стрічка

Протягом дня окупанти обстріляли Нікопольщину п'ять разів: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 червня

08 Червня 2023, 21:30
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1619
Ситуація в Україні

Хроніка 470 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Президента України

Рівень води в Каховському водосховищі впав нижче «мертвої точки»

Джерело: голова «Укргідроенерго» Ігор Сирота в ефірі телемарафону

За його словами, найімовірніше, падіння води зупиниться на рівні приблизно 3 м.

«Якщо гребля в нижній частині зруйнована до самої основи, глибина водосховища буде не більше трьох метрів, а воно саме зменшиться в ширині з 3,5 км, як це було до підриву, до 1-1,2 км, тобто повернеться в русло Дніпра, яким воно було до будівництва самого водосховища», – розповів голова «Укргідроенерго».

Сирота додав, що якщо зараз водосховище спадає на 1 м на добу, то це триватиме ще 7-8 днів.

Протягом дня окупанти обстріляли Нікопольщину п'ять разів

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Цілий день рашисти били по Нікопольщині. Обстрілювали з важкої артилерії Марганецьку громаду та Нікополь.

У місті поранений 30-річний чоловік. Йому надали меддопомогу – лікуватиметься амбулаторно. 

Пошкоджені склад магазину, адмінбудівля та готель. А ще – 4 п’ятиповерхівки, авто, лінія електропередач. 

Наслідки атак ще уточнюють – рятувальники обстежують територію.

Евакуація людей на Херсонщині триває

Джерело: МВС України

Станом на 18:00 з зони підтоплення евакуйовано 2 334 особи:

▪️мікрорайон «Корабел» – 1 765 

▪️Корабельний район, м. Херсон – 210 

▪️Дніпровський район, м. Херсон – 27

▪️Суворовський район, м. Херсон – 10

▪️Чорнобаївка – 3

▪️Калинінське – 27

▪️Бобровий Кут - 4

▪️Краснолюбецьке - 14

▪️Заповіт - 5

▪️Тягинка - 41

▪️Бургунка – 10

▪️Микільське – 10

▪️Козацьке – 4

▪️Садове - 75

▪️Понятівка – 4

▪️Львове – 3

▪️Білозерка - 19

▪️Інгулець – 89

▪️Ясна Поляна – 4

▪️Дар’ївка – 5

▪️Токарівка – 2

▪️Львове - 3

Ситуація на фронті станом на 18 годину

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 27 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.
 
Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої за кожен квадратний метр. Протягом цієї доби на зазначених ділянках фронту відбулось 26 бойових зіткнень.
 
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь продовжують перебувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації.
 
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах, посилює склад угруповання прикриття кордону за рахунок підрозділів територіальних військ. Протягом доби ворог завдав авіаційних ударів по населених пунктах Миропілля, Сінне та Северинівка Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Атинське, Безсалівка, Миропілля та Пономаренки Сумської області, а також Красне, Мороховець, Лук’янці, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Чугунівка на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.
 
На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне і Роздолівка Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку противник намагався покращити тактичне положення, вів наступальні дії у напрямку Іванівського, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Біла Гора Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Ступочки, Олександро-Шультине, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Північне Донецької області.
 
На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалі спроби наступу неподалік населених пунктів Сєверне та Опитне. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка Донецької області.
 
На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник зазнав втрат. В той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.
На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Золота Нива та Времівка Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Гуляйполя Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Зелене Поле, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я та Кам'янське Запорізької області; Берислав, Антонівка Херсонської області та міста Херсон.
 
У населених пунктах тимчасово захопленої території Херсонської області російські окупанти продовжують використовувати наслідки скоєного ними злочину у своїх цілях. Зокрема, людей, які евакуювались із затоплених населених пунктів, розселяють у пансіонатах та базах відпочинку, де вже розміщені військові підрозділи. Таким чином, загарбники намагаються убезпечитись, прикриваючись цивільним населенням.
 
За наявною інформацією, російське військове керівництво має значні проблеми з речовим забезпеченням своїх військ. Військовослужбовцям, які нещодавно підписали контракт у військових частинах, що дислокуються у місті Волгоград, видали чоботи замість черевиків з високими берцями. До того ж, контрактників змушують купувати військову форму за власні кошти.
Авіація сил оборони за добу завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 5 пунктів управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 зенітно-ракетних комплекси, 8 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях та ще 2 важливих об’єкти ворога.

