стрічка

На Запоріжжі окупанти вбили двох людей: ситуація щодо російського вторгнення станом на 2 червня

02 Червня 2023, 20:51
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1444
Ситуація в Україні

Хроніка 464 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 464-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 2 червня щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста шістдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну та застосовувати тактику терору щодо мирного населення України.

Цієї доби, вночі, противник черговий раз завдав масованого ракетно-авіаційного удару по території України, зокрема по Києву. Застосував ударні БпЛА та крилаті ракети, проте усі вони були знищені в небі.

Загалом, протягом доби, ворог завдав 62 авіаційних та 15 ракетних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби окупанти здійснили 15 атак, проте всі вони були відбиті підрозділами сил оборони. 

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаційного удару в районі Огірцеве Харківська область. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка, Леонівка Чернігівської області; Нововасилівка, Ромашкове, Атинське, Юнаківка Сумської області, а також Уди, Козача Лопань,  Ветеринарне, Козача Лопань, Гоптівка, Пильна, Зелене, Верхня Писарівка, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Зибине, Рибалкине, Бударки, Землянки, Чугунівка, Одрадне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Дворічанське, Кам’янка, Фиголівка, Дворічна, Кутьківка,  Кислівка, Табаївка, Котлярівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Макіївки Луганської області та Спірного - Донецької. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Біла Гора та Часів Яр Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. 

Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки Донецької області. 

Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка.

На Мар’їнському напрямку цієї доби противник вів наступальні дії в районі міста Мар’їнка, проте, наші захисники відбили усі 8 атак противника. Орієнтовні втрати ворога склали до 10 осіб загиблими та близько 20 - пораненими. До того ж було знищено 2 одиниці ворожої автомобільної техніки. Водночас, ворог продовжує знищувати наші міста і села, завдав авіаційного удару по Мар’їнці, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгівське та Новоданилівка Запорізької області, а також Козацьке та Одрадокам’янка Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Времівка Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка та Новоандріївка Запорізької області, а також місто Херсон.

Військовим керівництвом російської федерації прийнято рішення щодо посилення державного кордону курсантами вищих військових навчальних закладів. Так, 31 травня, близько 200 курсантів ІІІ курсу озброєних стрілецькою зброєю та гранатометами уже відряджено до західного кордону російської федерації під приводом проходження стажування.

Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, а також 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника. 

Протягом цієї доби нашими захисниками було знищено 15 крилатих ракет та 17 ударних БпЛА противника типу «Шахед-136».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 2 склади боєприпасів, 2 станції радіоелектронної боротьби, радіолокаційну станцію та реактивну систему залпового вогню противника.

Завдяки СБУ 15 років тюрми отримав російський агент, який шпигував за позиціями ППО та блокпостів на Черкащині

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки зібрала вичерпну доказову базу на ще одного агента фсб. Він передавав окупантам локації протиповітряної оборони та блокпостів українських захисників на Черкащині.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника у результаті спецоперації в січні 2023 року.

За матеріалами української спецслужби, суд призначив йому 15 років позбавлення волі.

Як встановило слідство, ворожим поплічником є працівник місцевої лікарні, якого фсб дистанційно залучила до негласної співпраці у листопаді 2022 року.

За вказівками агресора він фотографував місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону. Особливу увагу звертав на бойові позиції української ППО.

Також окупантів цікавили точні координати блокпостів, кількість присутніх там військових, їх озброєння і техніка.

Ще одним ворожим завданням був збір інформації щодо проведення мобілізації, рівня військової підготовки та вмотивованості українських захисників.

Отримані відомості агент передавав через анонімний чат у месенджері, де прикріплював мітки з дислокацією об’єктів на електронній карті.

Розвідувальна інформація потрібна була російським загарбникам для підготовки серії ракетних ударів по регіону.

Під час обшуку за місцем проживання зрадника вилучено мобільний телефон та планшет із доказами законспірованого листування з фсб. Також було виявлено паспорт зразка колишнього срср і прокремлівську символіку.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

СБУ затримала колаборанта, який за допомогу рашистам отримав «дозвіл» грабувати будинки на окупованій Луганщині

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки затримала на Київщині ще одного ворожого поплічника, який майже півроку добровільно співпрацював з окупантами на тимчасово захопленій території Луганської області.

Ним виявився проросійськи налаштований працівник агрокомпанії одного із селищ Сватівського району.

Під час окупації населеного пункту він одразу підтримав російських загарбників і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

Встановлено, що колаборант перевозив особовий склад та російські боєприпаси.

Також на власному подвір’ї зловмисник влаштував «СТО» для ремонту російської військової техніки, у тому числі підбитих українськими захисниками БТРів.

