стрічка

Ягідники й грибники поповнили бюджет Волині на 600 тисяч гривень

20 Червня 2018, 15:01
1326 Джерело: Depositphotos

З початком заготівлі чорниці та іншої дикорослої продукції керівники органів місцевої влади повинні подбати про легальну діяльність представників підприємництва, які є учасниками сезонного заготівельного бізнесу.

Про це інфрмує відділ організації роботи ГУ ДФС  у Волинській області.

Рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів, ПДФО та єдиний податок – обов’язкові податкові платежі при заготівлі ягід, грибів та лікарської сировини. Важливо, що єдиний податок, рента та частина ПДФО зараховуються до бюджетів громад, на території яких заготовляють дари лісу.

Нинішній заготівельний сезон вже додав місцевим бюджетам майже 600 тисяч гривень ренти за спецвикористання лісової продукції.

«Це означає, що фірми та підприємці активно здійснюють заготівлю традиційних для Волині дарів лісу. Цей бізнес досить прибутковий, тому громади повинні подбати про те, щоб отримати визначені законом податкові платежі. Насамперед, лідерам громад варто ретельно вивчити ситуацію на ринку заготівлі, зокрема минулорічні надходження,  та  наполягати, щоб підприємці не ігнорували вимогу щодо отримання так званих лісових квитків і перераховували ПДФО з придбаної у громадян дикорослої продукції», - зазначає начальник ГУ ДФС у Волинській області Світлана Савчук.

Керівник волинських фіскалів підкреслила, що працівники територіальних органів ДФС в області завжди допоможуть фаховими консультаціями в питанні легалізації заготівлі дикорослої продукції.

Як свідчить практика минулих років, природні ресурси є надійним джерелом надходження додаткових коштів до бюджетів всіх рівнів.   Наскільки успішним з точки зору наповнення бюджетів громад буде нинішній ягідно - грибний сезон залежить від відповідальної та скоординованої позиції органів місцевої влади, контролюючих структур та платників податків.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024