На узбережжя Одещини викинуло протидесантну міну

Джерело: ОК Південь

Внаслідок прориву води після підриву російськими окупаційними військами Каховської ГЕС стрімкою течією сміття, уламки різних предметів, човни, навіть будівельні конструкції несе річкою Дніпро і частково винесло в Чорне море. Потоками також позривало мінно-вибухові загородження, які окупанти облаштовували на лівому березі.

Наразі велика кількість мін дрейфує у воді за течією. Одну з таких протидесантних мін викинуло на берег Одещини. Сили оборони небезпеку контрольовано знищили.

В умовах розвитку надзвичайної ситуації, пов’язаної з підривом Каховської ГЕС, посилено мінну небезпеку як вздовж берегів Дніпра, Дніпро-Бузького лиману та всього чорноморського узбережжя Миколаївщини і Одещини.

Небезпека з моря зберігається і в ракетному сенсі. Ворог здійснив ротацію ракетоносіїв: завівши до пункту базування надводний з 8 «Калібрами», вивів на чергування підводний із 4.

Рівень ракетної і мінної загрози дуже високий.

Відомо вже про дев'ятьох поранених внаслідок обстрілу Херсона

Джерело: голова ОВА Олександр Прокудін

Стало відомо, що у Херсоні постраждали 9 людей. Усім пораненим лікарі надають необхідну допомогу.

Серед поранених – двоє працівників ДСНС, поліцейський, лікар та волонтер з Німеччини.

Тривають бої за Велику Новосілку

Джерело: заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр

На Бахмутському напрямку ведуться активні дії наших військ. Тривають бої. 

Подекуди ворог намагається перейти у наступ, але безуспішно. 

На Куп’янському, Шахтарському напрямках - ворог завдає авіаційні удари, здійснює обстріли. 

На Авдіївському та Лиманському напрямках противник робить спроби наступати, але безуспішно. 

На Мар’їнському - тривають бої. Наші захисники відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка, завдавши йому значних втрат. 

Тривають бої за Велику Новосілку на Новопалівському напрямку. 

На Запорізькому напрямку в районі Оріхова ворог в активній обороні.

Внаслідок обстрілу Корабельної площі у Херсоні постраждали вісім людей

Джерело: МВС України

Інформація про загиблих наразі не надходила, потерпілим надається медична допомога. 

В Одесі у морі помітили пропливаючі гілки, дахи та меблі

Джерело: місцеві телеграм-канали

В Одесі починають відчуватися наслідки повені, яка стала результатом підриву окупантами Каховської ГЕС. У морі помічають сміття, гілки та навіть дахи будинків. 

Фрагменти будівель, дерев та меблі можна побачити як на березі, так і на глибині. 

Росіяни обстрілюють Херсон

Джерело: голова ОВА Олександр Прокудін

 

Окупанти знову обстрілюють Херсон. За словами Прокудіна, гатять по прибережних територіях та центральній частині міста.

На Херсонщині евакуювали 2198 людей

Джерело: Херсонська ОВА

Станом на 13:00 з підтоплених населених пунктів Херсонщини евакуювали 2198 людей. Їх розселяють в гуртожитках. Маломобільні групи населення доправляють до лікарень під нагляд лікарів.

Вплив російських окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованій території України стрімко знижується

Джерело: заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр

Серед громадян все більше поширюється правдива інформація про ситуацію на фронті та згубність наслідків російської окупації, зростає кількість проукраїнськи налаштованого населення.

Командування російських окупаційних військ вдається до проведення жорстких масових каральних акцій.

Для протидії зазначеним тенденціям командування російських окупаційних військ вдається до проведення жорстких масових каральних акцій.

Особливо ретельно перевіряють громадян, стосовно яких представниками фсб росії була зібрана інформація (доноси)  щодо підтримання проукраїнських позицій. У більшості випадків таких людей окупанти одразу затримували та вивозили для проведення допитів. Частина з них після допитів до місць постійного мешкання не повернулась, їхня доля наразі невідома.

Затримали власників та топменеджмент українського концерну, який забезпечував російський ВПК після повномасштабного вторгнення рф

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора восьми особам – власникам та топменеджменту українського концерну, який забезпечував продукцією російський ВПК, повідомили про підозру.

Їм інкримінували створення злочинної організації та пособництво державі-агресору (ст. 255, ст. 111-2 КК України).

За даними слідства, організував злочинну схему екснардеп – член Партії Регіонів. Промислово-інноваційна група компаній його родини з 2014 року забезпечувала держпідприємства рф та рб високоефективним та енергозберігаючим обладнанням.

