стрічка

За екологічний стан озера Люцимер не варто хвилюватися, - науковці Шацького парку

21 Червня 2018, 15:32
1500 Джерело: Озеро Люцимер

Останнім часом жителі селища Шацьк та відпочивальники звертають увагу на те, що літоральна частина озера (мілководдя) Люцимер забруднене тванню та відмерлими частинами водних рослин. Це викликає тривогу в громадськості краю та відвідувачів Шацького поозер'я, - повідомляється на сторінці Шацького НПП у Facebook.

Екологічну ситуацію вивчили співробітники наукового відділу Шацького національного природного парку. Так, на мілководді Люцимера дійсно накопичуються залишки водних макрофітів та скупчення синьо-зелених водоростей. Науковий аналіз засвідчив, що водні рослини - невід'ємний компонент озерної екосистеми. Разом з тим бувають періодичні спалахи розмноження водних макрофітів, зумовлені відхиленнями від усталеної кліматичної ситуації у певному регіоні. Зокрема, на мілководді відзначено наявність значної кількості вищих водних рослин, а саме – рдесників двох видів – пронизанолистого та різнолистого, а також водорості з роду спірогира – а саме спірогири нитчастої. Трапляються також поодинокі особини елодеї канадської. Науковці Шацького нацпарку вважають це наслідком спекотного і порівняно сухого літа 2018 року; рівень води в озері значно понизився, вода прогрівається на значну глибину, що сприяє розростанню і водних рослин, і водоростей.

На думку науковців Шацького НПП, накопичення вищих рослин та водоростей на мілководді зумовлене декількома причинами. Рдесники належать до групи рослин, прикріплених до дна, і їх стебло тягнеться у воді до світла та водної поверхні, бо тільки на повітрі у квітці рдесника відбувається остаточне формування насіння. Їх відривання від дна відбувається внаслідок декількох причин. Це, по-перше, самі відпочивальники, які, заходячи у воду, підривають корені рослин. По-друге, внаслідок високих хвиль рдесники також можуть відриватися від дна й прибиватися до берега. По – третє, рдесниками харчуються качки та інші мешканці озера – це теж сприяє накопиченню відмерлих решток. 

Науковці вважають, що екологічний стан озера Люцимер на сьогодні є в межах норми, значних відхилень у розвитку біоти водойми немає. Зрозуміло, що певні цьогорічні відхилення від типової ситуації завдають певних незручностей відпочиваючим, проте надмірної тривоги екологічна ситуація озера не викликає.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024