стрічка

Показали наслідки нічної атаки «шахедами» по Києву: ситуація щодо російського вторгнення станом на 28 травня

28 Травня 2023, 20:54
Ситуація щодо російського вторгнення станом на 27 травня 1843
Ситуація щодо російського вторгнення станом на 27 травня

Хроніка 459 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 459-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18годину 28 травня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста п’ятдесята дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.
Російська федерація не відмовляється від планів щодо подальшої окупації нашої території, продовжує вести загарбницьку війну.
Противник не припиняє завдавати ударів, здійснювати обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.
За уточненою інформацією, цієї доби, вночі, російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed”, 58 із 59 було знищено нашими захисниками.
Загалом, протягом цієї доби противник завдав 91 авіаційний удар та здійснив близько 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повного захоплення Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 18 ворожих атак.
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби завдав авіаційних ударів в районах Кіндратівки, Басівки, Могриці, Миропілля та Славгорода Сумської області та Плетенівки і Вовчанських Хуторів Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Тимоновичі, Залізний Міст, Мурав’ї Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Прогрес, Дем’янівка, Манухівка Сумської області, а також Липці, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Мала Вовча та Бударки на Харківщині.
На Куп’янському напрямку противник протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки Харківської області. Завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.
На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Ягідне Харківської області; Сергіївка, Білогорівка Луганської області; Іванівка, Спірне, Рай-Олександрівка, Веселе Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області; Торське, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.
На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії північно-східніше Оріхово-Василівки та в напрямку Іванівського. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Предтечине, Біла Гора, Курдюмівка, Нью-Йорк, Яблунівка Донецької області. Від ворожих обстрілів постраждали Василівка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка та Північне Донецької області.
На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив.
Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки, Водяного, Первомайського. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.
На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 12 атак противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару в районі Мар’їнки. Окрім того, ворожих обстрілів зазнала Побєда Донецької області.
На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Вугледара. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Шахтарське.
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки та Степногріськ Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Львове, Іванівка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.
У Лисичанську Луганської області дезертирували близько 80 осіб
з підрозділу “шторм-z” російських окупаційних військ. Вони самовільно залишили бойові позиції. Також, в районі Бахмута, дезертирували близько 30 осіб з ПВК “вагнер”, які також самовільно залишили бойові позиції, викравши військову техніку.
Триває примусова паспортизація громадян України у Нижньосірогозькому районі тимчасово захопленої території Херсонської області. Зокрема, російські окупанти постійно тиснуть на місцевих, погрожують депортацією та конфіскацією майна. Так, місцевим громадянам з українським паспортом, водійським посвідченням та технічним паспортом на транспортний засіб, погрожують конфіскацією в разі відмови отримання документів російського зразка.
Авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 - по зенітно-ракетних комплексах.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, зенітно-ракетний комплекс С-300, 3 пункти управління та склад боєприпасів противника.

Показали наслідки нічної атаки «шахедами» по Києву 

Джерело: Прокуратура Києва

Під обстріл потрапили Дарницький, Голосіївський та Печерський райони столиці. Одна людина загинула, одну отримала травми. Пошкоджені чотири цивільних об’єкти, у тому числі житлові будинки, а також автомобілі місцевих мешканців.

Під час обстеження місць подій виявили уламки безпілотних літальних апаратів, тип яких встановлюється.

На місці події працюють екстренні служби та слідчо-оперативні групи.

На Харківщині під час обстрілу жінка загинула 

Джерело: Нацполіція Харківщини

На Харківщині 27 травня загинула 61-річна жінка. Це сталося під час обстрілу села Шипувате Великобурлуцької громади Куп'янського району. Також в результаті обстрілу отримав поранення 60-річний чоловік.

Зеленський подякував силам ППО після наймасштабнішої атаки дронами

Джерело: Zelenskiy / Official

«Сили ППО. Ви чуєте сигнал повітряної тривоги інакше, ніж більшість. Ви спрямовуєте погляд угору, щоб нищити ворожі ракети, літаки, гелікоптери, безпілотники. Кожне збиття ворожих дронів та ракет – це врятовані життя людей.Наші рятувальники, які залучені до ліквідації наслідків ворожих ударів. Ви викладаєтесь на повну заради порятунку інших. Ви – наші герої!» – написав президент. 

Внаслідок масової нічної атаки дронами по Києву загинув чоловік

Джерело: Поліція Києва

У результаті обстрілів Києва загинув 41-річний уродженець Чернігівщини, ще одна жінка та чоловік отримали поранення, їх госпіталізували.

Пошкоджень зазнали житлові, нежитлові будівлі та шість автомобілів.

Слідчо-оперативні групи та криміналісти поліції Києва продовжують працювати на місцях та документують наслідки чергового нападу рф на місто.

Кількість жертв ракетного удару по Дніпру зросла до чотирьох

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Троє людей, які зникли безвісти, загинули. Про це свідчать результати дослідження фрагментів тіл, виявлених на місці трагедії. 

Це 56-річний лікар, 64-річна співробітниця медзакладу та 57-річний працівник сусідньої ветклініки. 