Воно є необхідним для функціонування нафтогазовидобувних, гірничих, металургійних, хімічних, вугільних, транспортних підприємств та інших структур оборонно-промислового комплексу країни-агресора.

Після повномасштабного вторгнення власники продовжили співпрацю з агресором. До складу злочинної організації увійшло щонайменше 14 осіб. Серед них близькі родичі екснардепа, менеджмент промислово-інноваційної групи компаній та громадян рф.

Вони налагодили постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб закордонної сторони.

З 24 лютого 2022 року за цією схемою поставлено комплектуючих щонайменше на 190 млн грн. Після одержання стратегічної продукції «посередники» переправляли її в рф.

Наразі триває понад 30 обшуків. Зокрема, у колишнього народного депутата знайдено книги, які звеличують росію та пропагують її імперські наративи, російські відзнаки. У деяких підозрюваних знайдені паспорти рф, договори з рф. 

Наразі затримали шістьох осіб. Вживають заходів щодо затримання решти учасників злочинної організації.  Також іншим фігурантам, зокрема й громадянам рф, повідомлять про підозру заочно та оголосять в розшук.

На Миколаївщині внаслідок потопу загинув чоловік

Джерело: начальник поліції Миколаївщини Сергій Шайхет

Підтвердили загибель однієї людини у Миколаївській області  внаслідок підтоплення територій, спричиненого підривом дамби Каховської ГЕС.

Через підрив окупантами Каховської ГЕС підтопленні території Снігурівської, Широківської та Горохівської громад, що на Миколаївщині.

Загинув чоловік 53 років з села Василівка, який вчора відмовився від евакуації. 

15 років за ґратами проведе бойовик «днр», який грабував будинки в Каховці

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного учасника терористичної організації «днр», який воював на боці країни-агресора та вчиняв злочини проти жителів Херсонщини.

Разом з російськими військами він брав активну участь у захоплені Каховки та розграбуванні місцевих помешкань у 2022 році. Під час розбійних нападів застосовував зброю і погрожував вбивством у разі спротиву.

Таким чином рашисти «виносили» з помешкань громадян все – від побутової техніки до грошей та інших цінних речей.

Зловмисник потрапив в полон українських захисників у грудні минулого року під час боєзіткнення на Херсонському напрямку.

За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 15 років тюрми.

Як встановило слідство, бойовиком виявився мешканець Донецька, який на початку повномасштабного вторгнення ініціативно вступив до лав 9-го полку морської піхоти 1-го армійського корпусу рф.

Перебуваючи на посаді старшого стрільця ворожого підрозділу, він обстрілював позиції Сил оборони на східному фронті.

Згодом його перекинули на тимчасово захоплену частину Херсонщини.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань).

Окупанти знову обстріляли цивільну інфраструктуру Харківщини

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Чугуївської окружної прокуратури Харківської області розпочали досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, протягом минулої доби російські військові обстрілювали м. Вовчанськ. Правоохоронці зафіксували пошкодження житлових будинків, господарчих будівель, гаражів. Мирний мешканець отримав акубаротравму. 

7 червня близько 23:00 військовослужбовці зс рф нанесли ракетний удар по Чугуївському району. Пошкоджено будівлі цивільного підприємства. За попередніми даними, ворог випустив по населеному пункту дві ракети типу С-300 з території Бєлгородської області рф.

Слідчо-прокурорські групи зібрали речові докази та задокументували наслідки ворожих обстрілів.

Донеччину обстріляли з авіації та артилерії

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Напередодні ввечері росіяни обстріляли 152-міліметровою артилерією Українськ Селидівської ТГ — 3 людини загинули і 5 поранено, серед загиблих - 4-річний хлопчик; серед поранених троє дітей - 4-рирічні хлопчик і дівчинка і 13-річна дівчинка.

У місті пошкоджені 14 багатоповерхівок та 2 приватні будинки. Пораненим надають усю необхідну медичну допомогу.

На Волноваському напрямку росіяни завдали авіаудару по Нескучному Великоновосілківської ТГ — пошкоджені будинки на 4 вулицях.

На Донецькому напрямку Курахівська ТГ тричі потрапляла під обстріли. Зранку чотири ракети ворог випустив по Авдіївці — поранена одна людина.

На Горлівському напрямку одна людина поранена у Торецьку. У місті пошкоджені три будинки, дві адмінбудівлі та один інфраструктурний об'єкт. У Часовоярській ТГ пошкоджені три будинки. Ввечері під вогнем опинилися околиці Костянтинівки.

