стрічка

Окупанти влучили у дамбу на Донеччині: ситуація щодо російського вторгнення станом на 25 травня

25 Травня 2023, 21:27
Ситуація в Україні 1700
Ситуація в Україні

Хроніка 456 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти влучили у дамбу на Донеччині

Джерело: Донецька ОВА

Росіяни влучили в дамбу Карлівського водосховища на Донеччині: під загрозою підтоплення опинилися селища Галицинівка, Желанне-1 та Желанне-2. За потреби місцевих евакуюють.

Ворог двічі обстріляв Нікополь

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Вранці на одному обстрілі Нікополя ворог не зупинився. Вдарив по місту вдруге. Цілив з важкої артилерії.

З мешканців ніхто не постраждав. А от їхнє майно російські снаряди понівечили. Зайнялися гараж та літня кухня. Пожежу рятувальники загасили.

Пошкоджені 7 приватних житлових будинків та стільки ж господарських споруд, авто. Понівечені 3 лінії електропередач та  4 газопроводи. Побита опора сонячних панелей.

Біля Мелітополя збили ворожий літак

Джерело: Національна гвардія України

25 травня російські окупанти намагалися нанести ураження по позиціям сил оборони України з застосуванням пари Су-25 із повітря.

В цей час на бойовому чергуванні знаходилися нацгвардійці – «Запорізький месник» і його бойовий побратим. Бійці чітко ідентифікували ворожу авіацію і влучно відпрацювали по повітряним цілям із ПЗРК.

В результаті перший літак Су-25 повністю знищили, його пілоту вдалося катапультуватися над тимчасово-окупованою територією, другий літак збив відомий усім «Запорізький месник».

Після його пострілу ворожий Су-25 був серйозно пошкоджений і вимушений зайти на аварійну посадку. Тоді у кінці злітної смуги мелітопольці спостерігали чорний стовп диму. Перед цим пролунали глухі вибухи.

Гвардієць на псевдо «Запорізький месник» загалом же знищив 7 ворожих літаків.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 25 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста п’ятдесята шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Цієї доби, вночі, російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА «Shahed-136/131». 36 із 36 було знищено нашими захисниками. Загалом протягом цієї доби противник завдав 2 ракетних ударів із ЗРК.

С-300 по цивільній інфраструктурі селища Циркуни на Хірківщині, внаслідок чого пошкоджено приватний будинок. Крім того, ворог завдав 48 авіаційних ударів та здійснив близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби відбулось 17 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Гай, Кам’янська Слобода Чернігівської області; Ходине, Володимирівка, Олександрівка, Велика Писарівка Сумської області, а також Стрілеча, Красне, Черкаські Тишки, Лук’янці, Нескучне, Тернова, Вовчанськ, Чугунівка, Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Завдав авіаударів в районі населених пунктів Чайківка та Кислівка Харківської області. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Западне, Кислівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Завдав авіаційних ударів в районі Білогорівки Луганської області та Івано-Дарївки на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Іванівка, Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник продовжує вести наступальні дії в районі Бахмуту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Красногорівки. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли Авдіївки, Первомайського та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Завдав авіаційних ударів в районі Мар’їнки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв, зокрема, Вугледар та Пречистівку.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгівського, Гуляйполя, Новоданилівки Запорізької області та Новоберислава на Херсонщині. Здійснив обстріли населених пунктів Зелене Поле, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Щербаки, Степове, Кам’янське та Степногірськ Запорізької області; Золота Балка, Новоолександрівка, Гаврилівка, Веселе, Козацьке, Львове, Висунці, Білозерка, Антонівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупаційні війська мілітарізували острів Джарилгач, який 19 травня з’єднано ними з тимчасово захопленою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне. Зокрема, окупанти розмістили на острові близько 300 російських військовослужбовців та 15 човнів іноземного виробництва, що були викрадені у місцевого населення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, 1 склад боєприпасів, 1 радіолокаційну станцію та артилерійський підрозділ ворога на вогневих позиціях.

