стрічка

На Донеччині від танкового обстрілу загинула 47-річна жінка: ситуація щодо російського вторгнення станом на 1 червня

01 Червня 2023, 20:14
Ситуація в Україні 1323
Ситуація в Україні

Хроніка 463 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

На Донеччині від танкового обстрілу загинула 47-річна жінка

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудові розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 1 червня 2023 року війська рф вкотре обстріляли населені пункти на Донеччині. У Авдіївці від танкового обстрілу загинула 47-річна жінка.

Також поранення різного ступеня тяжкості отримали троє мешканців м. Красногорівки, смт. Нью Йорк м. Торецька й с. Ласточкине Очеретинської ОТГ. Крім того, четверо осіб зазнали поранень у с. Антонівка Покровського району.

За попередніми даними, цього разу російська армія обстріляла міста і селища з використанням ФАБ-250 та артилерії.

Трьох мешканок Херсонщини підозрюють у колабораціонізмі

Джерело: Херсонська ОВА

Під час окупації регіону росіяни створили «Союз матерів Херсона». Він став пропагандистським інструментом. Учасниці організації давали інтерв’ю, в яких підтримували і росію, і окупацію, закликали до об’єднання з країною-агресоркою, дискредитували українську владу.

Також зрадниці розповсюджували агітки. Пропагували відкриття навчальних закладів, які працювали б за освітніми стандартами московії.

Ще у багажі колаборанток – участь у «культурно-масових» заходах окупантів, агітація голосувати на псевдореферендумі за приєднання Херсонщини до рф. 

Добровільно до лав «союзу» стали 20-річна жителька Каховського району та дві херсонки віком 32 та 33 роки. Найстарша очолила організацію. Її поплічниці стали секретарем та представницею від Новокаховського округу.

Фігуранткам заочно повідомлено про підозру в колабораціонізмі. Максимальне покарання, яке може чекати на них – до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та без права обіймати певні посади.

На тимчасово окупованій території України російські окупанти розширюють агентурну мережу

Джерело: заступниця міністра оборони України Ганна Маляр

З цією метою російські так звані правоохоронні органи примушують місцевих підприємців, які пов’язані з наданням населенню транспортних послуг, у тому числі простих перевізників і таксистів невідкладно звітувати про виявлення осіб з проукраїнськими настроями та будь-які порушення окупаційного режиму.  

У разі ухилення від виконання таких зобов’язань окупанти негайно забороняють діяльність місцевих транспортників.

Особливу активність з розгортання агентурної мережі у такий спосіб противник здійснює в тимчасово окупованих населених пунктах Херсонської, Донецької та Луганської областей.

Минулого тижня цього року попередження про припинення дії договорів на здійснення  транспортних перевезень з причин недотримання зобов’язань отримали ряд місцевих підприємств та окремих перевізників. Разом з тим на ринок транспортних перевезень на тимчасово окупованій території все більше залучаються виключно російські підприємства.

СБУ викрила підприємців на Сумщині, які продавали товари для військової промисловості в рф

Джерело: СБУ

Служба безпеки ліквідувала ще одну тіньову схему продажу українських товарів для військової промисловості країни-агресора.

Оборудку організував мешканець Сумщинивласник місцевого підприємства з виробництва електротехнічного обладнання для різних видів транспорту. Його спільник – колишній бізнес-партнер, який проживав у Києві та був зареєстрований як внутрішній переселенець з Луганська.

Зловмисники налагодили серійне виробництво стартерів на дизельні двигуни для російської залізниці.

Готову продукцію ділки невеликими партіями перевозили до рф в обхід контрольно-пропускних пунктів на державному кордоні.

На території країни-агресора зловмисників зустрічали їхні російські партнери, які розраховувались за товар і переправляли його підприємствам «росзалізниці», зокрема у тимчасово окупованому Криму.

«Звичайна» вартість одного агрегату становила 850 доларів. Втім, організатори «схеми» продавали його росіянам за вдвічі вищою ціною, оскільки в рф існує гостра нестача відповідних комплектуючих через санкції.

Надалі ворог використовував придбані запчастини для ремонту локомотивів, якими здійснювали перекидання російських військ з українського півострова на південний фронт.