На Лисичанському напрямку пошкоджені три будинки у Званівці, зафіксували 9 обстрілів Лиманської ТГ.

Всього за добу росіяни вбили трьох жителів Донеччини, поранили ще сімох

Затримали інформаторку фсб, яка «зливала» окупантам позиції Сил оборони поблизу Слов’янська і Краматорська

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одну ворожу інформаторку у прифронтових районах Донеччини. Зловмисниця відслідковувала маршрути переміщення сил ЗСУ на Слов’янському і Краматорському напрямках. Зібрані відомості фігурантка передавала до фсб через месенджер.

Розвідінформація потрібна була загарбникам для підготовки масованих повітряних ударів по пунктах базування Сил оборони та маршрутах руху військових колон.

Співробітники СБУ затримали зловмисницю у Краматорському районі під час спроби передачі закритих відомостей агресору. У неї вилучено мобільний телефон, який вона використовувала для комунікації з російською спецслужбою.

За даними слідства, затриманою виявилась 49-річна місцева жителька. У грудні 2022 року її залучив до негласної співпраці кадровий співробітник фсб.

У поле зору окупантів жінка потрапила через свої неодноразові антиукраїнські висловлювання в забороненій соцмережі «Одноклассники».

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру. Наразі вона під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

На Дніпропетровщині – масовий мор риби внаслідок підриву Каховської ГЕС

Джерело: Сергій Лисак, Дніпропетровська ОВА

У Мар’янському Зеленодольської громади стався масовий мор риби.  Все через стрімке обміління водосховища, яке спричинили росіяни, підірвавши Каховську ГЕС.  Загинуло понад 850 кілограмів біоресурсів. Збитки, завдані рашистами рибному господарству області – більш ніж 7,6 мільйонів гривень.

Берегову лінію від риби вже очистили. Тепер її утилізують. 

Окупанти могли в повній мірі не уявляти масштабів підриву Каховської ГЕС, – ГУР

Джерело: представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов  в коментарі UMN

Внаслідок російського терористичного акту, який знищив Каховську ГЕС,  розгортається екологічна катастрофа.

 «Підготовка до теракту насправді розпочалась давно: ще в квітні минулого року були повідомлення про початок мінування, а далі ця інформація отримувала нові підтвердження і докази. Тож ворог замінував ГЕС та дамбу, і зрештою здійснив контрольований підрив», ― пояснив представник ГУР МО України, додавши, що ситуація могла вийти з-під контролю для самих російських окупантів.

«Вони могли розраховувати на інші наслідки, але результат для всього світу очевидний ― це черговий терористичний акт російських окупантів. [...] Для себе рашисти могли не уявляти й не усвідомлювати масштабів у повній мірі, але те, що це злочинні дії ― безумовно, для них було добре відомо», ― наголосив Андрій Юсов.

За його словами, мета дій росіян очевидна ― зупинити й ускладнити дії наших оборонців щодо звільнення тимчасово окупованих українських територій на Півдні України.

«Розуміючи та побоюючись наступу українських сил саме з того напрямку, ворог пішов на цей варварський злочин», ― пояснив представник української воєнної розвідки.

 Андрій Юсов також повідомив, що частину особового складу ворог відвів на заздалегідь підготовлені позиції до теракту, однак окремі окупаційні підрозділи, які перебували на лівому березі Дніпра, не знали про підрив Каховської ГЕС.

«Для деяких окупаційних підрозділів ця інформація не була доведена, тому що це приголомшлива за своїми злочинними наслідками операція. Відповідно, аби унеможливити витоки, а також щоби не було людей, які відмовляться від виконання завдань, деяких просто не проінформували», ― розповів представник ГУР МО України, зазначивши, що на момент теракту на вказаному напрямку перебувала незначна кількість ворожої живої сили.

Підрив Каховської ГЕС та відхід ворога подалі від наслідків вчиненої ними катастрофи, а отже ― подалі від Херсона, не означає зняття загрози обстрілів міста.

«На превеликий жаль, у повній мірі лише ось ця подія не зможе захистити Херсон. Ті самі комплекси С-300 зі своєю дальністю можуть становити небезпеку для міста. Тобто загроза залишається, але це завдання для наших Сил безпеки й оборони, щоб зняти цю загрозу», ― підсумував Андрій Юсов.