Повідомили про підозру командувачу Чорноморським флотом рф, який наказував обстрілювати Україну крилатими ракетами

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомили про підозру віце-адміралу – командувачу Чорноморським флотом вмф рф.

Йому інкримінують порушення законів та звичаїв війни, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також планування, підготовку, розв'язування та ведення агресивної війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 438, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 КК України).

За даними слідства, посадовець причетний до масованих російських ударів по цивільним об’єктам України. З серпня 2022 року він особисто віддавав накази здійснювати бойові пуски крилатих ракет по енергетичній інфраструктурі країни.

За наказами командувача підпорядкованими йому підрозділами Чорноморського флоту з використанням кораблів та підводних човнів систематично наносились масштабні ракетні удари крилатими ракетами типу «Калібр» по цивільним об’єктам у населених пунктах по всій території України.

Це призвело до загибелі та поранення мирних громадян. Повітряні атаки ворог здійснював по енергооб’єктах 10 областей.

Мета його дій – залякати цивільне населення України, створивши умови для постійної напруги у суспільстві.

Він усвідомлював, що систематичні ракетні удари по густонаселених містах України завдають значних руйнувань та спричиняють загибель людей.

Жителя Полтавського району засудили за передачу інформації про вогневі позиції ЗСУ в Маріуполі

Джерело: Офіс Генпрокурора

Жителя Полтавського району визнали винним у сприянні діяльності терористичній організації та поширенні символіки комуністичного тоталітарного режиму (ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 436-1 КК України). Його засудили до 10 років позбавлення волі.

Прокурори в суді довели, що на початку березня 2022 року чоловік через одну із соціальних мереж надіслав так званій «уповноваженій з прав людини в днр» інформацію про вогневі позиції українських захисників у місті Маріуполь Донецької області.

Окрім цього, на своїй сторінці в соціальній мережі він поширював символіку комуністичного режиму – прапори та різноманітну атрибутику.

До набрання вироком законної сили засуджений перебуватиме під вартою.

Минулої ночі над Буковиною збили два безпілотники

Джерело: голова Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк

Попередньо, сьогодні, о 13:15 на території Сокирянської громади місцеві мешканці знайшли уламки ворожого безпілотного літального апарата «Герань-2», який збили силами ППО минулої ночі.

На місці події працюють усі служби. На щастя, ні громадяни, ні їхнє майно не постраждали.

Україна повернула з полону 106 захисників – воїнів із Бахмутського напрямку

Джерело: керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

«Відбувся черговий обмін полоненими - додому повернулося з полону окупантів 106 наших людей», – Єрмак

Це військові з Бахмутського напрямку – вісім офіцерів і 98 солдатів та сержантів. Деякі з них вважалися зниклими безвісти.

Сили оборони розвивають успіх на північному і південному флангах Бахмута

Джерело: полковник Микола Уршалович

Українські сили оборони продовжують розвивати успіх на північному та південному флангах Бахмута Донецької області.

 «На Бахмутському напрямку (минулого тижня – ред.) нацгвардійці продовжували ведення повітряної і радіоелектронної розвідки з метою виявлення районів скупчення живої сили і техніки противника, його радіолокаційних станцій та засобів радіоелектронної боротьби, вогневих засобів з метою підтримки підрозділів Сил оборони, які продовжують розвивати успіх на північному та південному флангах Бахмута», – сказав Уршалович.

За його словами, минулого тижня на Запорізькому та Херсонському напрямках ворог, перебуваючи в обороні, продовжував хаотичні обстріли наших позицій з усіх видів наявного озброєння, а також активно застосовував авіакомпоненту. Уршалович запевнив, що, попри потужний вогневий вплив росіян, втрат територій нацгвардійці не допустили.

За інформацією представника НГУ, минулого тижня основні зусилля військових частин і підрозділів Нацгвардії у взаємодії з іншими складовими сектору безпеки і оборони зосереджувалися на оборонних діях у межах Слобожанського, Донецького, Таврійського операційних районів, а також - веденні стабілізаційних дій у межах Волинського, Поліського, Сіверського, Бессарабського та Південнобузького операційних районів.

