стрічка

Зниклими безвісти після підриву Каховської ГЕС вважаються 29 людей: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 10 червня

10 Червня 2023, 20:51
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1882
Ситуація в Україні

Хроніка 472 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Оперативна інформація щодо наслідків руйнування Каховській ГЕС російськими терористами

Джерело: МВС України

Станом на 20:30:

Херсонська область. Підтоплено 46 населених пунктів, 32 з них – на підконтрольній території. Евакуйовано 2699 осіб, безвісти зниклими вважаються 29 людей.

Миколаївська область. Підтоплено 31 населений пункт, евакуйовано – 982 особи.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 472-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 10 червня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста сімдесят друга доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, використовує тактику терору.

Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 8 ракет, зокрема 4 крилаті ракети наземного базування “Іскандер”, та 35 іранських ударних БпЛА типу “Shahed” по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено 2 крилатих ракети та 20 ударних БпЛА “Shahed-136/131”.

Крім того, ворог завдав 66 авіаційних ударів та здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні будинки, іншу цивільну та адміністративну інфраструктуру.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулось 28 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Чуйківка, Харківка, Соснівка, Степок, Попівка, Дмитрівка Сумської області, а також Уди, Стариця, Вовчанськ, Бударки, Нестерне та Мала Вовча на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Кислівки і Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Петро-Іванівка, Новомлинськ, Западне, Масютівка, Кислівка, Табаївка Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Невське, Ямполівка, Зарічне, Лиман, Спірне, Веселе, Роздолівка, Рай-Олександрівка Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Білої Гори, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Біла Гора, Диліївка, Торецьк, Нью-Йорк Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Залізне, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Авдіївка і Невельське. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. В той же час, здійснив артилерійські обстріли в районах Гострого, Максимільянівки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Пречистівки, Золотої Ниви і Великої Новосілки та обстріляв Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Новопавлівки, Гуляйполя та Оріхова Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів. Серед них: Времівка, Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Степове та Кам'янське Запорізької області; Золота Балка, Садове та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати великих втрат, які намагається приховати. Так, в тимчасово захопленому Бердянську Запорізької області, окупанти закрили для відвідування територію у західній частині міста навколо міського моргу. На території самого моргу відзначено скупчення до десяти санітарних автомобілів та декількох автомобілів-рефрижераторів. Рух санітарних автомобілів у північному напрямку до лінії бойового зіткнення продовжується.

Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції та ще 4 важливі об’єкти окупантів.

Окупанти обстріляли Запоріжжя

Джерело: Запорізька ОВА

В Оріхові росіяни влучили у приватний будинок, в результаті цього загинула сімейна пара – 58-річний чоловік та 54-річна жінка.

 

У Преображенці мінно-вибухові травми отримав 77-річний чоловік, він перебуває у лікарні.

Зниклими безвісти після підриву Каховської ГЕС вважаються 27 людей

Джерело: МВС України

Ліквідація наслідків підриву російськими окупантами Каховської ГЕС. День п’ятий. Інформація станом на 12:00

На Херсонщині фактично підтоплено 47 населених пунктів, із них: 33 (3815 будинків) – на підконтрольній Україні території, 14 – на тимчасово окупованій. 

Евакуйовано 2620 осіб, з яких 160 дітей. Загинуло 4 людей. Травмовано внаслідок обстрілу під час евакуаційних заходів – 11. Крім того, 27 осіб вважаються безвісти зниклими.

У Миколаївській області підтоплено 31 населений пункт. Евакуйовано 936 осіб, серед яких 167 дітей. 1 людина загинула.

На Дніпропетровщині відсутнє водопостачання у понад 89 тис. абонентів у 26 населених пунктах. Разом з місцевою владою здійснюємо підвіз питної та технічної води.

Намагаємося продовжувати евакуаційні заходи, але ворог нещадно обстрілює. Працюємо заради життя та безпеки людей.

СБУ повідомила про підозру ще 8 колаборантам, серед яких «міністр транспорту» в Криму і гауляйтер Сєвєродонецька

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще 8 «посадовців» окупаційних адміністрацій рф у тимчасово захоплених регіонах України.

Одним із зловмисників є новопризначений «міністр транспорту Республіки Крим», який очолив псевдоустанову у квітні цього року за протекцією зрадника Аксьонова.

За вказівками з москви, колаборант забезпечує логістику перекидання російських військ з території півострову на південний фронт.