З підтоплених територій Херсонщини евакуювали 1 995 людей

Джерело: ДСНС України

Станом на 08:00 8 червня з підтоплених територій евакуювали 1 995 людей, з яких 103 — діти.

Врятували 334 особи (з них 15 дітей). Надали психологічну допомогу 168 громадянам. Розгорнули роботу 9 евакуаційних пунктів. З початку робіт до Служби порятунку надійшло 631 звернення від громадян.

За попередніми даними, всього підтоплені 20 населених пунктів та 2 629 будинків на правому березі річки Дніпро.

До ліквідації наслідків залучили близько 1 850 осіб та понад 345 одиниць техніки, з них від ДСНС — 810 рятувальників та 226 одиниць техніки, у тому числі 42 плавзасоби.

Повінь сильно підтопила першу лінію оборони росіян на Херсонщині

Джерело: ISW

Аналітики припускають, що повінь, ймовірно, змусила відступити окупантів в основних точках концентрації в Олешках і Голій Пристані.

Ці позиції окупанти раніше використовували, щоб обстрілювати Херсон та інші населені пункти на правому березі Дніпра.

На Луганщині загарбники оголосили набір до артилерійського дивізіону

Джерело: голова Луганської ОВА Артем Лисогор

Від російських обстрілів постраждала Греківка, у так званій «лнр» до складу бойовиків набирають за оголошеннями на стовпах, у Лисичанську мародерять квартири, господарі яких «підтверджували право власності» окупаційній владі.

Греківка розташована трохи подалі від лінії фронту, ніж, до прикладу, Невське, але й цей населений пункт росіяни прицільно обстрілюють. Як от днями. Чоловік залишився неушкодженим, а от його подвір’я та господарчі споруди – зруйновані ворожою артилерією. Противник прекрасно усвідомлює куди влучає, але не зупиняється і нищить села на Луганщині.

Цієї доби загарбники також обстріляли Новоселівське, Макіївку, Невське та Білогорівку. Завдали авіаційних ударів по Стельмахівці та Білогорівці.

Окупаційну владу Лисичанська не спиняють уведені законодавчі акти так званої «лнр». Навіть якщо господар квартири з’явився у строк, який встановила окупаційна адміністрація, підтвердив право власності на житло, це не гарантує йому абсолютно нічого.

Не рятує ані від подальшого мародерства, ані від заселення невідомими особами, яким сподобалася домівка. Ніякі «правила гри» не діють, навіть вигадані безпосередньо порушниками. Особливо в Лисичанську.

Безлад коїться і на окупованих у 2014 році територіях. Військкомати вже не можуть забезпечити необхідний обсяг чоловіків для армії рф. Тому загарбники пішли на «рішучій» крок, розповсюдивши по місту оголошення про набір до артилерійського дивізіону. Про таке повідомляють жителі Антрациту. Стовпи населеного пункту обклеєні подібною інформацією.

На Харківщині окупанти поцілили з танка у багатоквартирний будинок

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом минулої доби ворог з артилерії, мінометів, танків та ракетного озброєння обстрілював населені пункти Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів.

У Вовчанську Чугуївського району пошкоджено 6 приватних житлових будинків, автомобіль та будівлі цивільного підприємства. Сталися пожежі.

У с. Стрілеча Харківського району ворог влучив з танка в багатоквартирний будинок. Знищено квартиру на 5 поверсі, сталася пожежа.

Близько 23:00 ворог завдав удару з ЗРК С-300 по с. Малинівка Чугуївського району, пошкоджено цивільне підприємство. На щастя, без постраждалих.

Вчора близько 13:45 в полі неподалік села Гаврилівка Чугуївського району на міні «Пелюстка» підірвався 39-річний чоловік. Госпіталізований з пораненням.

Тривають роботи розмінування. За добу піротехніки ДСНС знешкодили 131 вибухонебезпечний предмет.

Ворог обстріляв Запорізьку область: є поранені

Джерело: Запорізька ОВА

Ворог здійснив 148 обстрілів 21 населеного пункту на лінії вогню: тричі атакував з БПЛА Гуляйполе та Залізничне, 18 ударів з РСЗВ по Гуляйполю, Ольгівському, Білогір'ю, Чарівному, Павлівці та Темирівці, 127 ударів з артилерії по Новояковлівці, Гуляйполю, Оріхову, Малинівці, Гуляйпільському та інших прифронтових селах.

У Кам'янському мінно-вибухові травми отримав 68-річний чоловік. Його оперативно доставили до медичного закладу.

