стрічка

Польща допоможе волинським молочним підприємствам вийти на європейський ринок

29 Червня 2018, 10:31
Зліва направо: Марек Запур, Анджей Страва, Юрій Горбенко 1423
Зліва направо: Марек Запур, Анджей Страва, Юрій Горбенко

У Луцьку презентували проект «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока у Волинській та Рівненській областях шляхом ознайомлення з кращими польськими практиками».

Презентація відбулася 27 червня у конференц-залі готелю «Україна». У прес-конференції взяли участь консул Республіки Польщі в Луцьку Марек Запур та голова Фундації Європейської Академії Самоврядування Анджей Страва.

Метою проекту є підвищення ефективності малих ферм, підприємств, кооперативів Волинської та Рівненської областей, ознайомлення їх представників з технологіями переробки молока, зокрема виготовлення сиру. Реалізація такого  виробництва не потребує великих інвестицій, тому його можуть застосовувати  малі підприємства. Така техніка вже впроваджена в Польщі.

Також учасники отримають необхідну консультацію експертів з України та Польщі про те, як краще встановити ділові відносини з польськими партнерами. Підприємці дізнаються, як звести до мінімуму всі фінансові витрати новостворених ферм, для того щоб активно працювати в цій галузі.

Проект отримав фінансову підтримку від Міністерства закордонних справ Республіки Польщі в рамках програми «Польська допомога». Підтримує ініціативу Генеральне Консульство РП у Луцьку. А реалізують  його дві громадські організації: Фундація Європейської Академії Самоврядування та «Фонд місцевого розвитку».

Керівниця проекту Ельвіра Яцута
Керівниця проекту Ельвіра Яцута

На презентації була перекладачка – Вікторія Власенко, тому всі сторони чудово розуміли одна одну.

Анджей Страва розповів як впроваджується цей проект у Польщі та чому він насправді такий важливий для України: «Спосіб виробництва і господарювання в Польщі змінився кардинально після 2004 року, після вступу Польщі до ЄС. Перші спроби регулювання виробництва молочної продукції з’явилися в 2007 році. Все це перетворення відбулося до 2012, всі маленькі фермерські господарства, де люди утримували по дві-три корови, були повністю централізовані і об’єднані у великі підприємства».

Голова Фундації також зауважив, що виробництво молочних продуктів є трендом на європейському ринку і постійно розвивається. Останні два роки йде реорганізація, піднімається питання про відновлення поголів’я «шляхетних» порід корів, овець та кіз. В Польщі зараз існує сім видів сирів, які може виготовляти невелике домашнє господарство. Виробництво цих видів буде вивчатися і в Україні.

«Сподіваюсь, що ми зможемо навчити зацікавлених людей, зможемо поділитись досвідом, адже це спосіб для розвитку і підняття економіки», – наголосив Анджей Страва.

Перекладачка Вікторія Власенко (перша праворуч)
Перекладачка Вікторія Власенко (перша праворуч)

Юрій Гурбенко підтримуватиме проект і надалі
Юрій Гурбенко підтримуватиме проект і надалі

Марек Запур звернув увагу на те, що проект створений не тільки для того, щоб вивчати технології виробництва сиру, а й досліджувати технології маркетингу – як правильно сир продавати.

«В процесі навчання ми не тільки поділимось досвідом, а й подолаємо бюрократичні бар’єри, щоб вийти на ринок », – додав Марек Запур.

Юрій Горбенко, директор Департаменту агропромислового розвитку  Волинської облдержадміністрації, з’явився на презентації проекту та активно підтримуватиме співробітництво надалі. Він наголосив, що волинські господарства вже стали на шлях об’єднання у кооперації та готові працювати на успішний результат.

«У нас звикли працювати за радянським зразком, а потрібно переймати європейські методики. Якісний сир можна зробити, але кому його продавати? На ринку пенсіонер його просто не купить. Зависока ціна для українців », – прокоментував стан справ на молочному ринку підприємець Віктор Бошель, який володіє господарством у селі Пустомити, Горохівського району, Волинської області.

Підприємець Віктор Бошель (в центрі)
Підприємець Віктор Бошель (в центрі)

“Фонд місцевого розвитку” та Фундація Європейська Академія Самоврядування розпочали реалізацію проекту саме для того, щоб допомогти таким господарям розвинути прибутковий і якісний молочний бізнес.

Триває пошук підприємців, які зацікавленні у виробництві сирів, потребують підтримки та готові взяти участь у проекті.

Яка діяльність в рамках проекту запланована до кінця 2018 року?

  • липень: відбір учасників проекту;
  • серпень – листопад: тренінги на території Волинської та Рівненської областей за участю кращих практиків у сфері переробки молока з України та Польщі;
  • серпень – вересень: навчальні візити фермерів з Волинської та Рівненської областей до підприємств з Польщі та України, в т.ч. зустріч з польськими експертами;
  • листопад: підготовка та друк посібника-інструкції щодо впровадження новітніх технологій переробки молочної сировини та створення сироварень;
  • грудень – круглий стіл, під час якого обговорюватимуть досягнуті показники та напрямки співпраці після завершення проекту.

За детальнішою інформацією та питаннями про співпрацю звертайтеся до координаторів проекту:

Ельвіра Яцута: тел. (Viber) +380950313280

Катерина Бодня тел. +380687401877

e-mail: [email protected]

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024