стрічка

Росіяни завдали чотири удари по прикордонню Чернігівщини: ситуація щодо російського вторгнення станом на 27 травня

27 Травня 2023, 21:37
Ситуація на фронті 1423
Ситуація на фронті

Хроніка 458 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Росіяни завдали ще чотири удари по прикордонню Чернігівщини

Джерело: оперативне командування «Північ»

Російські війська станом на 20:00 27 травня ще чотири рази обстріляли прикордонні райони Чернігівської області.
Зокрема, з 08:40 до 08:55 зафіксовано 4 удари, ймовірно, з 120-міліметрового міномета, в районі населеного пункту Тимоновичі.

З 09:27 до 09:50 зафіксовано 13 ударів, ймовірно, зі ствольної артилерії, в районі населеного пункту Залізний Міст. Внаслідок обстрілу відбулося загорання господарських будівель. Пожежу локалізували рятувальники ДСНС.

З 09:30 до 09:47 зафіксовано 18 ударів, ймовірно, з 120-міліметрового міномета, в районі населеного пункту Миколаївка.

Крім того, з 12:50 до 13:10 зафіксовано 6 ударів, ймовірно, з САУ, по населеному пункту Чайкине.

«Під час обстрілу було пошкоджено сінник, трактор та легковий автомобіль. Поранень дістала дівчина-підліток, якій надали першу медичну допомогу та направили для подальшого обстеження в найближчий лікувальний заклад», – сказано в повідомленні.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 458-го дня війни

Прикордонники виявили та знищили військових РФ під Бахмутом

Джерело: ДПСУ

Аеророзвідка Держприкордонслужби виявила переміщення групи піхоти РФ поблизу Бахмута та за допомогою мінометного розрахунку знищила їх.

«Прихистком стрільців російсько-окупаційних військ служила напівзруйнована споруда, та недовго… Прямісінько в неї прикордонники-мінометники спрямували кілька десятків осколково-фугасних мін», – йдеться у повідомленні.

За даними прикордонників, мінометний вогонь знищив вороже укриття разом із 2 військовими РФ, ще 3 поранені.

У Костянтинівці в результаті обстрілу на власному подвір’ї загинув чоловік

Джерело: речниця прокуратури Донецької області Анастасія Мєдвєдєва

27 травня у місті Костянтинівка Донецької області внаслідок обстрілу військовими РФ загинув 72-річний чоловік. Про це Суспільному повідомила речниця прокуратури Донецької області Анастасія Мєдвєдєва.

«27 травня 2023 року, станом на 19:30, у місті Костянтинівка в результаті атаки армії РФ на власному подвір’ї загинув 72-річний місцевий мешканець. Також пошкоджено приватні будинки й господарську споруду», – зазначила речниця.

Крім того, за її даними, у місті Кураховому зазнала поранень подружня пара.

«Постраждалим 58 та 59 років. Їм надається кваліфікована медична допомога».

За попередніми даними прокуратури, окупаційні російські війська обстріляли ці населені пункти з артилерії. Наразі розпочато досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни.

Оперативна інформація станом на 18 годину 27 травня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста п’ятдесята восьма доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Російська федерація, не рахуючись із втратами, продовжує вести загарбницьку війну. Ворог нехтує Міжнародним гуманітарним правом, завдає ударів, здійснює обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

Загалом протягом доби противник завдав 10 авіаційних ударів та здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повного захоплення Луганської та Донецької областей. Протягом цієї доби підрозділи сил оборони відбили 13 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Вовчанська Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Заруцьке, Глухів, Бунякине, Катеринівка, Ободи, Миропілля Сумської області, а також Басове, Бугаївка, Гоптівка, Лук’янці, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Тихе, Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії західніше Хромового. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти вели наступальні дії у напрямку населених пунктів Сєверне та Первомайське, успіху не мали. Здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 7 атак противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Шахтарське та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Червоне Запорізької області та Зміївка Херсонської області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Новоандріївка, Білогір'я, Мала Токмачка, Степове та Кам’янське Запорізької області; Садове, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

У тимчасово окупованому Луганську російські окупанти продовжують переобладнувати місцеві медичні заклади під свої потреби. Нещодавно, до Залізничної лікарні, де лікують поранених загарбників, додатково було завезено ліжка та обладнання. Крім того, у тому ж Луганську, окупанти передали пологовий будинок №2 у розпорядження ПВК «вагнер».

Російські загарбники цинічно продовжують здійснювати незаконне вивезення дітей із тимчасово захоплених територій Луганської області. У окремих населених пунктах Щастинського району, окупанти анонсували так званий відпочинок для школярів у літніх таборах на території російської федерації.

Авіація сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 3 - по зенітно-ракетних комплексах.

Наші воїни протягом доби знищили 3 ворожих БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження озброєння та військової техніки, 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів та ще один важливий військовий об'єкт противника.

Російські військові завдали удари по Запорізькій області, двоє людей поранені

Джерело: пресслужба Запорізької ОВА

Російські військові обстріляли з «Градів» житловий сектор Степногірська Запорізької області. Внаслідок обстрілів двоє людей поранені.

«65-річний чоловік отримав травми, йдучи вулицею. Інший чоловік 60 років зараз у важкому стані. Постраждалим надається вся необхідна допомога», – повідомили в ОВА.

Наразі фахівці працюють над ліквідацією наслідків влучання.

Внаслідок обстрілів на Харківщині загинула жінка, поранений чоловік

Джерело: голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов

На Харківщині внаслідок обстрілів ворогом села Шипувате сьогодні загинула 61-річна жінка, поранень зазнав 60-річний чоловік.

«Ворог продовжує обстрілювати цивільне населення Харківщини. На жаль, гинуть мирні люди. Сьогодні внаслідок обстрілу с. Шипувате Куп'янського району загинула 61-річна жінка. Крім того, чоловік 60 років зазнав осколкових поранень та був госпіталізований. Наразі медики надають постраждалому допомогу», – написав він.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 26 травня атакували за допомогою безпілотників типу Shahed Мерефу та Ізюм Харківської області. Вночі (з 26 на 27 травня) у Харківській області російські війська завдали ракетного удару по селу Липці Харківського району, постраждалих немає.

У тимчасово окупованому Маріуполі пролунали вибухи

Джерело: радник мера Маріуполя Петра Андрющенка

Вибухи в Нікольському та Маріуполі пролунали близько 16:03. Пропагандисти одразу почали повідомляти про роботу сумнозвісної російської ППО.

За словами радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, у місті пролунали щонайменше 3 вибухи, 1 із яких – результат роботи ворожої протиповітряної оборони зі сторони Нікольського.

 Однак зі сторони залізничного вокзалу міста видно дим. Що саме там трапилося – поки невідомо.

На Запоріжжі спецслужби РФ почали реалізовувати провокацію з хімічною зброєю

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони України

Російські спецслужби почали реалізовувати провокацію із застосуванням хімічної зброї на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

«З метою зриву контрнаступальних дій Сил безпеки і оборони України російські окупанти 27 травня 2023 року почали реалізовувати провокацію із застосуванням хімічної зброї на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Реальними жертвами ворожої провокації стануть солдати російської окупаційної армії. Сліди ураження хімічною зброєю на їхніх тілах держава-агресор планує використати як фейковий доказ для звинувачення України», – йдеться у повідомленні.

В ГУР наголошують, що Сили безпеки та оборони України під час бойових дій з російськими військами використовують лише конвенційні засоби, а «чергові постановки московитських спецслужб» не здатні вплинути на подальший перебіг подій на фронті.

На деокупованій Херсонщині 80 людей отримали вироки за колаборанство

Джерело: заступник прокурора Херсонської області Олександр Михалік

Вісімдесят жителів Херсонщини на звільненій території отримали вироки за колабораційну діяльність

 «На сьогодні правоохоронці розслідують близько 2 тисяч кримінальних проваджень за фактом колабораційної діяльності. Загалом повідомлено про підозру 313 особам, 152 - кримінальні провадження, стосовно 162 осіб обвинувальні акти направлені до суду для розгляду по суті», – сказав Михалік.