За це окупанти дозволяли своєму поплічнику безперешкодно переміщатися по району і грабувати будинки людей, які виїхали на підконтрольну Україні територію.

Навесні 2023 року, коли в результаті наступальних дій ЗСУ лінія фронту наблизилась до околиць його селища, ворожий поплічник виїхав на Київщину.

Тут він намагався «легалізуватися» під виглядом переселенця зі сходу України і навіть почав оформляти соціальну допомогу.

Співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали фігуранта у Борисполі.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Зараз він під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

 

На Запоріжжі окупанти вбили двох людей

Джерело: Запорізька ОВА

Чотири мирні жителі поранені та двоє загинули у Комишувасі.

Ворог атакував багатоповерховий будинок у селищі. Мінно-вибухові травми отримали жінки 41, 84 та 87 років, а також 21-річний чоловік. Постраждалих оперативно доставили в медичний заклад.

 

На жаль, від отриманих травм загинули жінки 44 та 77 років.

Ворожа авіація обстріляла село на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Ворожа авіація знову атакувала село Одрадокамʼянка Тягинської громади. 

Через влучання авіабомби в мирному населеному пункті пошкоджене приміщення пошти, сільського клубу, амбулаторії, адмінбудівлю, а також памʼятник. 

На щастя, мирні люди не постраждали.

Росіяни обстріляли прикордоння Чернігівщини та Сумщини

Джерело: ОК «Північ»

Станом на 11:00 2 червня російські війська ще 5 разів обстріляли прикордонні території Чернігівської та Сумської областей.

З 00:00 до 00:10 зафіксували 5 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі н.п. Ромашкове.

З 23:39 до 23:45 зафіксували 3 приходи, ймовірно 120 мм міномет, в районі н.п. Нововасилівка.

З 08:10 до 09:00 зафіксували 15 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі н.п. Леонівка.

З 09:18 до 09:58 зафіксували 22 приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п. Нововасилівка.

З 08:15 до 09:00 зафіксували 40 приходів, ймовірно із міномету 120 калібру, по н.п. Янжулівка. Про втрати серед місцевого населення інформація не надходила, обстрілом пошкоджена будівля сільської ради.

Повітряні Сили знищили 15 крилатих ракет та 21 ударний дрон

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

Окупанти не полишають спроб тероризувати столицю України ударними дронами та ракетами.

Чергова нічна атака завершилась невдачею для ворога та ще одним успіхом української ППО.

Спершу російські окупанти атакували дронами-камікадзе «Shahed-136/131» – близько 23:00 у ніч на 2 червня. Заходили з південного напрямку, використовуючи рельєф місцевості та русло Дніпра.

Близько 3:00 крилаті ракети Х-101/Х-555, випущені стратегічними бомбардувальниками Ту-95мс з Каспію, уже були в повітряному просторі України. Заходили з північного напрямку, атакуючи Київ, маневрували, намагаючись ввести в оману нашу протиповітряну  оборону.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил, у взаємодії з ППО складових Сил оборони України, усі 15 крилатих ракет та 21 ударний дрон знищили.

Росіяни поцілили в школу у Торецьку

Джерело: очільник Донецької ОВА Павло Кириленко

Оперативна ситуація по Донецькій області станом на ранок 2 червня.

Серед ночі росіяни завдали удару по Торецьку — поцілили у школу, де був розташований Пункт незламності. Це вже не перше влучання у цю школу – окупанти навмисно цілять в об'єкт, який надає гуманітарну допомогу й підтримку цивільним людям.

Також у місті пошкоджені 15 багатоповерхівок, 5 приватних будинків і 7 адмінбудівель. 2 людини дістали поранення.

На Волноваському напрямку пошкоджено 3 будинки в Новоукраїнці, під обстрілами Пречистівка та Богоявленка.

На Донецькому напрямку впродовж доби 7 разів ворог обстріляв Курахівську ТГ: без постраждалих, пошкоджено 4 багатоповерхівки, 13 приватних будинків і 1 адмінбудівлю. Зафіксовано обстріли Красногорівки та Максимільянівки Мар'їнської ТГ.

На Горлівському напрямку під вогнем Часів Яр — 1 людина поранена, пошкоджено 4 багатоповерхівки та 9 приватних будинків. У Костянтинівській ТГ пошкоджено 4 приватні будинки.

На Лисичанському напрямку 2 людини поранено у Сіверську.

Окупанти готують провокацію на хімзаводі у Криму

Джерело: очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін

За даними сил спротиву росіяни готують чергову провокацію на хімічному заводі в Армянську тимчасово окупованого Криму.

