стрічка

Волиняни у полоні ЛНР: з'явилося ще одне відеопідтвердження

26 Червня 2018, 12:01
Яків Веремейчик 2210
Яків Веремейчик

У суботу, 23 червня, з’явилося чергове відео від так званої «народної міліції ЛНР» про те, як утримують полонених волинян, бійців 14-ї ОМБР – уродженця села Заріка Якова Веремейчика та його бойового побратима з Любомльщини Юрія Євтушка.

Про це повідомляє Богдан Муха на своїй сторінці у Facebook.

«Щойно завершив розмову з дружиною Яши. Вона мені розповіла, що була у неї телефонна розмова з Яшею. Він їй говорив, з її точки зору, банальні завчені фрази по типу: у нас (у нього і Юри) все добре; їх не б'ють; харчуються вони нормально. Олена ставила йому питання інші, однак не на всі їх отримувала чіткі відповіді. Із отриманої нами інформації слідувало, що Яша і Юра не мають вільного доступу до джерела новинної інформації (нет. Та навіть і до телевізора їх не допускають)», – пише він у дописі.

«Телефонував його брат Роман на номер до Кобцевої (це особа, що є обличчям особи-ведучої «прес-конференцій» полонених). Я так зрозумів, що йому сказали, що він запізнився із телефонним дзвінком. Однак, згодом дали можливість поговорити з Яшею. Мама Яши, Ольга Яківна, моя тітка, також вирішила передзвонити до спікера «прес-конференцій», однак там відповіли про те, що пізно вже вона передзвонила. Розмови мами із сином не відбулось», – розповідає Богдан Муха про розмову із сім'єю Якова Веремейчика.


Також Богдан поділився своїми спостереженнями і висновками із розмов.

«1. Телефонні дзвінки відбувались в присутності журналістів. ЖУРНАЛІСТІВ. Тобто, в присутності тих, хто буде доносити на весь світ про гуманне ставлення до українських військовополонених. Всі дзвінки, а вони проводились у два часові періоди: на початках, за декілька днів після потрапляння в полон, та ось це сьогодні - відбувались виключно на відеокамеру. Без відеокамер не дають хлопцям говорити по телефону.

2. Телефонні розмови є складовими епізодами заздалегідь написаних сценаріїв і повинні відбуватись у визначені моменти. Саме по цій причині, родичі натикались на такі ось вирази "розмова не відбудеться, бо вже пізно передзвонили".

3. Спікер Кобцева є простим пішаком, вона виконує свою функцію і до написання та втілення сценарію ніяким чином не причетна. Вона простий виконавець і не здатна приймати рішень. Цим процесом керує людина, що заходиться поза камерами. Саме по цій причині Кобцева відмовляла в проведенні розмови, а потім змінювала думку і давала можливість здійснити розмову. Така непослідовність її, причиною кардинальної зміни рішень за короткий проміжок часу можена пояснити наявністю її керівника (так званого куратора), який оперативно втручався і надавав можливість отримати «радість» родичам від спілкування з Яшею чи Юрою.

4. Прояв гуманності у виді телефонних розмов полоненим з їх рідними та близькими можливий лишень під час перебування поруч з ними журналістів та відеокамер. Саме по цій причині відмовлено було у наданні можливості мамі Яши, Ользі Яківні, поспілкуватись із сином. Банально завершилась «прес-конференція» і мама «пролетіла». Тобто, це ніякий прояв гуманності чи людяності, а лишень акт пропаганди. І саме так потрібно сприймати ці телефонні дзвінки.

5. Яша і Юра є банальними маріонетками і їх інтереси не враховуються тут ніяким чином. Підтвердженням цієї тези є ось який факт. Юра передзвонив своєму брату Сергій Євтушок і мав з ним телефонну розмову. Чому саме брату, а не дружині він передзвонив? Як сказав Сергій Євтушок, він свій абонентський номер використовує більше 10 років. По цій причині Юра номер пам’ятає. А ось номер дружини Вікторії Гордієнко він не пригадує, бо вона ним користується не такий значний проміжок часу. Юра хотів поспілкуватись зі своєю Вікторією і тому через Яшу попросив під час спілкування того зі своїм братом Романом, щоб Вікторія передзвонила до нього і він її почув. Це здорово, що між родичами існує оперативний зв’язок і злагодженість, тому розмова між Юрієм і Вікторія Гордієнко відбулась. Але це свідчить про те, що інтереси Юри не враховуються, це «матеріал», який повинен відпрацювати на камеру епізод «спілкування з родичами». Не більше.

6. Телефонні розмови відбувались лишень із чітко визначеними номерами, один із яких Кобцевої. Інших номерів для спілкування з Яшею і Юрою ніхто не дає. Це свідчить про їх повну ізоляцію від оточуючого світу.

7. «Прес-конференція» відбулась не в режимі он-лайн. Її записували. Зі слів Яши слідує, що завтра буде відео. Тобто, організатори цього дійства побоюються, що може щось піти не так. Завтра і побачимо, що ж такого наговорили особи, волевиявлення яких подавлено, і як подадуться телефонні розмови їх з ріднею глядачам», – зазначає Богдан Муха.

«Десь так виглядає оте, що побачив я. Мені подобається наступний вислів: ми всі ДИВИМОСЬ і СЛУХАЄМО одне і те ж, а часто БАЧИМО і ЧУЄМО різне. Я побачив подавлення волевиявлення та примушування осіб робити те, що їм вказують, а дехто сприймає це за чисту моменту і починає кипіти гнівом праведним до Юри і Яши. Як на мене, якщо вже не можеш наразі сприймати «виступи» хлопців через призму холодного логічного розрахунку, то просто помовч із своїми ганебними та образливими висловами на їх адресу. Коли вони появляться на свободі, тут, у нас, то вони скажуть своє бачення отого, що з ними відбувалось. Система нашого правосуддя виробила достатньо чинників для перевірки їх позиції і фахівці дадуть свій висновок їх діям. Дякую за розуміння», –  написав у дописі Богдан.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024