Співробітники СБУ затримали обох фігурантів на спробі переправлення до рф нової партії стартерів у кількості 50 одиниць.

Під час обшуків на виробництві та за адресами проживання затриманих виявили:

  • мобільні телефони, комп’ютери, фінансово-господарську і технічну документацію із доказами злочинної діяльності;
  • гранату Ф-1 із запалом.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Обидва фігуранти – під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 1 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста шістдесят третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби противник завдав 12 ракетних ударів із застосуванням 10 балістичних та крилатих ракет типу «Іскандер» по Києву, (знищено нашими захисниками) та 2 зенітних керованих ракет С-300 по Харкову. Крім того, завдав 36 авіаційних ударів та здійснив близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, серед яких діти, пошкоджено дитячу поліклініку, житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 19 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Берилівка, Містки та Тимоновичі Чернігівської області, Атинське, Павлівка, Писарівка, Угроїди, Краснопілля, Славгород Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Гоптівка, Огірцеве, Гатище, Бугруватка, Вовчанськ, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом доби вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області. Завдав авіаційних ударів в районах Вільшана, Котлярівка, Крохмальне Харківської області та Сергіївка Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Ямполівки, Сіверська, Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське, Спірне, Миколаївка Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник завдав авіаційних ударів в районах Хромового та Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Водяного Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог завдав авіаційного удару, артилерійських обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Роботине Запорізької області та Берислав, Козацьке, Одрадокам’янка Херсонської області. Здійснив обстріли населених пунктів Іллінка, Велика Новосілка, Времівка, Зелене Поле Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка та Новоандріївка Запорізької області; Зміївка, Веселе, Іванівка, Інгулець, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою. Внаслідок чого противник продовжує обладнувати цивільні заклади тимчасово захоплених територій під медичні установи. Так, в населеному пункті Мелітополь Запорізької області окупанти облаштували дитячий санаторій під військовий шпиталь, де на лікуванні перебувають понад 200 окупантів з пораненнями різного ступеню важкості. Також російські терористи, нехтуючи законами міжнародного гуманітарного права, на території Мелітопольського Олександро-Невського собору розмістили базу російських військовослужбовців з військовою технікою.

Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 2 по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 5 артилерійських підрозділів на вогневій позиції, 9 районів зосередження озброєння та військової техніки противника.

Росіяни обстріляли завод на Херсонщині

Джерело: голова ОВА Олександр Прокудін

Російські війська з авіації обстріляли Бериславський хлібозавод на Херсонщині: на місто скинули дві керовані авіабомби та вдарили з мінометів. Три людини отримали поранення.

У Харкові лунають вибухи

Джерело: очільник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов

У Харкові 1 червня пролунали вибухи. Перший вибух у місті почули о 13:54. Повітряну тривогу оголосили о 13:57.

Міський голова Ігор Терехов повідомив, що РФ завдала ударів по Індустріальному району Харкова. Дані про влучання та поранених встановлюють. Поліція закликала повідомляти про наслідки ударів на лінію 102.

 

Росіяни за нічну атаку на Київ витратили 17 мільйонів доларів

Джерело: Military Media Center

Уночі проти четверга, 1 червня, росія випустила по Києву сім балістичних ракет «Іскандер-М» та три крилаті ракети «Іскандер-К», вартість яких становить приблизно 17 мільйонів доларів США.

«Одна ракета «Іскандер-М» коштує до 2 млн доларів США, вартість ракети «Іскандер-К» – до 1 млн доларів США. Тобто російські окупанти лише на одну нічну атаку на столицю України викинули до 17 млн доларів. І єдиним «результатом», якого вони досягли, стала смерть української дитини від уламків боєприпасу! У Міжнародний день захисту дітей!», – йдеться у повідомленні.

Росіяни зранку тричі обстріляли прикордоння Чернігівщини і Сумщини

Джерело: оперативне командування «Північ»

Російські війська 1 червня станом на 12:00 тричі обстріляли прикордоння Чернігівської та Сумської областей.

З 06:05 до 06:30 зафіксовано сім влучань, ймовірно зі ствольної артилерії, по населеному пункту Тимоновичі.