Вони завезли на територію заводу «Кримський Титан» вибухівку і мінують територію.

Ймовірний вибух спричинить викид в атмосферу тисяч тонн отруйних речовин, що  призведе до смертельної небезпеки людей і довкілля.

Постраждають  мешканці АР Крим і як мінімум ще семи областей України, а також Туреччина і сама країна-агресор. 

На Запоріжжі окупанти вбили чоловіка

Джерело: Запорізька ОВА

 111 ворожих ударів завдав ворог по 22 містах і селах Запорізької області: авіаудари по Новоданилівці та Полтавці, три атаки з БПЛА по Степовому та Кам'янському, 15 обстрілів з РСЗВ по Темирівці, Затишшю, Червоній Криниці, Гуляйполю, Кам'янському, 91 артилерійський обстріл по Гуляйполю, Оріхову, Преображенці, Червоному, Плавнях, Степногірську, Малинівці та іншим прифронтових населених пунктах.

На жаль, російський снаряд, який поцілив у житловий будинок забрав життя 68-річного жителя Гуляйполя.

Крім того, під час обстрілу у Плавнях постраждала сім'я - 35-річного чоловіка та 60-річну жінку з мінно-вибуховими травмами оперативно доставили до медичного закладу.

Додалося 31 руйнування житлового фонду та майна людей.

Масована атака дронами та ракетами по Київщині: є травмовані серед цивільного населення

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, в ніч на 2 червня збройні сили рф здійснили повітряну атаку ракетами і безпілотними літальними апаратами по населеним пунктам області.

Внаслідок обстрілу пошкоджені цивільні об’єкти – приватні будинки, господарські споруди та автомобілі мирних мешканців. 11-річна дитина отримала тілесні ушкодження, чоловіка 68 років госпіталізували до лікарні.

Під час огляду місць подій виявили уламки дронів і ракет, тип яких встановлюють. На місцях подій працюють прокурори та слідчо-оперативні групи.

 

Ворог атакував ракетами Харків

Джерело: очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог завдав ракетного удару по місту Харкову та продовжував обстрілювати прикордонні та прифронтові населені пункти Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів області.

За уточненою інформацією, внаслідок ракетного удару по Індустріальному району Харкова пошкоджено будівлі цивільного підприємства, поранення зазнали жінка 63 років та 56-річний чоловік. Госпіталізації не потребували, отримали медичну допомогу на місці.

Протягом дня російські окупанти масовано обстрілювали Вовчанськ Чугуївського району. В місті пошкоджено магазин «Веселка», приміщення пожежної частини, житлові будинки, сталися пожежі. Внаслідок обстрілів 3 людей отримали поранення.

У с. Гракове Чугуївського району на протитанковій міні підірвався трактор. 61-річний тракторист отримав поранення та був госпіталізований.

Триває розмінування. За добу піротехніки ДСНС обстежили 8,7 га території та знешкодили 152 вибухонебезпечні предмети.

На лінії зіткнення найгарячіша ситуація на Куп'янському напрямку. Ворог не припиняє спроб вести наступальні дії в районі Масютівки, але щоразу зазнає невдачі та втрат. 

Минулої доби ворог обстріляв Херсон 9 разів

Джерело: очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін

За минулу добу противник здійснив 81 обстріл, випустивши 381 снаряд з мінометів, артилерії, «Градів», ПТРК, БПЛА та авіації.

Місто Херсон ворог обстріляв 9 разів (38 снарядів).

російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області; будівлі соціальної і критичної інфраструктури Херсонського та Бериславського районів.

Через російську агресію 16 людей дістали поранення.

Щодо евакуації населення: з деокупованої території області евакуювали 94 особи.

Окупанти вночі обстріляли Нікополь

Джерело: очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Агресор не зупиняється. Знову під ударом опинилася Нікопольщина.

Опівночі рашисти обстріляли Нікополь. До міста полетіли снаряди з важкої артилерії.

Люди неушкоджені. Територію обстежують рятувальники.

Ворог підступний та не полишає свою тактику терору мирного населення.

Росіяни минулої доби атакували Луганщину з повітря

Джерело: очільник Луганської ОВА Артем Лисогор

По Сергіївці росіяни завдали удар з авіації, замість вирішення санітарно-епідемічних питань окупаційна влада Сєвєродонецька пропонує шукати інші будинки для заселення, у так званій «лнр» розглядають введення шестиденки – для потреб фронту.

Атакували з повітря росіяни минулої доби Сергіївку та Білогорівку.