Він заявив, що нацгвардійці зосереджували основні зусилля і на продовженні виконання завдань протидесантної оборони небезпечних ділянок узбережжя Чорного моря у Південнобузькому операційному районі, участі у теробороні у Південно-західній операційній зоні тощо.

За даними Уршаловича, протягом тижня підрозділи НГУ у важких боях на різних ділянках фронту завдавали загарбникам численних втрат, позбавляючи армію агресора – Росії - наступального потенціалу.

При цьому нацгвардійці продовжують виконувати визначені оперативні та бойові завдання у складі угруповань військ Сил оборони.

«Зокрема, воїни-гвардійці на Лиманському напрямку стійко утримували передній край оборони у районі Серебрянського лісництва, а на Сіверському напрямку – проводили штурмові дії позицій противника на підступах до вхідної околиці Білогорівки з метою недопущення покращення його тактичного положення», – сказав він.

На Херсонщині російські бомби пошкодили гуртожиток, церкву і зерносховище

Джерело: поліція Херсонської області

На Херсонщині під обстріл військових РФ потрапили гуртожиток, навчальний заклад, церква, завод, зерносховище та будинки мирних мешканців.

«Російські військові завдали авіаційні удари керованими бомбами по місту Берислав, с.Миколаївка та с.Веселе. Внаслідок ворожих атак пошкоджено гуртожиток та навчальний заклад, територію заводу, адміністративну будівлю, церкву, зерносховище та будинки мирних мешканців. Деякі з цих об’єктів росіяни атакують не вперше, тож пошкодження значні», – йдеться у повідомленні.

СБУ повідомила про підозру працівнику Києво-Печерської лаври, який заперечував існування України

Джерело: СБУ

Служба безпеки задокументувала підривну діяльність штатного водія Києво-Печерської лаври, який заперечував російську збройну агресію і виправдовував захоплення українських територій.

У квітні поточного року фігурант у коментарі одному з вітчизняних телеканалів назвав тимчасово захоплений Крим «російським», а кордони нашої держави «не зареєстрованими».

Крім того, він сказав журналістці, що «путін не розпочинав війну» проти України, а загибель цивільного населення від російських повітряних ударів назвав «закономірним».

За даними слідства, 56-річний прихильник рашизму ще на початку повномасштабного вторгнення підтримував російських окупантів і заперечував їхні воєнні злочини.

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти незаконної діяльності фігуранта проти державної безпеки України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

СБУ затримала російського агента, який готував підрив залізничної колії під Авдіївкою

Джерело: СБУ

Працівники Служби безпеки України затримали агента ФСБ, який готував підрив ділянки залізничної колії на Авдіївському напрямку. Йому повідомили йому про підозру у державній зрадій (за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України). Чоловікові загрожує довічне ув’язнення.

У пресслужбі зазначили, що російський агент мав забрати вибухівку із заздалегідь підготовленого схрону та замасковано встановити її поблизу лінії рухомого складу. 

«Таким чином окупанти планували порушити логістику Сил оборони, у тому числі щодо забезпечення українських захисників пальним та боєприпасами. За даними слідства, поплічником агресора є працівник залізничної станції з м. Українськ, якого у березні поточного року ФСБ дистанційно залучила до негласної співпраці», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, мешканець Донеччини у заборонених соцмереж залишав коментарі на підтримку російських окупаційних військ.

«Для вербування через інтернет ФСБ задіяла свою інформаторку з тимчасово захопленої території Донеччини. Нею виявилась медпрацівниця російського окупаційного угруповання «Спарта». Надалі саме вона була «на зв’язку» з фігурантом», – повідомили у відомстві.

