стрічка

Оперативне зведення від Генштабу ЗСУ: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 квітня

08 Квітня 2023, 21:02
Ситуація на фронті 1584
Ситуація на фронті

Хроніка 409 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 409-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 8 квітня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 34 авіаційних ударів, здійснив понад 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито більш як 35 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Середина-Буда, Баранівка, Безсалівка, Волфине, Тур'я, Високе Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Вільхівка, Тернова, Вовчанськ, Караїчне та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Крохмальне, Кіндрашівка, Піщане та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Кузьминого та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Чернещина Харківської області; Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Сіверськ, Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають бої. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Богданівка. Підрозділи сил оборони відбили близько 10 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Біла Гора та Дружба Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 10 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Новокалинове, Кам'янка, Степове, Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Нетайлове, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива та Новомайорське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли населених пунктів, що межують з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка Запорізької області; Дудчани, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Микільське, Дніпровське Херсонської області, а також Херсон.

Російські загарбники продовжують зазнавати значних втрат. Для їх поповнення керівництвом збройних сил російської федерації прийнято рішення про проведення 29 квітня поточного року дострокових випусків з вищих військових навчальних закладів країни-агресора у Москві, Санкт-Петербурзі, Костромі, Пензі, Омську, Тюмені, Казані, Новосибірську, Вольську та Благовєщенську. При цьому, випуски з ВВНЗ, що готують спеціалістів для військових частин ракетних військ стратегічного призначення, повітряно-космічних сил та військово-морських сил збройних сил російської федерації, проводитимуть відповідно до запланованих раніше графіків.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження окупантів. Також було збито ворожий розвідувальний БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 1 позицію засобів протиповітряної оборони та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

Росіяни скинули на Запорізьку область авіабомби, двоє поранених

Джерело: Запорізька обласна прокуратура

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 8 квітня 2023 року близько 10:30 військовослужбовці держави-агресора, застосовуючи засоби ведення війни, заборонені міжнародним правом, здійснили удар авіаційними бомбами по містах Оріхів та Гуляйполе Запорізької області. Поранено двох чоловіків віком 56 та 67 років.

Внаслідок обстрілів пошкоджено господарські споруди та приватні житлові будинки, в яких ударною хвилею вибило вікна. Частково зруйновано приміщення підприємства, а також прилегла територія.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

В Україну вдалося повернути ще 31 депортовану рф українську дитину

Джерело: уповноважений президента з прав дитини (2014 -2021 рр.) Микола Кулеба

«Протягом четвертої місії «Save Ukraine»,врятували 18 українських дітей. Зараз закінчується п’ята рятувальна місія, і 31 дитина через кілька годин прибуде в Київ», – наголосив виконавчий директор БО «Save Ukraine», Уповноважений Президента України з прав дитини (2014 -2021 рр.) Микола Кулеба.

Він і зауважив, що з кожною місією кількість годин допитів у ФСБ, випробувань, через які проходять сім’ї аби повернути своїх дітей, збільшується.

Крім того, за словами Миколи Кулеби, після того, як повернення українських дітей стали масовими, після проведення низки рятувальних місій й особливо після того, як МКС видав ордер на арешт путіна та Марії Львової-Бєлової, росіяни сполошилися.

«Вони зрозуміли, що кожна дитина, яка повертається, – це беззаперечний доказ їхніх злочинів», – зазначив він.

На Харківщині ще двоє цивільних постраждали внаслідок підриву на вибухонебезпечних предметах

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

У місті Ізюм на території центрального кладовища 53-річна жінка наступила на протипіхотну міну типу "Пелюстка". Госпіталізована з мінно-вибуховою травмою.

Крім того, у селищі Слобожанське чоловік підірвався та отримав важку травму при спробі розібрати невідомий предмет. Зараз постраждалим медики надають усю необхідну допомогу.

Рашисти завдали авіаудару по Гуляйполю Запорізької області: є поранений

Джерело: голова Гуляйпільської міської ради Сергій Ярмак

8 квітня, російські військові завдали удару з авіації по прифронтовому Гуляйполю Запорізької області. Одна людина дістала поранень.

Російські війська завдали авіаудару близько 10 години по одному з підприємств на території міста. Одна людина дістала важких травм:

 

«Коли її забирала швидка — документів при ній не було, наразі особу її не встановлено, її відвезли до лікарні, вона без свідомості, в тяжкому стані», – йдеться в повідомленні

Росіяни обстріляли Оріхів Запорізької області: одна людина дістала поранень

Джерело: заступниця міського голови Світлана Мандрич у коментарі Суспільному

8 квітня, армія рф вчергове обстріляла прифронтовий Оріхів. Поранень дістав чоловік, його ушпиталили..

Армія РФ почала обстрілювати Оріхів із 9 ранку. Зокрема, завдала чотири авіаудари та застосувала «Гради». Одна людина дістала поранень та ушпиталена.

Дістав поранення в живіт 57-річний чоловік, який перебував вдома. Чоловіка евакуювали до госпіталю та оперують. Ступінь важкості лікарі наразі не коментують.