Додалося ще 32 зруйнованих цивільних об'єкти.

Окупанти обстріляли мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 34 рази обстріляли мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 193 снаряди з артилерії, мінометів,  «Градів» та безпілотників.

Херсон ворог атакував один раз, випустивши по місту два снаряди. 

російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області. Жертв та поранених серед цивільних осіб немає.

Росіяни обстріляли Сумщину

Джерело: ОК «Північ»

Станом на 22:00 7 червня російські війська 4 рази обстріляли прикордонні території Сумської області.

З 13:14 до 13:20 зафіксували 5 приходів, ймовірно з міномета 120 мм, в районі н.п. Вовківка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 13:13 до 14:30 зафіксували 33 приходи, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі н.п. Нововасилівка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 14:40 до 15:05 зафіксували 15 приходів, ймовірно з міномета 120 мм, в районі н.п. Рожковичі. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 20:56 до 21:15 зафіксували 5 приходів, ймовірно з міномета 120 мм, в районі н.п. Гірки. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація уточняється.

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу станом на 07:30

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Як повідомляє повітряне командування «Південь», протягом 7 червня силами та засобами протиповітряної оборони на півдні України знищено БпЛА «Орлан-10» та ударний БпЛА «Ланцет».

У Миколаївському районі вчора, 7 червня, о 13:29 та 20:28 ворог завдавав артилерійських обстрілів по м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

Вчора о 14:01 зафіксували артилерійські удари по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Під водою – 68% лівого берега Херсонщини

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін

Очільник Херсонської ОВА розповів про поточну ситуацію з підтопленням.

На ранок середній рівень підтоплення – 5,61 метра. Під водою 600  км2 Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег.

Окупанти вбили на Донеччині трьох людей

Джерело: МВА

Росіяни вдарили по Українську на Донеччині: четверо дітей та дорослий – поранені. Двоє дорослих і одна дитина загинули.

Пошкоджені два приватні будинки та 14 багатоповерхівок.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 08.06.23

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 8 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста сімдесята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, не рахуючись із втратами. Для досягнення своїх цілей продовжує застосовувати тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли цивільних об’єктів, зокрема, житлових кварталів.

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 48 авіаційних ударів, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На превеликий жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби ворог завдав авіаційного удару в районі Стрілечої Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка, Леонівка Чернігівської області; Нововасилівка, Волфине, Рожковичі, Вовківка, Яблунівка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Гранів, Мороховець, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Гатище, Покаляне, Бударки, Землянки, Зарубинка, Чугунівка та Мілове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби, що минула, противник завдав авіаційних ударів в районі Кислівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Зарічне, Ямполівка, Білогорівка, Сіверськ, Званівка, Івано-Дар'ївка, Спірне, Веселе та Никифорівка Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямках Оріхово-Василівки, Іванівського та Північного, успіху не мав. Завдав авіаударів в районах Диліївки та Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Ступочки, Олександро-Шультине, Біла Гора, Торецьк, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалу спробу наступу у напрямку населених пунктів Авдіївка та Первомайське. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка, завдавши йому значних втрат. Водночас ворог завдав авіаційних ударів по Красногорівці, здійснив артилерійські обстріли Українська, Гострого, Максимільянівки, Георгіївки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Пречистівки, Золотої Ниви, Шахтарського. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Золота Нива та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Новопіль Донецької області, Ольгівське, Полтавка Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Новоандріївка, Щербаки, Степове та Кам'янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Берислав, Веселе, Токарівка, Садове, Білозерка Херсонської області та міста Херсон.

Окупанти не були готові до наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, зазнали втрат у живій силі, озброєнні та військовій техніці. Зокрема, в підрозділах 7-ї десантно-штурмової дивізії та 22 армійському корпусі зс рф є травмовані, загиблі та зниклі безвісти. Також, у вказаних підрозділах втрачено декілька польових складів з боєприпасами та провізією, автомобільну та бронетанкову техніку, інше військове майно.

Водночас 6 червня, відбулась масова евакуація цивільного населення з міста Каховка, під час якої люди використовували власний автомобільний транспорт. Разом з цивільним населенням евакуаційними маршрутами скористались російські окупанти. Під час такого переміщення загарбники використовували місцевих жителів у якості живого щита.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 23 удари по районах зосередження особового складу та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Минулої доби наші захисники знищили 4 ворожих розвідувальних БпЛА.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 5 складів боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси та 1 радіолокаційну станцію противника.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024