стрічка

Українізація Польщі, або як російська пропаганда створює недовіру поляків до українців

03 Травня 2023, 14:33
Українізація Польщі, або як російська пропаганда створює недовіру поляків до українців ФАКТЧЕК 1304
Українізація Польщі, або як російська пропаганда створює недовіру поляків до українців

Ми уже неодноразово писали про те, як російська пропаганда намагається дискредитувати польсько-українські відносини. Задля цього кремль створив чимало наративів, метою яких є створити недовіру між поляками та українцями. Але на болотах не обмежуються лише зовнішніми вкидами, але й намагаються розігріти напругу зсередини.

«Звідки ростуть ноги» антиукраїнських мітингів у Польщі? Як кремль намагається розхитати довіру до України серед поляків? Про це далі у матеріалі фактчекерів «Без брехні».

ПРОПАГАНДА

У російських телеграм-сміттярках час від часу з’являються відео на яких в Польщі відбуваються антиукраїнські мітинги проти «українізації Польщі». На відео демонструють зібрання людей, які тримають прапори з держаної символікою Польщі, а також плакати партії «Конфедерація польської корони».  

У описі до відео зазначають, що поляки начебто вимагають зупинити потік українців до Польщі, «вигнати всіх з країни», «перестати фінансувати за рахунок польських платників податків».

Так званий антиукраїнський рух «українізація Польщі» розпочався ще у 2022 році. Його активно просуває польська партія «Конфедерація польської корони» (Konfederacja Korony Polskiej). Саме її назва чітко ідентифікується на плакатах, які несуть польські мітингувальники.

Крім того, відео, що поширили пропагандисти зараз, стосується подій листопада 2022 року. Тож фейковість повідомлення визначається вже за цим фактом.

Антиукраїнські банери  «Стоп українізації Польщі» зафіксували  і на футбольному матчі «Шльонськ» проти «Варти». Найімовірніше, ці банери організували місцеві націоналістичні організації. Аналогічні гасла, наприклад, звучали у Вроцлаві під час маршу націоналістів – зокрема, на банерах організації «Конфедерація корони польської».

Ця партія має ультраправі погляди, сповідує ідеологію монархізму і традиціоналізму. Її лідером є Ґжеґож Браун. З початку свого заснування входить до складу політичної партії «Конфедерація свободи і незалежності» (Konfederacja Wolność i Niepodległość).

Також ця партія відома під назвою «Конфедерація» і вона єдина у польському сеймі, що має антиукраїнську риторику.

Ґжеґож Браун відомий своїми проросійськими поглядами і має позови до профільної комісії польського Сейму, що стосуються неодноразових відмов депутата носити маску в громадських місцях під час пандемії коронавірусу, порушення правил дорожнього руху під час публічних зборів.

А ексміністр внутрішніх справ Польщі Бартоломей Сенкевич взагалі заявив, що Конфедерація з ним на чолі є «партією росії» в польському парламенті і виконує роль російської п’ятої колони.

Віцеспікерка Сейму (нижньої палати парламенту) Польщі Малгожата Госевська під час одного із засідань польського сейму назвала Брауна «російським онучам» і запитала, чи він ще молиться польською, чи вже російською.

Twitter-акаунт Ґжеґожа Брауна є рупором російської пропаганди у Польщі. У ньому часто з’являються антиукраїнські публікації на кшталт «біженці з України заражають наших громадян ВІЛ», підтримку України він називає «втягуванням Польщі у війну з Росією».

Польська асоціація «Демагог» та Інститут моніторингу ЗМІ провели спільне дослідження, яке було спрямоване на пошук джерел антиукраїнської пропаганди. Так от, його результати  засвідчили, що Гжегож Браун найчастіше розміщує на сторінці негативні щодо України записи.

Уповноважений уряду Польщі до справ безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин раніше заявляв, що Польща стає однією з головних цілей росіян у рамах інформаційної діяльності проти Заходу, розгорнутої в контексті війни в Україні.

«На додачу до типових потоків дезінформації, заснованих на кампаніях, пов’язаних з так званою «українізацією Польщі», росіяни демонструють образ українців, який викликає невдоволення», – каже політик.

Ситуація із «Конфедерацією польської корони» – яскравий приклад того, як і за допомогою кого російська пропаганда намагається зменшити довіру поляків до українців, знеохотити надавати підтримку Україні. Усі заявлені тези, які просувають проросійські політики у Польщі уже давно стали кремлівськими наративами, які кремль активно застосовує, аби дискредитувати українців.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024