стрічка

Ковельський прокурор розповів як не стати жертвою шахраїв

17 Червня 2018, 14:00
Олександр Бабенков 1172
Олександр Бабенков

Останнім часом на території Ковеля спостерігається збільшення кількості злочинів, пов’язаних з шахрайськими діями. Мешканці міста висловлюють занепокоєння з цього приводу. 

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

Керівник Ковельської місцевої прокуратури Олександр Бабенков прокоментував ситуацію і дав ипоради ковельчанам, як не потрапити до «пастки» аферистів: 

«Найбільш з розповсюджених видів шахрайства є телефонне, пов’язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, та повідомлення про неприємності із законом близьких осіб. Він має назву «вішинг». Його суть полягає в тому, що шахраї, зателефонувавши на мобільний своєї «жертви», у випадку, якщо це пов’язано з банківськими картками, відрекомендовуються співробітниками відповідного банку (служба безпеки банку, менеджер тощо) та повідомляють різного роду неправдиву інформацію, яка стосується банківського рахунку майбутнього «потерпілого».

Наприклад, про заблокування рахунку, необхідність уточнення контактних даних, хакерську атаку на банківську установу. Причину свого дзвінка вони пояснюють нібито бажанням «зберегти кошти на банківському рахунку клієнта».

Щоб убезпечитися від такого виду шахрайства, варто розуміти, як влаштований цей процес зсередини. Вся система користування банківськими картками базується на кількох позиціях, які є вашими персональними даними: банківська картка та її номер, CVV-код, пін-код картки, номер мобільного телефону, до якого прив’язана картка, логін і пароль, якщо ви зареєстровані в системі Інтернет-банкінгу. Саме вони є «ключами», які відмикають двері від грошей, що знаходяться на балансі вашої картки. Пам’ятайте: вищезазначену інформацію забороняється повідомляти будь-кому зі сторонніх вам осіб, у тому числі і працівникам банку.

Отже, якщо до вас зателефонували чи ви отримали SMS-повідомлення, що викликають недовіру, краще всього звернутись на «гарячу лінію» банку, який вас обслуговує, або ж самостійно відвідати відповідне банківське відділення для отримання необхідної інформації.

Різновидом «вішингу» також є випадки, коли правопорушник телефонує до майбутньої «жертви», відрекомендувавшись працівником правоохоронного органу, та повідомляє, що її дитину затримано у зв’язку із вчиненням злочину. А потім пропонує за грошову винагороду вирішити питання і не притягувати сина чи доньку до кримінальної відповідальності. У подальшому внаслідок сильного хвилювання жертва шахрайства, не перевіряючи достовірність інформації, надсилає на вказаний злочинцем банківський рахунок грошові кошти.

Про вчинення шахрайських дій потерпіла особа дізнається лише після того, як зателефонує до своїх рідних, аби пересвідчитись, чи вдалось «вирішити» питання з правоохоронними органами. Щоб запобігти вчиненню щодо вас такого роду шахрайства, перш ніж відправляти гроші невідомим особам, необхідно зателефонувати до ваших рідних та перевірити отриману інформацію.

Крім того, досить поширеними стали також шахрайські дії за допомогою інтернет-сайтів (інтернет-продавців), зокрема такого, як «OLX». Недобросовісний продавець, виставивши на продаж певний товар, вимагає стовідсоткову передплату і лише після цього гарантує відправлення його покупцеві. Покупець, у свою чергу, дійсно бажаючи придбати необхідний йому товар, завчасно перераховує кошти на банківську карту продавця та починає перебувати в «режимі очікування дива». Як вбачається зі статистики, останнім часом велика кількість осіб «свого дива» так і не можуть дочекатись, а зв’язатись з фіктивним продавцем, щоб отримати інформацію про вже куплений товар, одразу стає неможливо.

У такому випадку, аби не стати жертвою псевдопродавців, необхідно домовлятись про замовлення послуги, що пропонують служби доставки («Укрпошта», «Ін Тайм», «Нова Пошта» тощо), за допомогою яких товар можна буде оплатити лише після того, як ви його отримаєте «на руки».

Вкотре застерігаю жителів Ковеля бути обачними і не дозволяти шахраям псувати життя», – зазначив Олександр Бабенков.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024