На Херсонщині визнали винним у колабораціонізмі жителя Чаплинки Херсонської області. Він «очолив» так звану «Чаплинську ВЦА». Чоловіка засудили до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна.

Раніше Херсонська обласна прокуратура повідомила, що суд визнав винною у колабораціонізмі жительку Станіславської громади Херсонщини, яка брала участь у псевдореферендумі. Їй призначено покарання — п'ять років позбавлення волі.

 

Також перед судом постануть два псевдопосадовці окупаційної служби з надзвичайних ситуацій Херсонської області. Їх звинувачують у колабораційній діяльності. Обом загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

СБУ повідомила про підозру 4 колаборантам з Луганщини

Джерело: СБУ

СБУ повідомила про підозру ще 4-м ворожим поплічникам: серед них – «посадовці мнс рф» та колишня працівниця Мін’юсту

Служба безпеки системно викриває зрадників і колаборантів, які перебувають на тимчасово захоплених територіях України.

Серед викритих поплічників ворога – рецидивіст, якого у 2021 році було засуджено до 10 років ув’язнення за злочини у складі підконтрольної рф «козачої національної гвардії війська донського».

Увесь це час він переховувався від правосуддя на тимчасово захопленій частині Луганщини, а з вересня минулого року очолив створений агресором «Лисичанський пожежно-рятувальний загін».

Ще двоє фігурантів – монтер провайдерської фірми та колишній посадовець місцевого підрозділу Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Після захоплення частини регіону вони підтримали російських загарбників і пішли з ними на добровільну співпрацю.

За це монтера призначили керівником утвореного окупантами «відділу внутрішньої політики адміністрації Лисичанська», інший очолив міську «пожежно-рятувальну частину мнс лнр».

Усім трьом фігурантам повідомлено про підозру за с. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Крім того, задокументовано злочинні дії колишньої працівниці Мін’юсту, яка у березні минулого року втекла на тимчасово захоплену територію Донеччини.

Там вона перебувала на постійному зв’язку з бойовиками, виправдовувала російську збройну агресію і закликала місцевих жителів підтримати рашистів.

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Наразі зловмисницю оголошено у розшук.

Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Армія рф обстріляла Садове на Херсонщині, поранена жінка

Джерело: ОВА

27 травня близько 10 години російські військові вдарили по Садовому. Уразили приватні будинки. Внаслідок обстрілу поранена 61-річна жінка. Її доставили в обласну клінічну лікарню. Стан – середньої важкості.

Також армія РФ обстріляла Херсон, пошкоджене приміщення ліцею, і Зміївку, де снаряди влучили у приватний господарський склад, йдеться в повідомленні.

Росіяни обстріляли прикордоння Чернігівщини

Джерело: оперативне командування «Північ»

Вночі 27 травня російські війська обстріляли Грем'яч, що у Новгород-Сіверській громаді.

З 03:10 до 03:32 зафіксували чотири приходи, ймовірно з міномета 120 мм.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

У Антонівці внаслідок обстрілу військ рф загинув місцевий житель

Джерело: Офіс Генерального прокурора

Російська армія 26 травня вдарила по Антонівці. Загинула одна людина. Правоохоронці розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом воєнного злочину, поєднаного з умисним вбивством. 

«За даними слідства, 26 травня 2023 року близько 20:00 російські військові обстріляли селище Антонівка в Херсонському районі. Внаслідок атаки травми, несумісні із життям, отримав місцевий житель», — йдеться в повідомленні.

Також в Офісі Генпрокурора повідомили, що впродовж доби російська армія обстрілювала Херсон та інші деокуповані населені пункти. Ушкоджені приватні будинки, господарські споруди, будівлі та автотранспорт.

Рятувальники завершили розбирати завали медзакладу у Дніпрі

Джерело: голова ОДА Сергій Лисак

 Комунальні служби ще вивозять звідти зруйновані конструкції. 

На зараз відомі особи двох людей, життя яких забрала ця атака. Знайдені фрагменти тіл передано на експертизу.

Нагадують, що в області діє програма підтримки родин загиблих цивільних. Це 300 тис грн - для кожної такої сім'ї. 

Довкола місця прильоту пошкоджені понад три десятки багатоповерхівок та більш ніж 20 приватних будинків. 

