стрічка

У Дніпрі з-під завалів дістали ще одного загиблого: ситуація щодо російського вторгнення станом на 26 травня

26 Травня 2023, 21:36
Ситуація в Україні 1484
Ситуація в Україні

Хроніка 457 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 457-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 26 травня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста п’ятдесята сьома доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Російський агресор цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Загалом протягом доби противник завдав 18 ракетних ударів по населених пунктах Київської та Дніпропетровської областей із застосуванням 10 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 (знищено нашими захисниками) та, двічі за добу, застосував 8 зенітних керованих ракет С-300/С-400 по місту Дніпро. Крім того, ворог завдав 60 авіаційних ударів, зокрема, задіяв іранські ударні дрони типу “Shahed” по містах Мерефа та Ізюм Харківської області, а також застосував керовані авіаційні бомби по місту Авдіївка та селищу Нью-Йорк. Водночас, здійснив близько 34 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджень зазнали медичний заклад у місті Дніпро, освітні заклади в Ізюмі та Нью-Йорку, житлові багатоквартирні та приватні будинки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України є дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, відбулось 18 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом доби завдав авіаційного удару в районі Землянок Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Сеньківка, Соснівка, Залізний Міст Чернігівської області; Сваркове, Старі Вирки, Павлівка, Волфине, Басівка, Запсілля, Миропілля, Велика Писарівка Сумської області, а також Одноробівка, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Нескучне, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Караїчне, Мала Вовча, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційних ударів поблизу Кислівки, Котлярівки, Табаївки та Райгородка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Дворічна, Масютівка, Кислівка, Кам'янка Харківської області та Стельмахівка - Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Там же - завдав авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Предтечиного. Завдав авіаударів в районах Григорівки та Білої Гори. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник протягом доби наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по Авдіївці та Первомайському, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали також Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку вооог завдав авіаудару в районі Вугледару, здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Вугледар та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару поблизу Степового Запорізької області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новосілка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Веселе, Козацьке, Львове, Антонівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

До тимчасово захопленої Новопетриківки Донецької області прибули декілька десятків російських військовослужбовців для проведення так званих “контрдиверсійних заходів”. Загарбники обшукують приватні будинки, вилучають мобільні пристрої, незаконно заволодівають транспортними засобами місцевих жителів. А по великому рахунку - просто грабують громадян.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливу ціль противника.

Прокуратура розпочала розслідування через обстріл медзакладу у Дніпрі

Джерело: Дніпропетровська обласна прокуратура

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивстом (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 26 травня 2023 року окупанти нанесли ракетний удар по м. Дніпро. Ворожа ракета влучила у будівлю медзакладу та ветеринарної клініки.

Станом на 17 годину дві людини загинули, ще тридцять одна – отримала поранення, з них двоє дітей – хлопчики 3 та 6 років.

Пошкоджено дев’ять багатоквартирних будинків, приватні домоволодіння, автівки містян.

Рятувально-пошукові роботи тривають. На місці події працюють прокурори, працівники ДСНС та правоохоронці області.

Кількість поранених у Дніпрі зросла до 30 людей

Джерело: начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

З трьома людьми досі немає зв’язку. Загиблими вважаються двоє людей. 

Зруйновані поліклініка і ветклініка, а багатоповерхівки навколо пошкоджені.

У Дніпрі з-під завалів дістали ще одного загиблого

Джерело: начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

У Дніпрі з-під завалів ветеринарної клініки дістали ще одного загиблого внаслідок ракетного удару.

«З-під завалів будівлі ветклініки, яку також понівечив ворог, дістали тіло загиблого чоловіка», – йдеться у повідомленні.

Відтак, станом на зараз, ракетна атака по Дніпру забрала життя двох людей.

Кількість постраждалих внаслідок ракетного удару по Дніпрі зросла до 23

Джерело: начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

У Дніпрі кількість постраждалих внаслідок ракетного удару, якого росія завдала вранці по поліклініці, зросла до 23.

«Вже 23 постраждалих у Дніпрі. 21 – в стаціонарі, з них троє – «важкі», – йдеться у повідомленні.

Очільник ОВА зазначив, що загиблий, чоловік 69 років, просто проходив повз медзаклад, коли ракета російських терористів влучила по місту.

У Дніпрі серед поранених внаслідок ракетної атаки – двоє дітей

Джерело: начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

У Дніпрі внаслідок ракетного удару по поліклініці серед інших постраждали двоє дітей - хлопчики 3 і 6 років.

