стрічка

Від зменшення ставок податків Шацька ОТГ може втратити до 400 тисяч гривень

01 Липня 2018, 18:20
1274

За якими ставками у наступному році будуть сплачувати жителі Шацької ОТГ та підприємці податки до бюджету селищної ради, затвердили депутати на позачерговій сесії, яка відбулася 26 червня під головуванням Людмили Цевух, виконуючої обов’язки голови Шацької ОТГ.

Більше двох годин сперечалися депутати та представники бізнесу, які ж податки встановити на наступний рік, адже в кожної сторони були свої причини відстоювати пропоновані ставки. Депутати та працівники селищної ради переживали за наповнення бюджету, тому намагалися збалансувати пропозиції громадськості та селищної ради, а підприємці, нарікаючи на велике податкове навантаження, пропонували депутатам ставки податку зробити мінімальними.

Нагадаємо, перед проведенням позачергової сесії в селищній раді провели громадське обговорення, де підприємці запропонували свої ставки податку. 

Спочатку депутати затвердили податокна елітні авто (власники таких повинні сплачувати до бюджету селища 25 тис.грн.). Як зазначила Надія Дударчук, начальниця відділу фінансово-господарського забезпечення Шацької селищної ради, в минулому році лише одна людина сплатила цей податок. Акцизний податок також затвердили. Відповідно до законодавства, підприємці, які займаються реалізацією підакцизних товарів (пального), сплачуватимуть 0,042 євро за кожен літр реалізованого пального. За реалізацію алкогольних та тютюнових виробів – 5% вартості товару.

Щодо встановлення туристичного збору, то тут пропозицію громадськості (0,5%) депутати не погодили, адже тоді людям довелося б удвічі більше сплачувати податку з доходів фізичних осіб. У підсумку туристичний збір залишився на рівні минулого року – 1%.

Уже більше депутати та підприємці дискутували про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців. Як повідомила Надія Дударчук, якщо депутати затвердять ставки податку, запропоновані підприємцями та жителями селища на громадських слуханнях, то бюджет селищної ради втратить 380 тисяч гривень.

У підсумку підприємці І групи сплачуватимуть у бюджет селища податок в розмірі 10% (що становить 176 грн.), оскільки пропонована на громадських слуханнях ставка у 8% (140 грн.) для підприємців великої ролі не зіграє, а от бюджет селища може на цьому втратити. А от для підприємців ІІ групи депутати пішли на компроміс, затвердивши ставку «ні вашим – ні нашим»: 15% (на громадських слуханнях пропонували 10%, а пропозиція селищної ради була 20%). Лише по деяких видах діяльності підприємцям ІІ групи доведеться платити максимальну ставку податку – 20% (це, зокрема, лісове господарство та лісозаготівля, комп’ютерне програмування, консультування та пов'язана з ними діяльність, діяльність у сфері права, дослідження кон’юнктури ринку та виявлення громадської думки, консультування з питань комерційної діяльності й керування, рекламна діяльність, діяльність охоронних служб та проведення розслідувань).

Чимало сперечалися депутати з підприємцями за податки на нерухоме майно та землю. Як повідомив Віталій Мелюх, начальник відділу економічного розвитку, комунального майна, містобудування та архітектури, за минулий рік до бюджету селища надійшло 1 млн. 317 тис. грн. з податку на нерухомість. У пропонованому депутатам проекті рішення вже враховані пропозиції громадськості, проте деякі ставки в депутатів поголлсуванню «не проходили», тож до цих питань депутати повертатися та переголосовувати, аби рішення таки пройшло.

Підприємці хотіли такі ставки, які поставили б підприємців – фізичних та юридичних осіб - у рівні умови. Ревно відстоював цю позицію Сергій Чумак. Але депутати з таким підходом не погоджувалися, адже чим тоді наповнювати бюджет, бо недарма і держава розмежовує їхню діяльність та не ставить на один рівень.

На таку пропозицію Сергія Чумака Людмила Цевух відзначила, що на ті приміщення, де підприємницька діяльність не проводиться і власники не отримують прибутку (корівники, складські приміщення), ставки податку й справді таки варто було б зменшити. Але є нерухомість, де податок мав би бути на належному рівні.

«А потім за які кошти дітей у школах і дитсадках будемо харчувати? Чи, можливо, підприємці забажають скинутися?» - резюмувала депутатка Людмила Єрофєєва, почувши пропозицію на деякі види приміщень зробити мінімальні податки.

У підсумку за будинки одноквартирні масової забудови юридичні особи сплачуватимуть 0,6%, фізичні – 0,1%; котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності фізичні особи – 1%, юридичні – 0,5%; будинки садибного типу – 0,5 та 0,1 % відповідно, будинки дачні та садові – 1 та 0,5%. 

За готелі, ресторани та подібні будівлі встановили податок для юридичних осіб – 1%, фізичних – 0,5%; туристичні бази та гірські притулки – 1% та 0,8% відповідно. Власники торговельних будівель сплачуватимуть 0,7% (юридичні особи), та 0,5% - фізичні.

Стосовно земельного податку, то, як на початку наголосив Віталій Мелюх, до бюджету від землі надійшло понад 3 мільйони гривень.

Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва встановили ставку в розмірі 0,8% для юридичних осіб та 0,3 % для фізичних; для фермерського господарства – 0,5 та 0,3 % відповідно. Для ведення особистого селянського та підсобного господарства жителі громади платитимуть 0,3% від нормативно-грошової оцінки землі. Землі для індивідуального та колдективного садівництва оподаткували на 1% для фізичних та юридичних осіб; землі житлової забудови – на 1% для юридичних та 0,5% - для фізичних осіб. Землі природно-заповідного фонду та рекреаційного призначення оподаткували на 1% та 0,5% для юридичних та фізичних осіб відповідно.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024