стрічка

Скільки молока можна купити на середньомісячну зарплату волинянина

12 Червня 2018, 10:41
1172

Волиняни за свою місячну зарплату можуть придбати лише 286 літрів молока.

Асоціація постачальників продовжує вимірювати купівельну спроможність українців у найуживаніших продуктах. 

Раніше вже була свинина та картопля, цього разу це зробили у молоці. Результати досліджень на своїй сторінці у Facebook опублікував генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За останній рік на середню заробітну плату можна купити молока в середньому в Україні на 19 літрів менше, ніж минулого року. За підрахунками експертів, на підставі даних офіційної статистики за рік, картоплі українці можуть дозволити собі купити більше на 27%, свинини менше на 11%, а молока менше на 5%. 

ТОП-5 областей, у яких можна придбати найбільше літрів молока за середньостатистичну зарплату виглядає наступним чином: Київ – 624 л, Донецька – 424 л, Київська – 394 л, Запорізька – 377 л, Дніпропетровська – 374 л. 

П’ятірка регіонів, у яких молока за середню зарплату можна придбати найменше, така: Волинська – 286 л, Херсонська – 290 л, Тернопільська – 296 л, Чернігівська – 305 л, Закарпатська – 311 л. Тобто різниця між Волинською областю і Києвом складає 338 літрів, або більш, ніж у два рази. 

Лише у вісьмох областях, тобто 32%, за рік потенційно збільшилося споживання молока. На Київщині купівельна можливість не змінилась. Жителі інших 64% регіонів повинні були зменшити споживання.

«Ствердження, що рівень реальної купівельної спроможності пересічного українця значно підвищився за останні два роки, виглядає перебільшенням. Ми бачимо зростання мінімальної та середньої заробітної плати, бачимо збільшення пенсій. Але з іншого боку стрибок цін, який відбувається в країні на продукти, зводить нанівець збільшення доходів. Реальне збільшення доходів населення якщо й відбулося, то на більш скромні декілька відсотків», –  пише Олексій Дорошенко.



 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024