Людям допомагають комунальники. Найперше - затягли побиті вікна плівкою. Згодом їх замінять, полагодять дахи. Нині триває прийом заяв на надання матеріальної допомоги. 

Є руйнування на стадіоні. А ще - у 3 школах та 3 дитсадках. Понівечений ліцей.

 Ворог завдав ракетного удару по селу Липці Харківського району

Джерело: голова ОДА Олег Синєгубов

Вночі близько 2:00 ворог завдав ракетного удару (попередньо з ЗРК С-300) по селу Липці Харківського району. Одна ракета влучила в город, пошкоджено приватний житловий будинок та господарчі споруди. Друга - в поле. Обійшлося без постраждалих

Протягом минулої доби ворог продовжував тероризувати мирне населення Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Богодухівського районів області.

Внаслідок обстрілів Вовчанська Чугуївського району з РСЗВ та артилерії пошкоджено щонайменше 2 приватних житлових будинки. 

У смт Вільча Чугуївського району пошкоджено 4 житлові будинки та лінію електропередач.

У с. Басове Богодухівського району внаслідок мінометного обстрілу пошкоджено 2 приватних будинки.

Із Бахмута евакуювали дитину та ще 10 людей

Джерело: МВС

Рятувальна операція була складною через дорогу серед мін й під обстрілами окупантів. 

Наразі евакуйовані мешканці, серед них 14-річна Аліна та її батьки, перебувають у безпеці. 

Зараз Аліна та її рідні отримують допомогу й оговтуються від пережитого. 

Ракетний удар по медзакладу у Дніпрі: рятувальники розібрали 90 % завалів

Джерело: очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак

Станом на ранок 27 травня пошукові роботи на місці удару по медзакладу у Дніпрі продовжуються. Нині розібрали 90% завалів.

Троє людей досі залишаються безвісти зниклими. На місці ракетного удару виявили фрагменти тіл. Їх перевіряють експерти-криміналісти.

Також відомо про 32 поранених, з них 13 – досі в лікарні. П'ятеро – важкі. Двоє людей загинули.

Розбір завалів продовжується. На місці працюють рятувальники, криміналісти та комунальні служби.

Обстріли Сумщини: за добу – майже 60 «прильотів»

Джерело: Сумська обласна військова адміністрація у фейсбуці

Протягом 26 травня російські окупанти здійснили 11 обстрілів Сумської області, зафіксовано 58 вибухів.

По Середино-Будській громаді ворог здійснив артобстріл (9 вибухів).

У Новослобідській громаді зафіксовано 9 вибухів з міномету.

По Великописарівській громаді росіяни били з артилерії (9 вибухів). Внаслідок одного з обстрілів (3 вибухи) пошкоджено «Будинок дитячої та юнацької творчості», приміщення ліцею імені І.М. Середи та адміністративне приміщення.

У Шалигинській громаді зафіксовано 3 вибухи, працювала ствольна артилерія.

По Юнаківській громаді ворог бив з артилерії (САУ), було 5 вибухів.У Миропільській громаді було 3 вибухи, ворог бив з міномету.

По Білопільській громаді ворог здійснив 3 обстрілів з міномету (20 вибухів). Внаслідок одного з обстрілів (10 вибухів) пошкоджено лінію електропередач.

У Маріуполі окупанти влаштували дебош і спалили будинок

Джерело: радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко у телеграмі

У тимчасово захопленому Маріуполі Донецької області російські окупанти вночі 27 травня влаштували дебош зі стріляниною, який закінчився спаленням будинку.

«Вночі окупанти святкували Маріупольську бавовну. У Центральному районі (Новоселівка) та на Лівобережжі (район Вечірнього ринку). Як вони люблять. З автоматними пострілами. Дебошем. Пожежами», – йдеться у повідомленні.

За словами Андрущенка, дебош окупантів закінчився спаленням приватного будинку у Центральному районі Маріуполя.

Війська рф двічі обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело: очільник обласної ради Микола Лукашук

У ніч на 27 травня російські військові двічі вдарили по Нікопольському району Дніпропетровщини. 