На Луганщині:

За добровільну співпрацю з ворогом також судитимуть гауляйтера Сєвєродонецька.

Встановлено, що за часів Януковича фігурант був мером Брянки і залишався на тимчасово окупованій території. З 2014 року він очолював окупаційну адміністрацію Брянки. Після повномасштабного вторгнення рф погодився на нове призначення.

Також СБУ викрила колишнього посадовця розформованої міліції, який після звільнення у листопаді 2014 року приєднався до терористичного угруповання «лнр».

У березні 2022 року він очолив «відділ поліції» в окупованому Новоайдарі, де займається придушенням руху опору та насадженням кремлівського режиму.

Зловмиснику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (держана зрада);
  • ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування).

Ще однією ворожою поплічницею виявилась мешканка тимчасово окупованого Троїцького Луганської області.

Під час захоплення селища вона добровільно погодилась очолити «управління бухгалтерського обліку та фінансового забезпечення» у складі місцевої окупаційної адміністрації рф.

На цій «посаді» вона формує кошторис «бюджетних» видатків для матеріально-технічного забезпечення окупантів.

У Херсонській області:

викрито трьох мешканців обласного центру, які у період окупації міста обійняли керівні «посади» у створеній загарбниками «виборчій комісії».

Вони організовували проведення фейкового плебісциту щодо приєднання регіону до рф.

Для цього колаборанти відкрили «виборчі дільниці» у декількох місцевих школах і лікарнях. Далі вони «накручували» голоси на користь країни-агресора.

Під час звільнення Херсона колаборанти втекли на тимчасово захоплену частину регіону і наразі переховуються від правосуддя.

Слідчі СБУ заочно повідомили усім фігурантам про підозри за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

За всіма викритими фактами тривають комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності за злочини проти України.

Одеські гвардійці продовжують нищити окупантів на запорізькому напрямку

Джерело: НГУ

На відео - бійці військової частини Південного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України знищують російських загарбників, які намагаються укритися в розбитій будівлі.

Точними влучаннями бійці підрозділу «Ластівка» 11 бригади імені Михайла Грушевського НГУ, призначеного для розвідування та знищення ворожих позицій, роблять смерть ворогам на українській землі.
 
 

Російська армія обстріляла Корабельний район Херсона

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін

Поранені волонтери. 

Через російський артилерійський удар травмовані двоє чоловіків, 52 та 25 років. Це волонтери, які надавали допомогу людям, котрі постраждали від підтоплення. 

Їх доставили до лікарні, нині медики надають пораненим необхідну допомогу.

Серед ночі росіяни завдали ракетного удару по Дружківці 

Джерело: Донецька ОВА

Уламками пошкоджено 4 будинки, амбулаторію та підприємство. Також під обстріл потрапила Рай-Олександрівка Миколаївської громади.

На Донецькому напрямку у Кураховому 1 людина загинула, зруйновано 1 будинок, пошкоджено ще 2. У Мар'їнській громаді під вогнем Красногорівка, Костянтинівка і Катеринівка. Зруйновано будинок у Ласточкиному Очеретинської громади.

На Горлівському напрямку 1 людина поранена у Торецьку — у громаді пошкоджено 3 будинки, 4 інфраструктурні об'єкти та адмінбудівлю. У Часовоярській громаді пошкоджено 2 будинки. У Соледарській громаді під обстрілами Міньківка, Васюківка і Роздолівка. У Костянтинівській громаді пошкоджено ліцей та культову споруду у Марковому.

На Лисичанському напрямку зруйновано 2 будинки у Званівці, зафіксовано 9 обстрілів Лиманської громади.

Всього за добу росіяни вбили 1 жителя Донеччини, поранили ще 1. 

Вночі ворог спрямував по Харківщині понад 10 безпілотників, є загиблий і поранений

Джерело: Харківська ОВА

Протягом минулої доби російські окупанти обстрілювали з усього наявного озброєння населені пункти Харківського, Куп'янського, Чугуївського, Богодухівського та Ізюмського районів.

Вночі ворог завдав атаки, використавши більше ніж 10 БПЛА, по території Богодухівського та Куп'янського районів. Сталися пожежі. Загинув чоловік 29 років, зазнав поранення 39-річний чоловік.

У с. Гороховатка Ізюмського району внаслідок ворожого обстрілу зазнав поранення 48-річний чоловік.

