стрічка

Чорниця-альбінос: у Камінь-Каширському районі збирають унікальні ягоди

29 Червня 2018, 11:32
Чорниці-альбіноси 2406
Чорниці-альбіноси

Білі чорниці ось уже третій рік у лісах поблизу села Клітицьк, що у Камінь-Каширському районі, збирає місцева мешканка Іванна Тихонюк.

Чорниці-альбіноси ростуть серед звичайного чорничнику в певних місцях у клітицьких лісах, – пише ІА ВолиньPost.

Як розповіла дівчина, такі білі чорниці ростуть у кількох місцях поблизу Клітицька. Варто наголосити, що подібний феномен на теренах нашого району проявився, мабуть, чи не вперше. Пишуть, що білу чорницю іноді знаходять в Карелії, але і там вона є великою рідкістю.

Є відомості, що подібна ягода іноді зустрічається поблизу фінського Суомі або білоруського Гомеля. Але в регіонах українського Полісся білої чорниці помічено не було. До цього моменту.

Іванна Тихонюк розповідає: «Позаминулої неділі ми з мамою пішли гребти сіно. Дуже гарно підсохло і треба було його швидко скласти в копицю, щоб не намочив дощ. З роботою впорались швидко, ну і, звичайно, закортіло мені чорниці – і ось я натрапила на білу ягоду знову. Те, що вона у нас росте, знаю давно від бабусі. Ми уже третє літо підряд її збираємо».

За словами жінки, зростає біла чорниця маленькими острівцями серед звичайної чорної, але вона крупніша і солодша на смак. Інколи має трішки зеленкуватий відтінок. Якби, скажімо, ці ягоди скуштувати наосліп, то їх важко відрізнити від чорниці. У них більш м’який смак, ніж у звичайних ягід, і вони менш кислі.

Природа білої чорниці поки невідома, але є думка, що ця генетична мутація пов’язана з одним із генів, що відповідає за барвник лісової ягоди.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024