулого року ‒ 139,8 тонни, рентна плата ‒ 134,5 тисяч гривень).

На території району працюють спеціальні рейдові групи, які слідкують за дотриманням законодавства під час заготівлі дикорослих ягід.

Чимала ціна нині чорниць на ринках – якщо у райцентрі за 1 л правлять 40 гривень, то у Луцьку ‒ 60 гривень.

У Києві за склянку ягід просять 30 гривень, півлітрову банку – 50. Дорого, та купують, бо ж знають ціну цієї нелегкої праці – збору ягід та цілющої сили чорниць.

Навідуються у Маневичі і збирачі ягід з інших районів. Про вкрай недружелюбну зустріч розповів в мережі Інтернет житель Камінь-Каширського району.

«Суботнього дня я приїхав в лісовий масив біля озера Тросне, аби забрати дружину і маму, які збирали там ягоди. Залишивши автомобіль, пішов пішки, а коли через 15 хвилин повернувся, то побачив, що авто горить. Зайнялась і лісова підстилка. Гасити пожежу прибув пожежний автомобіль із Карасинського лісництва, а правоохоронці нині з’ясовують, що стало причиною загоряння легковика», ‒ прокоментував житель сусіднього району.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024