стрічка

Вечірнє зведення Генштабу: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 квітня

09 Квітня 2023, 21:31
Ситуація на фронті 1350
Ситуація на фронті

Хроніка 410 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 410-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 9 квітня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста десята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом поточної доби противник здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, завдав 23 авіаційних та 4 ракетних удари. 2 російські ракети, випущені із ЗРК С-300, влучили в об’єкти цивільної інфраструктури Запоріжжя, є загиблі і поранені серед цивільних громадян, зруйновано та пошкоджено житлові будівлі. Також 2 ракети із ЗРК С-300 російські окупанти випустили по об’єкту цивільної інфраструктури Костянтинівки, що на Донечинні.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби, завдяки мужності кожного воїна, було відбито понад 40 ворожих атак.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Протягом доби окупанти обстріляли населені пункти Ясна Поляна Чернігівської області; Волфине, Запсілля та Попівка Сумської області, а також Ветеринарне, Козача Лопань, Мала Данилівка, Гатище, Устинівка, Мілове, Великий Бурлук та Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна та Западне Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Діброви. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Колодязі, Торське, Сіверськ, Спірне і Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають запеклі бої. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі східніше населеного пункту Богданівка та біля Хромового. Підрозділи сил оборони відбили близько 20 ворожих атак на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Маркове, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Біла Гора та Дружба Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Бердичів, Авдіївки, Сєверного та Мар’їнки Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Авдіївку та Мар’їнку, де було відбито понад 10 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Первомайське, Красногорівка, Гостре, Георгіївка та Мар’їнка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Богоявленка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Пречистівка та Золота Нива на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Обстріляв, зокрема, Времівку, Новопіль Донецької області; Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпілське, Білогір’я Запорізької області; Веселе, Бургунку, Іванівку, Антонівку, Дніпровське Херсонської області, а також Херсон.

Не припиняються випадки насильницького викрадення цивільного населення російськими загарбниками на тимчасово зайнятих територіях України. Зокрема, у Старобільську Луганської області, російські окупаційні війська організовують обшуки місць проживання громадян, яких підозрюють у підтримці України та вивозять людей у невідомому напрямку, без повернення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 зенітно-ракетних комплекси, 11 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та 5 станцій радіоелектронної боротьби ворога.

Окупанти зносять залізничний вокзал і прилеглі будинки в Маріуполі

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

рф планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту зерна з Донеччини та Запоріжжя. Для цього окупанти зносять залізничний вокзал та перебудовують морський порт.

Пролунало 6 гучних вибухів в районі тимчасово окупованого Токмака

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

«6 гучних вибухів в районі тимчасово окупованого Токмака. Наша верба кацапів б’є», – написав мер Мелітополя Іван Федоров.

Росіяни завдали авіаудар по прикордонню Чернігівщини: є руйнування інфраструктури

Джерело: Оперативне командування «Північ»

Війська РФ 9 квітня завдали ракетного удару в район населеного пункту Грем'яч, що в Новгород-Сіверському районі. 

Як йдеться у повідомлення, близько 11:54 зафіксовано один вибух, який спричинила ракета, випущена російським літаком з території РФ. Є руйнування інфраструктури населеного пункту.

Як повідомив Суспільному староста Грем'яча Андрій Ірха, ракета впала за селом, постраждалих серед населення немає.

На Запоріжжі російські війська здійснили авіаатаку на громаду

Джерело: ГУ ДСНС у Запорізькій області

Окупаційна армія РФ завдала авіаційний удар по одній з громад Пологівського району на Запоріжжі. Внаслідок обстрілу пошкоджені будинки мирних жителів та школа. Люди не постраждали.

«9 квітня, за попередньою інформацією, у результаті авіаційного удару по одній із громад Пологівського району зруйновано двоповерховий корпус школи; вибуховою хвилею пошкоджено 3 приватні домоволодіння», – йдеться у повідомленні рятувальників.

 

Співробітники ДСНС ліквідували пожежу на площі 150 кв.м: горіли зруйновані будівельні конструкції навчального закладу.

Росіяни завдали шкоди довкіллю Луганщини на 475 мільярдів гривень

Джерело: Луганська ОВА

Окупанти завдали шкоди довкіллю та екології Луганщини понад 475 мільярдів гривень, через випалені ліси, викиди шкідливих речовин та засмічену уламками землю.

«У Луганській області даних, з початку бойових дій окупантами частково знищено лісовий фонд Луганщини на площі понад 26 тисяч гектарів. Загальний розмір шкоди від цього складає понад 180 мільярдів гривень», – йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що від пожеж зазнали шкоди: Національний природний парк «Кремінські ліси», гідрологічний заказник «Кремінські каптажі» та частина Луганського природного заповіднику «Трьохізбенський степ».

Також через використання окупантами заборонених Женевською конвенцією фосфорних боєприпасів та важких вогнеметних систем зазнали ушкоджень об’єкти інфраструктури, промисловості. Земля засмічена уламками, виникали пожежі та викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

«Зафіксовано 45 випадків вчинення військами РФ злочинів проти довкілля Луганської області за якими розраховано збитки на суму 475 мільярдів гривень», – йдеться у повідомленні.