Противник тримає у напрузі нашу лінію оборони на кожному з напрямків. Якщо раніше на Сватівщині він переважно втримувався від наземних атак, зосередив зусилля біля Білогорівки та Кремінної, то останнім часом гаряче й там. 1 червня росіяни спробували наступати біля Куземівки та Білогорівки, але всі їхні намагання зупинили наші захисники.

Новоселівське, Невське та Білогорівку цього разу обстріляв ворог із різних видів артилерійського озброєння.

У міністерстві економіки рф розглядають пропозицію уведення шестиденного робочого тижня у так званих «лнр» та «днр». 

На Миколаївщині знищили ворожий безпілотник

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 07:30 ранку 2 червня.

Вночі, 2 червня, силами та засобами протиповітряної оборони на Миколаївщині знищено ворожий ударний БпЛА «Shahed-136».

У Миколаївському районі вчора, 1 червня, о 10:59 і об 11:31 ворог завдавав артилерійських ударів по акваторії Очаківської  громади. Постраждалих немає.

О 16:30 обстрілів зазнали два населених пункти Куцурубської громади. Пошкоджені житлові будинки. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

 Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.06.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Вночі ворог атакував Київ крилатими ракетами та дронами

Джерело: начальник КМВА Сергій Попко, міський голова Віталій Кличко

За попередньою інформацією, у повітряному просторі над Києвом та навколо Києва  силами та засобами протиповітряної оборони були виявлені і знищені понад 30 повітряних цілей різного типу (остаточні дані про кількість, тип ракет та БпЛА повідомлять Повітряні сили).

Інформація щодо руйнувань і потерпілих відсутня. Дані оперативного зведення збирають та уточнюють.

Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, в Дарницькому районі Києва на дорозі виявили тліючі уламки ракети.

У Подільському районі сталося загоряння травʼяного настилу внаслідок падіння уламків повітряної цілі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 2 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста шістдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Російська федерація, зазнаючи великих втрат, продовжує застосовувати тактику терору, намагаючись залякати населення України.

Попередньо. Цієї ночі ворог задіяв для ударів 15 крилатих ракет (тип уточнюється) та 18 іранських ударних БпЛА «Shahed» - усі ці повітряні цілі були знищені нашими захисниками. Інформація уточнюється.

Протягом минулої доби противник завдав 12 ракетних ударів із застосуванням 10 балістичних та крилатих ракет типу «Іскандер» по Києву, (знищено нашими захисниками) та 2 зенітних керованих ракет С-300 по Харкову. Крім того, завдав 46 авіаційних ударів та здійснив 107 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені мирні громадяни, серед яких діти, пошкоджено дитячу поліклініку, житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 25 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаційного удару в районі Галаганівки Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Берилівка, Єліне, Містки, Хотіївка, Тимоновичі, Янжулівка, Красний Хутір та Миколаївка Чернігівської області; Середина-Буда, Атинське, Павлівка, Писарівка, Угроїди, Краснопілля, Славгород Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Гоптівка, Огірцеве, Гатище, Бугруватка, Вовчанськ, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом минулої доби вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області та біля Куземівки на Луганщині. Завдав авіаційних ударів в районах Вільшана, Котлярівка, Крохмальне Харківської області та Сергіївка - Луганської. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області та Спірного на Донеччині. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Ямполівки, Сіверська та Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське, Спірне і Миколаївка Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник завдав авіаційних ударів в районах Хромове, Біла Гора, Олександро-Шультине Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївка та Водяне Донецької області.  Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог завдав авіаційного удару, артилерійських обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Роботине Запорізької області та Берислав, Козацьке, Одрадокам’янка Херсонської області. Здійснив обстріли населених пунктів Іллінка, Велика Новосілка, Времівка, Зелене Поле Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка та Новоандріївка Запорізької області; Марганець та Нікополь Дніпропетровської області; Зміївка, Веселе, Іванівка, Інгулець, Садове, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення на тимчасово захоплених територіях Херсонської області. Зокрема, російська окупаційна адміністрація визначила 1 вересня цього року кінцевим терміном отримання паспорта громадянина російської федерації з обов’язковою письмовою відмовою від українського паспорта. Також, місцеві енергетичні компанії повідомляють про обов’язкове перепідписання нових договорів на постачання електроенергії тільки при наявності російського паспорта.

Усім українським громадянам, які відмовляться від отримання російських документів, погрожують припиненням постачання електроенергії, депортацією, конфіскацією майна та примусовим виселенням із власних осель.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Наші захисники знищили 2 ворожих ударних БпЛА типу «Ланцет» та 1 розвідувальний БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 пункт управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 9 районів зосередження озброєння та військової техніки противника.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024