З 10:35 до 10:45 зафіксовано три влучання, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі населеного пункту Берилівка.

З 11:10 до 11:20 зафіксовано два влучання, ймовірно з міномету калібру 120 мм, в районі населеного пункту Миколаївка.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

 

У Нікополі внаслідок обстрілів РФ поранені двоє чоловіків

Джерело: начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

У Нікополі Дніпропетровської області внаслідок обстрілів поранено двох чоловіків, пошкоджено будинки, лінію електропередачі й газопровід.

«Від ранку ворог гатить по Нікопольщині. Спочатку дісталося Марганецькій громаді, тепер – самому Нікополю. У місті є постраждалі. Поранені чоловіки 50 та 55 років», – написав Лисак.

Він зазначив, що поранених госпіталізували в стані середньої тяжкості.

У місті пошкоджені п’ятиповерхівка, приватний житловий будинок, авто, лінія електропередач та газопровід. Обстеження територій триває, зауважив очільник ОВА.

 

У лавах ЗСУ затримали російського шпигуна

Джерело: СБУ

Служба безпеки України затримала російського шпигуна у лавах ЗСУ, який збирав інформацію про західне озброєння та «полював» на ППО.

Зловмисником виявився мешканець Бахмута, якого ще до початку повномасштабного вторгнення завербував представник 72-го розвідцентру ГУ Генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ) Микита Климовський.

Після 24 лютого минулого року росіянин поставив своєму агенту перше розвідзавдання – повідомляти агресору про наслідки повітряних ударів по українському місту.

Також окупантів цікавили точні координати мостових переходів у Бахмуті та на його околицях.

Згодом зрадник отримав від російської воєнної розвідки наступне завдання – прибути до Дніпропетровщини та мобілізуватися до лав Сил оборони.

Після зарахування до складу однієї з військових частин ЗСУ ворожий агент збирав інформацію про кількість особового складу та наявне озброєння в підрозділах. Також фігурант передав агресору інформацію про можливі візити до гарнізону представників вищого командування Збройних сил України.

У зв’язку з цим перевіряється інформація щодо підготовки ймовірної диверсії проти посадовців ЗСУ, повідомили в СБУ.

Крім того, зловмисник намагався виявити місця базування української системи протиповітряної оборони та новітнього західного озброєння.

Втім, військові контррозвідники та слідчі СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили зрадника, задокументували злочинні дії і затримали його на спробі передачі розвідданих російській спецслужбі.

Встановлено, що для комунікації з воєнною розвідкою РФ їхній поплічник використовував месенджер Телеграм.

Під час обшуків у фігуранта виявлено два мобільні телефони, один із яких він використовував лише для зв’язку зі своїм «куратором» з ГРУ.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Авіація ЗСУ вдарила по скупченню російських військ на Херсонщині

Джерело: речник Оперативного командування «Південь» Владислав Назаров

Авіатори Сил оборони півдня 31 травня завдали удару по району зосередження військових РФ, озброєння і техніки в Олешківській громаді на Херсонщині. Попередньо відомо про 13 загиблих російських солдатів.

За його словами, російські війська активізували повітряну розвідку у Баштанському районі Миколаївщини, а також – скидають баражуючі боєприпаси на Бериславський район Херсонської області.

«Наші підрозділи ППО за добу знищили три БпЛА оперативного рівня, типу «Марлін» і «Орлан-10», а також два баражуючих боєприпаси «Ланцет», – повідомив Назаров.

Дітей з окупованої Луганщини примусово вивозять у РФ

Джерело: начальник Луганської ОВА Артем Лисогор

В окупованих населених пунктах Луганської області дітей, у яких нібито виявили якесь захворювання, примусово вивозять на так зване лікування на територію Росії.

За його даними, діти від 14 років обов'язково повинні мати дітей російський паспорт, який оформлюють за пришвидшеною схемою.

«Якщо дитині немає чотирнадцяти років, то батьків примушують подати заяву про її визнання «громадянином РФ», погрожуючи позбавити батьківських прав у випадку відмови», – зазначив Лисогор.