За словами Світлани Мандрич, руйнувань зазнав приватний сектор та цивільна інфраструктура. Щодня людей закликають евакуюватися. Нині в Оріхові залишаються 4 дитини, з батьками яких проводять роз'яснювальну роботу.

У Чорному морі поменшало готових до застосування російських «Калібрів»

Джерело: ВМС ЗС України

В Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 7 ворожих кораблів, з них 1 носій крилатих ракет «Калібр», загальний залп до 4 ракет.

В Азовському морі – 1 ворожий корабель

В Середземному морі до 7 ворожих кораблів, з них 3 носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп до 20 ракет

Російські військові обстріляли три громади Сумщини

Джерело: Сумська ОВА

Вночі та зранку з території рф здійснили 6 обстрілів прикордонних громад Сумщини – Краснопільської, Середино-Будської, Великописарівської. Зафіксовано 46 прильотів.

Краснопільська громада: вночі росіяни з АГС здійснили 14 пострілів по території громади.

Середино-Будська громада: вночі ворог бив з артилерії — 10 прильотів. Також зранку був мінометний обстріл громади – 12 прильотів. 

Великописарівська громада: 10 мін скинули росіяни на територію громади.

Ворог обстріляв прикордоння Харківщини

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог продовжував обстрілювати прикордонні та прифронтові населені пункти Харківського, Чугуївського та Куп'янського районів. Зокрема, під ворожими ударами перебували Гур’їв Козачок, Лук’янці, Амбарне, Красне Перше, Дворічна, Крохмальне, Кіндрашівка та інші населені пункти. 

Внаслідок обстрілу с. Борисівка Харківського району загинув цивільний чоловік 39 років. У смт Дворічна Куп'янського району обстрілами пошкоджено приватні будинки та господарчі споруди. У с. Кучерівка Куп'янського району пошкоджено будівлі сільськогосподарського підприємства, сталася пожежа.

Внаслідок обстрілу Херсонщини поранені восьмеро людей

Джерело: керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За минулу добу противник здійснив – 71 обстріл, випустивши 397 снарядів.
17 снарядів влучили у місто Херсон.

Ворог поцілив у житлові квартали населених пунктів області; територію та будівлю дитячого садочка Білозерської селищної громади та будівлю об’єкта роздрібної торгівлі в м.Берислав.

Внаслідок військової агресії рф 8 людей дістали поранення, з них 2 - діти

Ворог обстріляв громаду на Миколаївщині

Джерело: Миколаївська ОВА

Вчора, 7 квітня, о 22:51 ворог завдав артилерійський обстріл по акваторії Очаківської громади. Без постраждалих. У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

На Донеччині четверо людей загинуло, одна дістала поранення

Джерело: голова ОДА Павло Кириленко

За 7 квітня росіяни вбили 4 жителів Донеччини: 3 у Богородичному та 1 у Торському. Ще 1 людина в області дістала поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 08.04.23

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 8 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Розпочалася чотириста дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом минулої доби противник завдав 2  ракетних та 35 авіаційних  ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. За минулу добу, завдяки мужності кожного воїна, було відбито понад 60 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено. Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. У прикордонних районах Курської області противник продовжує інженерне обладнання місцевості.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Леонівка, Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Заруцьке Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Лук’янці, Верхня Писарівка, Графське, Зибине, Караїчне, Потихонове, Амбарне, Бологівка, Красне Перше та Новомлинськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Тополі, Фиголівка, Дворічна, Западне, Крохмальне, Гусинка, Кіндрашівка Харківської області та Новоселівське - Луганської.

На Лиманському напрямку минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії південніше Кремінної, а також в районах Серебрянського лісництва та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Макіївка, Невське, Кузьмине, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Зарічне, Спірне, Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають жорстокі бої. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі східніше Богданівки та Іванівського. Підрозділи сил оборони відбили близько 20 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, що знаходяться у районі бойового зіткнення, серед них: Васюківка, Міньківка, Бахмут, Богданівка, Іванівське, Часів Яр, Новомаркове, Ступочки, Шуми, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Первомайського, Мар’їнки та Побєди Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 15 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Новобахмутівка, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Карлівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Керменчик, Новомайорське, Золота Нива, Шахтарське, та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції.  Здійснив обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них – Малинівка, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новопавлівка  Запорізької області; Качкарівка, Зміївка, Інженерне та Зеленівка Херсонської області, а також Херсон.

На тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської областей російські окупанти активізували підготовку з евакуації місцевого населення на тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим. Зокрема, в Мелітополі та Скадовську ворог організував опитування місцевого населення щодо можливої евакуації. В ході опитування перевіряється наявність російського паспорта, прописка та рівень освіти. Відзначається періодичний виїзд автобусів з бажаючими евакуюватися. Окупанти поширюють інформацію, що з кінця квітня розпочнеться примусова евакуація цивільного населення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Крім того, наші захисники поблизу Мар'їнки знищили російський штурмовик Су-25. Також ворог втратив 7 БпЛА, з них: 3 – типу «Орлан», 3 – «Ланцет» та 1 – «Мерлін».

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 2 райони зосередження живої сили та знищили склад боєприпасів ворога.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром