стрічка

На Рівненщині поширили фейкову розсилку від неіснуючої «Армії порятунку» про мобілізацію 500 тисяч чоловіків

31 Травня 2023, 16:22
На Рівненщині поширили фейкову розсилку від неіснуючої «Армії порятунку» про мобілізацію 500 тисяч чоловіків ФАКТЧЕК 1556
На Рівненщині поширили фейкову розсилку від неіснуючої «Армії порятунку» про мобілізацію 500 тисяч чоловіків

Протягом останніх днів жителям Рівненщини, які мешкають неподалік білоруського кордону, надійшли SMS-повідомлення із закликом ухилятися від мобілізації.

Скріншот на своїй фейсбук-сторінці опублікувала жителька прикордонного містечка Дубровиця на Рівненщині Ганна Афанасьєва – повідомили на сторінці проєкту «Без Брехні».

Розсилають їх із незрозумілого номера, який ідентифікується як TzOV BIT. У самому ж повідомленні автори називають себе «Армією порятунку України», яка закликає ухилятися від «участі в м’ясорубці».

Також аноніми запевняють, що «з 1.06 злочинний режим почне мобілізацію 500 тисяч з-за втрат». Чому така розсилка фейк – далі у матеріалі.

ФЕЙК

Зазначимо, що абсолютно незрозумілим є те, що це за організація «армія порятунку України» і чи існує така взагалі. У відкритих джерелах про неї немає жодної офіційної інформації, не існує сторінок з такою назвою і в соціальних мережах.

Оскільки канал, з якого розсилають SMS-повідомлення, має у своїй назві всі три літери, а ці літери схожі з тими, якими росіяни позначали свою техніку від початку повномасштабної війни, не важко здогадатися, хто стоїть за цим. До того з «з-за втрат» українською перекладається «через втрати».

Ймовірно, під закликом «ухилятися від м’ясорубки», мається на увазі не брати участі в контрнаступі, якого так бояться росіяни.

Інформація про те, що з 1 червня до української армії повинні мобілізувати 500 тисяч військовослужбовців – абсолютна брехня. Про це не йшлося в жодній з офіційних заяв представників української влади. Інформації про це немає й на сайті Міністерства оборони України.

Мобілізація в Україні триває від початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого. Мобілізація не відбувається хвилями, як то хочуть показати пропагандисти. Вона відбувається перманентно і постійно для поповнення складу частин ЗСУ та формування нових підрозділів.

Абсолютно незрозумілим є й те, чому саме з 1 червня в Україні мають намір почати мобілізацію. Оскільки воєнний стан, а заодно й загальну мобілізацію у нашій країні продовжили ще 20 травня. Й триватиме вона до 18 серпня.

Натомість на початку року українська розвідка повідомляла про те, що 500 тисяч чоловіків мають намір мобілізувати саме на росії!

ВИСНОВОК

Інформація про те, що з першого дня літа до українського війська почнуть мобілізовувати 500 тисяч чоловіків – ФЕЙК! Це повідомлення не має жодного підтвердження. До того ж країною керує не «злочинний режим», а влада, яку українці обрали під час виборів.

Такі «вкиди» ворожа пропаганда робить, аби дискредитувати владу в очах українців, створити враження, що ситуація на фронті вийшла з-під контролю й реальна картина подій зовсім не відповідає офіційним повідомленням.

 

Матеріал підготовлено виданням «Брехунець» в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024