Над Києвом вночі знищили сім ракет «Іскандер-М» та три «Іскандер-К»

Джерело: Повітряні сили України

Над Києвом вночі були знищені сім ракет «Іскандер-М» та три «Іскандер-К», які Росія запустила з північного напрямку.

«Близько 02.45 год 1-го червня 2023 року російські окупанти продовжили серію атак на столицю України – місто Київ. Знову противник підступно атакує балістичними та крилатими ракетами наземного базування з ОТРК «Іскандер». Тож часу на те, щоб сховатися в укриття, не так багато», – зазначили в Повітряних силах.

Загалом було випущено 10 балістичних та крилатих ракет типу «Іскандер» з північного напрямку – Брянська область Російської Федерації.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України усі 10 знищено: сім балістичних ракет «Іскандер-М» та три крилаті ракети «Іскандер-К».

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.06.23 

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Під час нічної ракетної атаки на Київ загинули три людини

Джерело: Віталій Кличко

Прокуратура проводить слідчі дії у медичному закладі, де під час ракетної атаки росіян 1 червня було закрите укриття.

Вночі 1 червня Росія завдала ракетного удару по Києву. Внаслідок цього, за попередньою інформацією, у Деснянському районі столиці загинули три людини. Із них двоє – це діти. 

Дружина Ярослава загинула на вулиці в Деснянському районі Києва, коли з дитиною йшла до укриття – воно, каже чоловік, було зачинене. Як розповіли місцеві кореспонденці Суспільного, уламки впали за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги.

«Була тривога, люди бігли в укриття. Укриття просто не відкрили та й все. Люди стукали, і в той момент прилетіло», – каже Ярослав.

Окрім дружини Ярослава, загинула ще одна дитина. Усі в цей час прямували до укриття. Понад десять людей отримали поранення різного ступеню тяжкості. Уламки впали на дитячу поліклініку, поряд пошкоджені будівлі.

За останніми даними медиків, поранених у Дніпровському та Деснянському районах, наразі 14 людей. Дев'ятьох — госпіталізували, п'ятьом надали допомогу на місці, повідомив столичний голова Віталій Кличко.

 
 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 1 червня

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Сьогодні вночі противник знову застосував ракети оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер» по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури Київської області. Попередньо, силами та засобами Повітряних Сил Збройних Сил України 10 з 10 ракет були знищені.

Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 29 авіаційних ударів, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша інфраструктура.
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 21 ворожу атаку.
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби завдав авіаційного удару в районі Плетенівки Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Тимоновичи, Янжулівка, Галаганівка Чернігівської області, Середина-Буда, Прогрес, Фотовиж, Студенток, Гірки, Атинське, Шпиль, Угроїди, Велика Писарівка Сумської області, а також Уди, Гоптівка, Липці, Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Вовчанські Хутори, Огірцеве, Мала Вовча, Варварівка, Чугунівка, Амбарне, Григорівка на Харківщині.
На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області та у напрямках Новоселівського і Стельмахівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Кислівки та Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.
На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії південніше Білогорівки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Тернів та Сіверська Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське і Спірне на Донеччині.
На Бахмутському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямках Оріхово-Василівки та Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.
На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Нетайлове, Карлівка, Первомайське і Невельське Донецької області.
На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог завдав авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали Курахове, Максимільянівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Єлизаветівка, Катеринівка, Костянтинівка та Новомихайлівка Донецької області.
На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Вугледара та Пречистівки. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка.
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Вільне Поле, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Степове Кам'янське, Запорізької області; Берислав, Козацьке, Іванівка, Антонівка, Комишани, Дніпровське, Кізомис, Широка Балка Херсонської області та місто Херсон.
Попри численні заклики з боку МАГАТЕ і світових лідерів, окупанти продовжують перетворювати тимчасово захоплений Енергодар Запорізької області на військово-логістичну базу. Так, завод «Нестандартного обладнання і трубопроводів» використовується загарбниками для ремонту військової техніки, а завод «Спеціальних конструкцій» і «Домобудівний комбінат» окупанти перетворили на склад військової техніки, зброї та боєприпасів.
Авіація сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з них 2 – по зенітно-ракетних комплексах.
Нашими захисниками було знищено 5 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 склади боєприпасів та 2 станції радіоелектронної боротьби.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024