«Серед поранених у Дніпрі – двоє дітей. Хлопчики 3 та 6 років. Обоє шпиталізовані. Лікарі оцінюють їхній стан як середньої тяжкості», – йдеться у повідомленні.

Лисак також поінформував, що госпіталізовано 11 дорослих, з них двоє – у важкому стані.

Російські військові завдали артилерійських ударів по Гуляйполю. Двоє людей поранені

Джерело: пресслужба Запорізької ОВА

Російські військові завдали артилерійських ударів по цивільному сектору міста Гуляйполе Запорізької області. Внаслідок обстрілів двоє людей поранені. Руйнувань зазнали житлові будинки та господарчі споруди.

«Наразі двом жінкам 47 та 62 років, яких витягли з-під завалів, надається медична допомога. Фахівці працюють над ліквідацією наслідків удару», – повідомили в облдержадміністрації.

Росіяни вдарили по медзакладу у Дніпрі

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Станом на зараз одна людина загинула та 15 поранено. На місці триває ліквідація наслідків обстрілу та порятунок постраждалих. Залучені всі необхідні служби. 

Під час ракетного російського удару по Дніпру у п'ятницю вранці, 26 травня, окупанти поцілили по медичному закладу міста.

«Ракетний удар по Дніпру. Рашистські виродки поцілили по медзакладу. Є постраждалі», – написав він та додав, що інформація щодо наслідків удару ще уточнюється.

У Черкасах арештували активи росіянина, який забезпечував харчами Путіна та силовиків РФ

Джерело: ДБР

У Черкасах суд арештував корпоративні права та статутний капітал підприємства, співвласник якого продовжував співпрацювати з російськими силовиками після початку повномасштабного вторгнення. 

 

За інформацією ДБР, арештований статутний капітал підприємства складає 1,98 мільйона гривень, арештовані корпоративні права – 9,2 мільйона гривень. Також суд арештував нерухомість підприємства вартістю 91 мільйон гривень, загальна площа якої складає понад три тисячі квадратних метрів.

«Встановлено, що один зі співвласників підприємства є громадянином РФ та володіє більше ніж 15 російськими підприємствами, що працюють в тимчасово окупованому Криму та здійснюють поставки продуктів та медичних виробів силовим структурам країни-агресора. Російські підприємства фігуранта поставляли аграрну, молочну продукцію, тютюнові вироби та консерви на російські державні медичні установи, а також установи ФСБ, МВД, управління справами президента РФ тощо.

Зокрема, серед іншого постачання здійснювалися на оздоровчий комплекс управління справами президента РФ, санаторій МВД РФ. Також підприємства фігуранта поставляють продукти у тимчасового окупований Крим», — розповіла речниця.

 

Наразі кримінальне провадження розслідується за фактом фінансування дій, вчинених з метою захоплення державної влади, зміни меж території України та пособництва державі-агресору згідно з ч. 3 ст. 110-2, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України, розповіли у пресслужбі.

 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

РФ вдарила по Харківщині дронами

Джерело: начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Вночі 26 травня російська армія завдала ударів з БПЛА Shahed по Мерефі та Ізюму.

«В Мерефі пошкоджено цивільне підприємство, сталася пожежа. В Ізюмі постраждала будівля закладу освіти та гараж з сільгосптехнікою, сталися пожежі», – написав Синєгубов.

За попередньою інформацією, поранених внаслідок нічної атаки на Харківщину немає.

Українські захисники вночі знищили 10 крилатих ракет і 23 «шахеди»

Джерело: Повітряні сили Збройних сил України

Сили оборони України вночі знищили 10 крилатих ракет і 23 безпілотники типу Shahed.

Чергова нічна атака російських агресорів розпочалась о 22:00 25 травня і тривала до 5:00 26 травня.

Цього разу ворог змістив напрямок удару на схід, атакуючи об’єкти критичної інфраструктури та об’єкти Сил оборони України, підкреслили у Повітряних силах.

Загалом зафіксовано пуски 17 ракет різних типів та 31 ударного дрона:

  • 10 крилатих ракет Х-101/х-555 з літаків Ту-95мс з району Каспійського моря;
  • 7 зенітних керованих ракет С-300/ С-400 з району тимчасово захопленого Токмака;
  • 31 ударного БпЛА іранського виробництва Shahed-136/131 з південного та північного напрямків.

Сили та засоби Повітряних сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, в зонах відповідальності повітряних командувань «Схід», «Центр» та знищили:

  • 10 крилатих ракет повітряного базування Х-101/х-555;
  • 23 дрони Shahed-136/131;
  • два БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10» і «Мерлін-ВР».