На Житомирщині дрон-камікадзе влучив у інфраструктурний об'єкт

Джерело: міський голова Житомира Сергій Сухомлин

Мер Житомира повідомив про пошкодження в місті через нічну ворожу атаку дронами. В ОВА підтвердили влучання по одному з інфраструктурних об'єктів. 

Попередньо, жертв та постраждалих немає.

Нікополь обстріляли з важкої артилерії

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Протягом ночі агресор двічі обстріляв Нікополь. Там потрощені шість приватних будинків та дві господарчі споруди. А ще пошкоджені газопровід, лінія електропередач. 

Минулося без загиблих і постраждалих. 

Під час нічної атаки окупанти намагалися максимально обійти південну ППО

Джерело: Начальниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону

Київ вночі 28 травня атакували «шахедами». Для цього російські загарбники використали нетрадиційні маршрути. 

Зокрема окупанти намагалися обійти південну ППО, тому вони обходили в основному тимчасово окупованими територіями і потім розосереджувалися по Україні.

«Те, що вони намагаються обходити Південь, – це пошук нової тактики. Вони тяжіють до русла річок, щоб приховувати напрямки руху шахедів», – наголосила Гуменюк.

Повітряні сили знищили рекордну кількість дронів-камікадзе

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

У ніч на 28 травня 2023 року ворог атакував Україну іранськими ударними дронами «Shahed-136/131» з північного напрямку – Брянська область, та південного – Краснодарський край.

Загалом зафіксовано пуски рекордної кількості дронів-камікадзе – 54.
Чергову нічну атаку ворог спрямував на військові об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури держави в центральних регіонах країни, зокрема, на Київщину. Тут, у зоні відповідальності Повітряного командування «Центр», знищено більшість ударних дронів!
Також, до відбиття атаки залучено сили та засоби Повітряне командування «Південь» та Повітряне командування «Захід»Повітряних Сил ЗС України та протиповітряну оборону інших складових Сил оборони України.

Внаслідок успішної бойової роботи знищено 52 «шахеди».

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 28.05.23 

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 28 травня

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Протягом доби 27 травня противник завдав всього три ракетних удари, з яких два удари системи протиповітряної оборони С-300 по Краматорську, 13 авіаударів та близько 30 атак МЛРС по позиціях українських військ та різних населених пунктах.

Ймовірність ракетних та авіаційних ударів по Україні залишається дуже високою.

Основні зусилля противник продовжує зосереджувати на спробах повністю захопити Луганську та Донецьку області. Протягом доби 27 травня Сили оборони України відбили 21 ворожу атаку.

Волинь та Полісся: без суттєвих змін. Деякі підрозділи ЗС РФ прибувають на полігони Республіки Білорусь для бойової підготовки перед відправкою на війну в Україну.

Сіверщини та Слобожанщини: противник завдав авіаудару по околицях Вовчанська (Харківська область), обстріляв з мінометів та артилерії населені пункти Блешня, Тимоновичі, Миколаївка, Залізний Туман, Чайкине, Грем'яч (Чернігівська область), Заруцьке, Глухів, Бунякине, Вольфине, Катеринівка, Ободи, Басівка, Миропілля (Сумська область), Басове, Бухаївка, Гоптівка, Лук'янці, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Хатище, Вовчанськ, Тихе, Хатнє (Харківська обл.)

Куп'янська вісь: противник провів наступальні операції біля Масютівки, без успіху. Російські сили завдали авіаудару в околицях Кислівки (Харківська область). Під артилерійський та мінометний обстріл потрапили Колодязне, Красне Перше, Фихолівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове (Харківська область).

Вісь Лимана: противник протягом доби 27 травня не проводив жодних наступальних операцій. Невське, Білогорівка (Луганська область), Торське, Верхньокам'янське, Спірне (Донецька область).

Бахмутська вісь: противник протягом доби 27 травня провів невдалий наступ у бік Хромова. Під ворожий вогонь потрапили Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Передтечине та Північне (Донецька область).

Вісь Авдіївки: противник провів наступальні операції в напрямку населених пунктів Северне та Первомайське, без успіху. Окупанти завдали авіаудару по Авдіївці та обстріляли населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка (Донецька область).

Вісь Мар'їнка: українські захисники відбили 14 разів ворожих атак в околицях міста Мар'їнка. Водночас ворогом обстріляли населені пункти Георгіївка та Поб'єда (Донецька область).

Шахтарське вісь: ворог обстріляв населені пункти Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Шахтарське, Велика Новосілка.

Запорізька та херсонська сокири: противник тримається на обороні. Окупанти завдали авіаудари по околицях Червоне (Запорізька область) та Зміївка (Херсонська область). Противник обстріляв населені пункти Времівка, Вільне Поле, Новопіль (Донецька область), Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Новоандріївка, Білогір'я, Мала Токмачка, Степове, Кам'янське (Запорізька область), Іванівка, Садове, Антонівка (Херсонська область), Херсон.

Протягом доби 27 травня Повітряні сили України завдали чотири авіаудари по зосередженню військ і військової техніки противника, а також три авіаудари по зенітно-ракетним системам.Українські захисники протягом доби 27 травня перехопили три ворожі БПЛА різних типів.Українські ракетні війська та артилерія уразили два командні пози, дві концентрації озброєння та військової техніки, два склади боєприпасів та одну іншу важливу військову ціль.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024