По с. Котляри Харківського району окупанти завдали удару ракетою "Калібр". Зафіксовано влучання в землю. Без масштабних руйнувань та постраждалих.

У с. Івашки Богодухівського району обстрілом пошкоджено інкубатор.

У с. Глушківка Куп'янського району через обстріли сталася лісова пожежа.

У м. Вовчанськ Чугуївського району госпіталізований з пораненням 63-річний чоловік.

Триває розмінування. За добу піротехніки ДСНС обстежили майже 18 га території та знешкодили 125 вибухонебезпечних предметів.

Протягом ночі сили ППО знищили 20 іранських дронів та дві ракети

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

Уночі 10 червня ворог завдав удару по одному з оперативних аеродромів на Полтавщині балістичними та крилатими ракетами типу «Іскандер», а також ударними БпЛА іранського виробництва. Також атаковано Одеську та Харківську область крилатими ракетами наземного базування та ударними дронами відповідно. 

Усього по об’єктах критичної інфраструктури та військових об’єктах з північного та південного напрямків випущено вісім ракет наземного базування різних типів та 35 ударних БпЛА іранського виробництва «Shahed-136/131» – з району східного узбережжя Азовського моря.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил в зонах відповідальності повітряних командувань «Схід», «Центр» та «Південь», у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони України, знищено дві крилаті ракети (тип уточнюється) та 20 ударних дронів «Shahed-136/131».

Атака тривала з 23.00 год 9 червня по 5.00 год 10 червня 2023 року. Попередньо без людських жертв. Щодо наслідків повідомлять місцеві військові адміністрації.

Також за минулу добу, 9 червня, протиповітряною обороною Сил оборони України знищено дванадцять ворожих БпЛА оперативно-тактичного рівня («Орлан-10», «Zala», «Supercam»).

Росіяни атакували Полтавщину: відомо про пошкодження аеродрому «Миргород» 

Джерело: Полтавська ОВА

Під час нічної атаки в районі військового аеродрому «Миргород» ворог застосував балістичні та крилаті ракети типу «Іскандер», а також ударні дрони

іранського виробництва.

Є певні пошкодження інфраструктури аеродрому й техніки. Попередньо без жертв.

Пожежу частково локалізовано пожежними розрахунками бригади та ДСНС. Проводять заходи з ліквідації наслідків обстрілу й перевезення техніки в безпечні місця дислокації.

Внаслідок роботи протиповітряної оборони, після падіння уламків пошкоджено 8 приватних будівель та 4 приватні автомобілі. Загиблих і постраждалих немає.

Серед постраждалих під час атаки Одеси – діти

Джерело: Одеська ОВА

За оновленою інформацією, внаслідок падіння уламків на житлові будинки три людини загинули, 26 - отримали поранення, серед них троє дітей.

Всім надали медичну допомогу, троє залишаються у важкому стані.

Також агресор вночі атакував Білгород- Дністровський район. Вибуховою хвилею було пошкоджено житлові будинки, там постраждали 10 людей.

На місці події працюють всі відповідні служби. 

Останній енергоблок ЗАЕС переводять у стан «холодного зупину»

Джерело: Енергоатом

Енергоатом відповідно до настанови ДІЯРУ видав розпорядження про переведення блоку №5 Запорізької АЕС у стан «холодного зупину» 

З огляду на ризики для ядерної та радіаційної безпеки, наявні після руйнування Каховської ГЕС, це найбезпечніший стан для атомного реактора. 

Саме тому Держатомрегулювання 8 червня 2023 року видало відповідне розпорядження, а ДП «НАЕК «Енергоатом» і легітимне, українське, керівництво ЗАЕС почали його негайне виконання. 

Ухвалене рішення спричинене неможливістю усунути на окупованій росіянами станції виявлені порушення вимог ядерної та радіаційної безпеки.

Зокрема, враховані такі фактори:

  • прораховане експертами спрацювання Каховського водосховища за кілька діб після підриву Каховської ГЕС російськими окупантами;
  • продовження періодичного обстрілу ними промислового майданчика ЗАЕС та прилеглих територій, внаслідок чого зазнають пошкоджень повітряні лінії, що з'єднують станцію з енергосистемою України;
  • припинення з 17 травня 2023 року передачі даних Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) ЗАЕС, тобто відсутність раннього оповіщення;
  • деградація системи аварійного реагування на майданчику ЗАЕС та поза його межами в умовах тимчасової окупації росією самої станції та частини Запорізької і Херсонської областей.