За його словами, ввечері 26 травня армія РФ атакувала Марганецьку громаду району з важкої артилерії. Поранених немає.

На ранок Росія здійснила повторну атаку по території громади. Пошкоджена лінію електропередач.

В інших районах області протягом ночі було тихо, написав посадовець.

На Миколаївщині знищили два ворожих ударних БПЛА «Shahed-131/136»

Джерело: Миколаївська ОДА

Вночі, 26 травня, о 22:53 і 23:06 силами та засобами протиповітряної оборони на Миколаївщині знищено два ворожих ударних БПЛА «Shahed-131/136».

Миколаївський район:

Вчора, 26 травня, о 12:52 ворог завдавав артилерійських ударів по м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також, вчора о 15:02, під ворожими обстрілами була акваторія Очаківської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Внаслідок обстрілів Херсонщини загинула людина

Джерело: Голова ОВА Олександр Прокудін

За минулу добу противник здійснив – 45 обстрілів, випустивши 193 снаряди з мінометів, артилерії, "Градів", танків, БПЛА та авіації.

Місто Херсон ворог обстріляв 2 рази (5 снарядів).

Російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області; територію елеватора в Бериславському районі.

Через російську агресію одна людина загинула.

Росіяни вбили двох жителів Донеччини

Джерело: голова ОДА Павло Кириленко

За 26 травня росіяни вбили 2 жителів Донеччини: у Васюківці та Часовому Яру.

Ще 5 людина в області дістала поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.05.23 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 27 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста п’ятдесята восьма доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Протягом минулої доби противник завдав 20 ракетних ударів. По населених пунктах Київської та Дніпропетровської областей  - із застосуванням 10 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 (знищено нашими захисниками). По Дніпру противник завдав ракетного удару двічі. Спершу використав 7 ракет із С-300/С-400. В другий раз - вдарив по медичному закладу, використавши "Іскандер". Також 2 російських зенітних керованих ракети влучили по місту Авдіївка. Крім того, ворог завдав 68 авіаційних ударів, зокрема, задіяв іранські ударні дрони типу “Shahed” по містах Мерефа та Ізюм Харківської області, а також застосував керовані авіаційні бомби по місту Авдіївка та селищу Нью-Йорк. Водночас, здійснив близько 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджень зазнали медичний заклад у місті Дніпро, освітні заклади в Ізюмі та Нью-Йорку, житлові багатоквартирні та приватні будинки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби, відбулось 25 бойових зіткнення на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів по районах Стрілечої та Землянок Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Сеньківка, Соснівка, Залізний Міст Чернігівської області; Сваркове, Бояро-Лежачі, Старі Вирки,  Павлівка, Волфине, Басівка, Запсілля, Миропілля, Велика Писарівка Сумської області, а також Одноробівка, Козача Лопань, Стрілеча,  Глибоке, Нескучне, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Караїчне, Мала Вовча, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Завдав авіаційних ударів поблизу Кислівки, Котлярівки, Табаївки та Райгородка Харківської області.  Вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки.  Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Колодязне, Дворічна, Масютівка, Кислівка, Кам'янка Харківської області та Стельмахівка - Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки.  Там же - завдав авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Предтечиного. Завдав авіаударів в районах Григорівки та Білої Гори. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Первомайського, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів по Авдіївці та Первомайському, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали також Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаударіа в районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки, здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Вугледар та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаударів поблизу Степового Запорізької області та Зміївки на Херсонщині. Обстріляв населені пункти Времівка і Новосілка Донецької області; Ольгівське,  Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Веселе, Козацьке, Львове, Антонівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

У російських окупаційних військах все частіше відзначаються випадки невиконання наказів командирів та дезертирства. Так, 25 травня, близько 20 колишніх ув’язнених, які нещодавно пройшли прискорену підготовку та прибули для посилення підрозділу, що розташований в районі населеного пункту Сватове, викрали автомобіль КамАЗ та вибули у невідомому напрямку. На цей час місце їх перебування не встановлено, пошуки тривають.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також було знищено 5 ворожих розвідувальних БпЛА типу «Орлан-10» та 2 - типу «Zala».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 2 важливі цілі противника.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024