 

У ОДА зазначили, що правоохоронці фіксують та документують всі злочини окупантів, за допомогою дронів, супутників та інформаційних ресурсів.

У Броварському районі трактор підірвався на протитанковій міні

Джерело: ДСНС Київської області

У Броварському районі на Київщині трактор підірвався на протитанковій міні. Піротехніки знайшли поруч ще кілька боєприпасів.

Трактор МТЗ-80 підірвався вдень 8 квітня, коли рухався по полю в межах сіл Русанівка та Світильня. Водій отримав тілесні ушкодження.

 

«На місці події та прилеглій до неї території працює піротехнічна група щодо знешкодження ще 6-ти піротехнічних мін», – йдеться в повідомленні.

За минулу добу на Донеччині нема загиблих цивільних, поранено дві людини

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко

За минулу добу у Донецькій області нема загиблих від російських обстрілів. Поранення отримали дві людини.

Поранено 2 людини: у Бахмуті та Торецьку. У Костянтинівській громаді пошкоджено будинок у Миколаївці. Поодинокі обстріли зафіксовано у Міньківці, Васюківці та Роздолівці Соледарської громади.

Також минулою доби від обстрілів були пошкоджені 2 багатоповерхівки у Красногорівці, 4 приватні будинки у Гострому та 10 будинків у Званівці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1463 людини, поранення отримали 3363 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

 

Сили оборони знищили спостережний пост армії РФ на лівобережжі та польовий пункт боєпостачання на островах Херсонщини

Джерело: Оперативне командування «Південь»

Протягом минулої доби ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони знищили спостережний пост військових РФ на лівому березі та польовий пункт боєпостачання на островах Херсонської області. 

 

Загальні підтверджені втрати російської армії складають 12 людей, сім одиниць озброєння та техніки, серед яких дві самохідні артустановки, дві станції радіоелектронної боротьби, безпілотний розвідник «Supercam» та дві автівки, йдеться у дописі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.04.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Армія РФ нанесла ракетний удар по Запоріжжю. Загинули люди

Джерело: секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв

Уночі, 9 квітня, росіяни вчергове атакували Запоріжжя. Снаряди влучили по території одного з приватних секторів міста. Загинули чоловік та дитина.

Російські ракети зруйнували один будинок, внаслідок чого загинули дві людини — чоловік та дитина 2012 року народження, яка померла в кареті швидкої допомоги.

За попередньою інформацією, в будинку проживали троє людей.

Також одну жінку ушпиталили. Ще одній людині домедичну допомогу надали на місці.

В сусідніх будинках вибуховою хвилею пошкоджені вікна і покрівлі.

Наразі розбір завалів завершили. Вулиця відключена від газу та електрики. На місці працюють усі відповідні служби.

За минулу добу російські військові 71 раз обстріляли Херсонщину

Джерело: керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін

Впродовж 8 квітня армія РФ завдала 71 удар по правобережній Херсонщині. Застосувала 495 снарядів. 

За даними ОВА, 23 снаряди влучили у територію Херсона.

Військові РФ поцілили у житлові квартали населених пунктів області, лінію електропередач, територію суднозаводу Херсона та зернового терміналу Бериславського району. За минулу добу загиблих та поранених немає, йдеться у повідомленні.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 9 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста десята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. 

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 40 авіаційних  ударів, здійснив 58 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України, адже противник не припиняє застосовувати тактику терору.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. За минулу добу, завдяки мужності кожного воїна, було відбито понад 50 атак противника на зазначених напрямках. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено. 

Противник і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. У прикордонних районах Курської області противник продовжує інженерне обладнання місцевості. 

Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Середина-Буда, Баранівка, Безсалівка, Волфине, Тур'я, Високе Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Гранів, Вільхівка, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Караїчне та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Крохмальне, Кіндрашівка, Піщане та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Кузьминого та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Чернещина Харківської області; Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Колодязі, Ямполівка, Торське, Сіверськ, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають бої. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Богданівка. Підрозділи сил оборони відбили близько 10 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів. Серед них: Васюківка, Міньківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Новодмитрівка та Дружба Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 15 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Новокалинове, Кам'янка, Степове, Орлівка, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда та Парасковіївка Донецької області. 

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива та Новомайорське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції.  Здійснив обстріли понад 40 населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Степове, Кам'янське Запорізької області; Дудчани, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Микільське, Комишани, Білозерка, Дніпровське Херсонської області, а також Херсон.

Російські окупанти продовжують посилювати контррозвідувальний та поліцейський режим на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Зокрема, в Горностаївському районі Херсонської області тривають рейдові заходи з перевірки особистих телефонів у місцевого населення на наявність фото- та відеоматеріалів, а також «забороненого» контенту. Під час таких перевірок окупанти фіксують персональні дані місцевих жителів, вибірково обшукують їхні оселі.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також, наші захисники збили 2 БпЛА  типу “Supercam”, 6 БпЛА типу “Орлан-10” та 6 БпЛА типу «Zala».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 1 позицію засобів протиповітряної оборони та 5 станцій радіоелектронної боротьби противника.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024