стрічка

Архіви СБУ: Як секретар Волинського обкому за «хвінські сауни» на начальника доноси писав

02 Червня 2018, 13:20
1916 Джерело: volyn24

Історик Едуард Андрющенко на своїй сторінці у Facebook опублікував історію про секретаря Волинського обкому, який оригінальним способом передавав кляузи на свого начальника. Факти, що лягли в її основу, історик знайшов у архіві СБУ.

За словами Андрющенка, київські чекісти знайшли цікавий лист, коли переглядали випадково відібрану пошту.

 

«Хтось із Москви пише киянину - звичайному громадянину, назвемо його Н. На першому аркуші - покрокова інструкція, приблизно таке: «Н., нехай хтось (тільки не ти і не твоя дружина!) перепише своєю рукою лист, який я сюди вклав, тільки все як є, з помилками, і відправить на адресу Першого секретаря ЦК КП України Шелеста Петра Юхимовича, без зворотньої адреси. Лист від мене одразу спали», - розказав історик.

 

У вкладеному листі, який  Н. мав переписати й надіслати - скарга на першого секретаря Волинського обкому КПУ. Її автор нарікає, що перший секретар збудував собі розкішний палац посеред лісу з басейнами та саунами, постійно влаштовує там гулянки і часто запрошує жінок легкої поведінки.

 

«У тексті навмисно зроблені помилки, застосовані вирази типу «хвінська сауна», і все це підписано від імені «волинських лісорубів», - написав Андрющенко.

За його словам, такі листи киянину Н. надходили з Москви від секретаря (не першого, а звичайного) того самого Волинського обкому.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Архіви СБУ: як луцький першокурсник хотів підірвати ЦУМ і Кремль

“Незабаром з посад зняли обох секретарів. Але першого - по-тихому перевели в Київ (потім він наклав на себе руки), а кляузника - зі скандалом”, - пояснив історик.

Він додав, що виявити автора листів вдалося не одразу - анонімок надійшло чимало, а видав себе секретар, коли в одній із них щось виправив своєю рукою.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024