У разі невиконання розпорядження рашистськими «контролерами» ЗАЕС їхні дії розглядатимуться як навмисне та цілеспрямоване порушення правил ядерної та радіаційної безпеки ядерної установки ЗАЕС. А представники Росатому, які зараз нібито «відповідають» за станцію наражаються на кримінальну відповідальність.

Вночі ворог спрямував на Дніпропетровщину два безпілотники

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Втім військові з ПвК «Схід» обидва «Шахеди» збили.

Більше атак на регіон не зафіксовано. Усюди було спокійно.

Ворожі дрони-камікадзе атакували Одесу, є загиблі

Джерело: ОК Південь

Під час нічної дронової атаки на Одещині силами протиповітряної оборони всі "Shahed-131/136" знищено.

Внаслідок повітряного бою, уламки одного з дронів влучили в квартиру багатоповерхівки, спричинили займання.

Пожежу площею 50 кв.м. оперативно ліквідовано. Троє цивільних загинули. Вибуховою хвилею пошкоджено кілька багатоквартирних будинків навколо.

Понад 10 осіб отримали поранення. Остаточна інформація уточнюється.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 10.06.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 10 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового удару по Україні. 
 
Протягом минулої доби противник завдав 8 ракетних та 74 авіаційних удари, здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На превеликий жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено лікарню у місті Гуляйполе, приватні житлові будинки міста Звягель Житомирської області, пошкоджено будинок культури в Очакові Миколаївської області та інша цивільна інфраструктура в Одеській області.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.
 
Противник зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, тривають важкі бої. Протягом минулої доби на зазначеній ділянці фронту відбулось 34 бойових зіткнення.
 
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.
 
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах, посилює склад угруповання прикриття кордону за рахунок підрозділів територіальних військ. Протягом минулої доби ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Бударки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Леонівка, Грем’яч, Бояро-Лежачі, Соснівка Чернігівської області; Хлібороб, Сорокине, Іскрисківщина, Нескучне, Волфине, Павлівське, Юнаківка, Миропілля, Мезенівка, Славгород та Велика Писарівка Сумської області, а також понад 20 населених пунктів на Харківщині. Серед них Басове, Ветеринарне, Висока Яруга, Ізбицьке, Верхня Писарівка, Дмитрівка, Гатище, Вовчанськ, Бочкове, Бударки та Землянки на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів по Котлярівці Харківської області та Стельмахівці на Луганщині. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.
 
На Лиманському напрямку, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії в районах Білогорівки та Веселого. Завдав авіаударів по населених пунктах Невське Луганської області та Ямполівка, Дронівка, Сіверськ, Спірне Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Богданівки, успіху не мав. Завдав авіаударів поблизу населених пунктів Курдюмівка, Біла Гора і Торецьк. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Званівка, Никифорівка, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Калинівка, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Північне Донецької області.
 
На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалі спроби наступу неподалік Сєверного. Завдав авіаційних ударів в районі Василівки, Первомайського та Невельського Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Новодонецьке, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Невельське і Первомайське Донецької області.
 
На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник зазнав втрат. В той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли в районі населених пунктів Георгіївка, Мар’їнка, Острівське, Курахове, Дачне, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Великої Новосілки та Благодатного. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Новоукраїнка, Золота Нива та Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційних ударів в районах Времівки, Новосілки, Новополя Донецької області та Ольгівського, Гуляйполя і Степового на Запоріжжі. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них - Времівка, Вільне Поле Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Малі Щербаки, Кам'янське та Жереб’янки Запорізької області; Марганець, Нікополь Дніпропетровської області; Тягинка Херсонської області та місто Херсон.
 
У населених пунктах тимчасово захопленої частини Херсонської області російські окупанти продовжують використовувати наслідки скоєного ними злочину у своїх цілях. Зокрема, дозволяють евакуацію із затоплених населених пунктів тільки людям з російськими паспортами. Також, окупанти силоміць виганяють з власних вцілілих помешкань цивільних людей з метою розміщення в них військовослужбовців російських окупаційних військ.
 
Авіація сил оборони за минулу добу завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 4 пункти управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів та 5 артилерійських підрозділів противника на вогневих позиціях.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024