Зафіксовано влучання ударних БпЛА та кількох ЗКР С-300/С-400 у Харківській та Дніпропетровській областях.

Щодо наслідків ударів повідомлять місцеві військові адміністрації, підкреслили у Повітряних силах.

Армія РФ атакувала Дніпропетровщину дронами та ракетами, є руйнування

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

 
Ворожа армія атакувала Дніпропетровщину дронами та ракетами. Є руйнування.

«Надважка ніч. Було гучно – ворог масовано атакував область ракетами та дронами. Дісталося Дніпру. У приватному домоволодінні виникла пожежа, яку вже загасили. Пошкоджені 2 будинки та авто. Зайнялося й на двох приватних підприємствах. Вогонь рятувальники приборкали», – написав він.

Понівечена заправка. Постраждав її працівник. Йому надали меддопомогу – лікуватиметься вдома.

Серйозних руйнувань також зазнало транспортне підприємство.

Усюди триває обстеження територій. Інформація уточнюється.

Не припиняв ворог гатити й по Нікопольщині. Обстріляв Марганецьку громаду з БПЛА. Минулося без жертв.

Попередньо тільки військові з ПвК «Схід» цієї ночі над областю збили 5 крилатих ракет та 6 «Шахедів».

Повну інформацію мають надати Повітряні сили.

Нічна атака на Київ: уламки пошкодили дах ТРЦ та приватний будинок

Джерело: КМВА

В Оболонському районі столиці внаслідок падіння уламків зафіксовано пошкодження даху одного з торговельно-розважальних центрів.

«Унаслідок падіння уламків в Оболонському районі зафіксовано пошкодження даху одного з торговельно-розважальних центрів, без займання і критичних руйнувань; на парковці в іншій частині району пошкоджені автомобілі», – поінформував очільник КМВА Сергій Попко.

За попередніми даними, постраждалих немає. Інформація уточнюється, зазначив він.

Невдовзі Попко додав, що у Шевченківському районі зафіксовано падіння уламка на приватний будинок. Пошкоджено дах та вікно. 

Як повідомлялося, під час повітряної тривоги на Київщині, на підступах до столиці працювали підрозділи ППО.

Втрати росіян від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 26 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста п’ятдесята сьома доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового ракетного та авіаційного ударів «шахедами» по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.
Загалом протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних ударів. Є влучання ракетою із С-300 по дамбі в районі Карлівки Донецької області. Внаслідок цього є велика загроза підтоплення інших населених пунктів, що поруч. Крім того, ворог завдав 55 авіаційних ударів. Зокрема, було застосовано 36 іранських ударних БпЛА «Shahed» – усі ці повітряні цілі були знищено. Зафіксовано і 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом минулої доби відбулось 22 бойових зіткнення.
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Сеньківка, Сновськ, Гай, Кам’янська Слобода Чернігівської області; Бачівськ, Ходине, Володимирівка, Басівка, Олександрівка і Велика Писарівка Сумської області, а також Стрілеча, Красне, Черкаські Тишки, Лук’янці, Нескучне, Тернова, Вовчанськ, Чугунівка та Хатнє на Харківщині.
На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Завдав авіаударів біля Чайківки та Кислівки Харківської області. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Западне, Кислівка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.
На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Тут же, та біля Івано-Дарївки Донецької області завдав авіаударів. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка Луганської області та Іванівка, Торське, Верхньокам’янське та Спірне на Донеччині.
На Бахмутському напрямку протягом доби противник продовжує вести наступальні дії в районі Бахмуту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора та Північне Донецької області.
На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Красногорівки. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки та Водяного. Здійснив артилерійські обстріли біля Авдіївки, Первомайського та Карлівки Донецької області.
На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог задіяв для ударів авіацію. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Мар’їнка та Побєда Донецької області.
На Шахтарському напрямку окупанти обстріляли, зокрема, Вугледар, Пречистівку та Новосілку.
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгівського, Гуляйполя, Новоданилівки Запорізької області та Новоберислава на Херсонщині. Здійснив обстріли населених пунктів Зелене Поле, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Щербаки, Степове, Кам’янське та Степногірськ Запорізької області; Нікополь на Дніпропетровщині (пошкоджено 7 приватних житлових будинків); Золота Балка, Новоолександрівка, Гаврилівка, Веселе, Козацьке, Львове, Висунці, Білозерка, Антонівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.
Авіація Сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.
Також, минулої доби нашими захисниками збито ворожий літак Су-25.

Українські ракетники та артилеристи уразили пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, 2 райони зосередження живої сили, 1 склад боєприпасів, одну радіолокаційну станцію та два артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024