стрічка

Митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили домашній арешт

29 Травня 2023, 16:05
Митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили домашній арешт 583
Митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили домашній арешт

Митрополиту Української православної церкви Московського патріархату Павлу (Петру Лебідю) продовжили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Про це повідомляє Суспільне з зали суду.

Суд задовольнив клопотання прокурора продовжити цілодобовий домашній арешт до 1 липня із зобов’язанням носити браслет. Питання щодо продовження запобіжного заходу розглядали судді Соломʼянського районного суду міста Києва.

Судове засідання переривала повітряна тривога, оголошена в столиці. Після відбою суд поновив роботу.

«Просимо до 1 липня продовжити домашній арешт, за підозрою Петра Лебідя, у виправдовуванні збройної агресії (Росії — ред.) і принижуванні громадян у зв‘язку з релігійними переконаннями. Досудове розслідування триває, під час слідчих дій, встановлено, що може впливати на свідків», — зазначив у клопотанні прокурор Євген Завістовський.

Митрополит Павло відреагував на клопотання, звернувшись до прокурора і слідчого СБУ.

«Вам не стидно, що ви пишете? Одному і другому», — зауважив він.

1 квітня митрополиту Павлу вручили підозру, тоді ж Шевченківський суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Під час засідання 29 травня він заперечував зв’язки з Московським патріархатом, а також висловлював обурення через прізвисько «Паша Мерседес», яке закріпилося за ним через використання дорогих автівок.

«Те, що нам приліпили прокурори Московський патріархат, і те, що я розпалюю ворожнечу — неправда. Ми ісповідуємо миролюбство. Я не згідний з прокурором. Я за два місяці нічого не порушував. Я за державу вболіваю, хочу закінчення російської агресії. Мені цікаво, чому я «Мерседес»? Я ніколи не був ворогом. На основі чого мені приписують запобіжний захід? Я зрозумів, що це політичне (питання — ред.)», — заявив підозрюваний.

Адвокат Олег Поваляєв просив викликати «так званих потерпілих». Клопотання суддя відхилила, оскільки, за її словами, їх потрібно викликати під час розгляду справи по суті, а суддя лише обирає запобіжний захід.

Інший адвокат, Микита Чекман, просив у суду призначити запобіжний захід у вигляді особистого зобов‘язання, а також зняти з підозрюваного електронний браслет з огляду на нібито стан здоров’я митрополита.

«Петро Лебідь потребує постійного обстеження у зв‘язку з цукровим діабетом. Підозра не обґрунтована і роблять це, щоб усунути Лебідя з поста очільника Лаври. Він має бездоганну репутацію, його зусиллями відбудовано монастир. Цілодобовий домашній арешт прирівнюється до тримання під вартою. Підстав для продовження немає», — стверджував Чекман.

Підозрюваний Петро Лебідь розповів, що вночі йому дзвонили, щоб той перейшов до ПЦУ.

«Вночі був дзвінок з перекладачем, якщо ви перейдете до (голови Православної церкви України, митрополита — ред.) Епіфанія, усі обвинувачення знімуть. Я не йду на компроміси з Богом. У мене є УПЦ, і прошу більше мені не дзвонити вночі. Я прошу, щоб не було браслету, і їздити хоча б два рази на місяць в Лавру», — сказав у суді Петро Лебідь.

Що відомо про справу проти колишнього намісника Лаври Павла

1 квітня СБУ вручила підозру наміснику Лаври та митрополиту УПЦ МП Павлу (Лебедю) за двома статтями кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ).

У СБУ уточнили, Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора.

Того ж дня Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід колишньому намісникові Києво-Печерської лаври, митрополитові УПЦ МП Павлу (Лебедю). Суд задовольнив клопотання прокуратури про цілодобовий домашній арешт. Крім того митрополита зобов'язали носити електронний браслет. Згодом це рішення апелювали.

13 квітня митрополит Павло звернувся до Офісу омбудсмана щодо порушення права на свободу совісті, віросповідання та дискримінації.

Читайте також: Подеколи спускався з небес: що розповідають про Павла Лебедя в рідному селі на Дубенщині

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024