В СБУ розповіли, що чоловік передавав інформацію про розташування Сил оборони на Авдіївському напрямку та координати розташування підрозділів ЗСУ на території Покровського району. Пізніше він отримав завдання на проведення диверсії на об’єкті залізничного транспорту, додали у Службі безпеки.

У затриманого вилучили мобільний телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності проти України.

На Луганщині від обстрілів армії РФ загинули двоє людей

Джерело: начальник Луганської ОВА Артем Лисогор

 

У Райгородці Луганської області, що на лінії фронту, російські військові влучили у житловий будинок – загинули хлопець 2007 року народження й дівчина 2003 року народження.

«Вчора під вечір отримали інформацію, що на лінії зіткнення, у Райгородці, можливо снарядом, а може ракетою, під час атаки наших позицій прилетіло в один із будинків, в якому загинули двоє наших громадян», – сказав він.

Більшість «шахедів» цієї ночі росіяни запускали на західні області 

Джерело: речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат 

Більшість дронів-камікадзе під час нічної атаки з 24 на 25 травня були спрямовані росіянами на західні регіони України.

«Атакували в основному західні регіони. Які цілі були у ворога, на щастя, ми не дізналися, тому що збиті усі 100% «шахедів», щоб так завжди було», – сказав він.

Ігнат проінформував, зокрема, що у зоні відповідальності повітряного командування «Південь» знищено 4 ворожих БПЛА, «Центр» – 10, «Захід»– 22.

Водночас він зауважив, що проліт дронів, якими росіяни атакували Україну, територією Білорусі чи Молдови не зафіксовано.

Українська ППО знищила всі «шахеди», якими вночі атакувала 

РФ

Джерело: Генштаб ЗСУ

У ніч на 25 травня ворог атакував Україну ударними дронами іранського виробництва «Shahed».

Загалом зафіксовано пуски 36 баражуючих боєприпасів з північного та південного напрямків.
Імовірно, ворог мав на меті атакувати критичну інфраструктуру та військові об’єкти в західних регіонах держави.
До відбиття атаки залучено підрозділи зенітних ракетних військ, винищувальну авіацію, мобільні вогневі групи у зонах відповідальності повітряного командування «Південь», повітряного командування «Центр», повітряного командування «Захід» та протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України.

Спільними зусиллями усі 36 «шахедів» знищили.

Втрати росіян від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 25 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста п’ятдесята шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни. Російська федерація, ціною великих втрат, продовжує вести загарбницьку війну.

Протягом минулої доби противник завдав 30 авіаційних ударів та здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Відбулось 28 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту.
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару по Юнаківці Сумської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Хотіївка і Янжулівка Чернігівської області; Бунякине, Волфине, Шпиль, Павлівка, Кіндратівка, Олексіївка та Юнаківка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Липці, Зелене, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки та Землянки на Харківщині.
На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаудару в районі Кислівки. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Строївка, Кам’янка, Красне Перше, Рідкодуб, Дворічна, Западне, Табаївка, Берестове, Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.
На Лиманському напрямку минулої доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Діброва. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське і Спірне на Донеччині.
На Бахмутському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Іванівського. Завдав авіаудару в районі Білої Гори. Під ворожі обстріли потрапили Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.
На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Новокалинове та Авдіївка. Завдав авіаційних ударів біля Новокалинового, Степового та Авдіївки. Артилерійські обстріли зафіксовано по районах населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Карлівка, Первомайське та Нетайлове Донецької області.
На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворог завдав авіаударів по районах Георгіївки та Курахового. Артобстрілів зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Побєда Донецької області.
На Шахтарському напрямку окупанти обстріляли Водяне, Вугледар та Велику Новосілку.
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка і Новосілка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоселівка, Омельник, Білогір'я, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області; Михайлівка, Новотягинка і Велетенське на Херсонщині та місто Херсон.
Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.
Протягом минулої доби наші воїни також знищил 3 ворожі ударні БпЛА типу «Shahed» та 1 розвідувальний дрон типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, 4 склади боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 4 важливі цілі противника.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024