стрічка

На Волині збудують сучасний ребілітаційний центр

12 Червня 2018, 13:56
Проект ребілітаційного центру 1150
Проект ребілітаційного центру

На території Волинського обласного госпіталю для інвалідів війни бзбудують новий реабілітаційний центр. Наразі вже готова проектно-кошторисна документація. 

Вартість всього проекту 45 млн грн, з них будівельна частина — 34 млн грн, решта — видатки на обладнання. В реабілітаційному корпусі будуть спотрзали, басейн, зимовий сад, повідомляє прес-служба Волинської обласної ради. 

Планується, що реабілітацію в центрі проходитимуть учасники АТО, спортсмени та інші пацієнти. Голова облради Ігор Палиця заявляє, що будівництво можна розпочати в наступному році.

«Спробуємо залучити для нього кошти з державного бюджету та з європейської технічної допомоги. Лле, якщо не вийде, то знайдемо необхідну суму в обласному бюджеті», — пояснив Ігор Палиця ситуацію з фінансуванням проекту.


До слова, проект вже претендував на один з міжнародних грантів, але перша спроба була провальною. Лікарі кажуть, що, насамперед, реабілітація потрібна атовцям.

«Ми бачили якими вони прийшли з Іловайська  і  знаємо, скількох зусиль вартує поставити їх на ноги. У нас є спеціалізоване неврологічне відділення на 30 ліжок, де завжди лікуються тільки атовці. Крім цього, учасники АТО лежать в усіх відділеннях, коли потребують спеціальної допомоги. Станом на зараз їх 70. У нас є 210 ліжок, і є пацієнти, які відносяться до категорії ветеранів війни», — розповіла Тетяна Масікова.


Пацієнти мають змогу відвідувати різні процедури: електросон, лікувальні ванни, інгаляції, магнітно-лазерне лікування, озокеритолікування, кінезотерапія. З атовцями працюють психологи, які застосовують різноманітні методики.

Самі бійці кажуть, що задоволені і умовами перебування, і ставленням персоналу закладу. Голова облради  також пропонує відкрити двері майбутнього реабілітаційного центру для спортивної медицини та людей, які дбають про профілактику свого здоров'я. Йдеться про залучення комерційного компоненту.

Начальник управління охорони здоров'я ОДА Ігор Ващенюк  до таких пропозицій ставиться схвально

«Жодна економіка світу не спроможна витягнути  безплатну медицину. Держава повинна вирішити, кому вона оплачує послуги і в якому об'ємі. Решта, якщо є можливості, треба залучати кошти. Тому, вважаю цілком прийнятним, що на цій базі надаватиметься частина платних послуг», — прокоментував начальник управління охорони здоров'я ОДА Ігор Ващенюк.

Але при цьому ініціатори будівництва центру не забувають про відділення реабілітації в обласній клінічній лікарні в Боголюбах. Обидва центри не конкуруватимуть, адже на базі клінічної лікарні проходитимуть реаблітацію пацієнти з серцево-судиннми хворобами, проблемами опорно-рухового апарату та ті, що потребують післяопераційної реабілітації.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024