стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 квітня

03 Квітня 2023, 20:30
Ситуація на фронті 2226
Ситуація на фронті

Хроніка 404 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського


Окупанти облаштували подвійну лінію окопів у Криму

Джерело: Схеми із посиланням на супутникові знімки та заступника начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадима Скібіцького

Російські військові облаштували подвійну лінію окопів на півночі окупованого Криму.

 Супутникові знімки демонструють появу нових фортифікаційних споруд із двох боків від траси Е-105 та біля озера Сиваш, в районі пункту пропуску «Армянськ» та Перекопського валу.

«Схеми» повідомляють, що у листопаді минулого року лінію окопів уже було видно, її розгалужили до березня. Лінії з'єднані траншеями, а поміж ними облаштовані позиції військової техніки.

Заступник начальника ГУР Вадим Скібіцький наголосив, що найбільше Росія зміцнює саме північ Криму.

На Херсонщині росіяни готують «евакуаційні» списки цивільних

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти складають списки цивільних на «евакуацію» зі Скадовського району Херсонщини на територію Криму та Росії.

У Скадовському районі Херсонської області російська окупаційна «влада» розпочала складання списків осіб із числа місцевих жителів, які погоджуються на «евакуацію» до Криму або на територію РФ. 

 

Повідомляється, що «евакуацію» поки проводитимуть на добровільній основі. У першу чергу вивозитимуть жінок та дітей.

Росіяни вбили пасажирку автобуса, коли обстрілювали Авдіївку

Джерело: голова Донецької ОДА (ОВА) Павло Кириленко в Telegram

Російські війська під час чергового обстрілу Авдіївки, що на Донеччині, влучили в автобус, убивши його пасажирку.

За словами Кириленка, росіяни вдарили по проспекту Індустріальний, на якому перебував «відомчий автобус». В ньому на той час перебувало дві людини - водій і пасажирка. Водій отримав поранення, але залишився живим, а пасажирка загинула.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 3 квітня

Триває чотириста четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 17 авіаційних ударів, здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Завдяки злагодженим діям підрозділів Сил оборони України та героїзму кожного воїна, протягом доби було відбито більш як 45 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах. Російська федерація і надалі використовує повітряний простір та територію республіки білорусь, її військову інфраструктуру. На білоруських полігонах здійснюється підготовка підрозділів збройних сил російської федерації.

Зберігається присутність підрозділів противника у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Запсілля та Миропілля Сумської області, а також населених пунктів Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Зибине, Волохівка, Рублене та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Кам'янка, Петро-Іванівка, Дворічна, Кутьківка, Западне, Масютівка Харківської області; Крохмальне Луганської області та Терни і Серебрянка на Донеччині.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Невського та Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Веселе, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, продовжує його штурмувати. Вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Оріхово-Василівка та Іванівське. Підрозділи сил оборони протягом доби відбили близько 20 атак противника на зазначеній ділянці лінії бойового зіткнення. Від ворожих обстрілів постраждали, зокрема, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Озарянівка, Дачне, Олександро-Шультине, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах Сєверного, Первомайського та Мар’їнки. В той же час, ворого обстріляв Авдіївку, Водяне, Сєверне, Нетайлове, Первомайське, Георгіївку, Мар’їнку та Побєду Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Для коригування вогню артилерії активно застосовував БпЛА. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, нарощував оборонні спроможності. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Білогір'я, Мала Токмачка, Кам'янське Запорізької області, а також місто Херсон.

У Скадовському районі Херсонської області, російська окупаційна так звана влада розпочала складання списків осіб із числа місцевих жителів, які погоджуються на «евакуацію» до Криму або на територію російської федерації. Відомо, що «евакуація» поки що проводитиметься на добровільній основі, у першу чергу вивозитимуть жінок та дітей.

Авіація сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий розвідувальний БпЛА.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили район зосередження живої сили противника. 

Авдіївка-Мар'їнка: ворог несе втрати, але атаки не зупиняє

Джерело: керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський в ефірі марафону новин

Російські окупанти відчувають перебої в забезпеченні боєприпасами для штурмів, але продовжують завдавати серйозних авіаційних та артилерійських ударів на напрямку Авдіївка-Мар'їнка на Донеччині.

«Ворог намагається атакувати наші позиції між Авдіївкою та Мар’їнкою. Ці спроби не припиняються. Постійно ворог отримує, що називається, «на горіхи», але не полишає цих спроб. Слід зазначити, що ворог поніс досить значні втрати. Якщо брати статистику, наприклад, минулого тижня, і цього тижня навіть, то ворог дещо позбавився можливості атакувати. Немає в них тієї кількості техніки і, як вони самі зазначають, настала в них «дієта» з боєприпасами для штурмів», – повідомив Дмитрашківський.

За словами Дмитрашківського, той факт, що попри оголошену евакуації в Авдіївці продовжують залишатися люди (за даними ОВА, приблизно 1800 осіб), сковує дії Сил оборони. Також залишаються приблизно восьмеро дітей, яких місцеве населення продовжує ховати.

 

Ворог, не маючи успіху на полі бою, активно застосовує авіацію та ствольну і реактивну артилерію, просто стираючи населені пункти з лиця землі.

У Білорусі – раптова перевірка бойової готовності армії

Джерело: Міноборони Білорусі

За дорученням самопроголошеного президента Олександра Лукашенка у Білорусі почали перевірку бойової готовності Збройних сил Білорусі. 

«Заходи мають комплексний характер і дадуть змогу визначити спроможність командирів керувати підлеглими військовими частинами та підрозділами під час їхнього приведення у вищі ступені бойової готовності, а також готовність військових частин виконувати завдання за призначенням у встановлені терміни», – йдеться у повідомленні.

Під час цієї «перевірки» по Білорусі буде пересуватися військова техніка, можливе тимчасове обмеження руху для цивільного транспорту дорогами загального користування та ділянками місцевості.

Обстріл Костянтинівки: семеро людей у лікарні

Джерело: Костянтинівська міськрада

Семеро мирних жителів перебувають у місцевій лікарні Костянтинівки внаслідок обстрілу центральної частини міста 2 квітня. Є люди у важкому стані

 Внаслідок обстрілів пошкоджені 17 фасадів багатоквартирних будинків, 18 фасадів приватних будинків, будівлі закладу охорони здоров’я, дитячого садочка та податкової інспекції, гаражі, три автівки й газопровід.

За добу Донеччину обстріляли 29 разів

Джерело: Нацполіція у Донецькій області

Протягом доби армія рф вдарила по 12 населених пунктах. Окупанти позбавили цивільних мешканців життя та житла.

Російські війська обстріляли міста Бахмут, Костянтинівка, Гірник, Курахове, Авдіївка, Вугледар, Краматорськ, смт Велика Новосілка, села Орлівка, Північне, Калинівка, Очеретине.

Рашисти застосували авіацію, ЗРК «С-300», БПЛА «Ланцет», РСЗВ «Град», «Ураган», «Смерч», артилерію.

Знищили та пошкодили 59 цивільних об‘єктів – 46 житлових будинків, дитячий садок, адмінбудівлю, цехи заводу, лінії електропередач, газопровід, автомобілі.

Дві ракети «С-300» та 4 залпи з «Ураганів» окупанти спрямували по Костянтинівці. Поцілили у 17 багатоквартирних та 18 приватних будинків, адмінбудівлю, дитячий садок, газогін, автомобілі. Вбили 6 цивільних мешканців, ще 10 – отримали поранення.

Зі «Смерчів» ворог накрив Курахове, руйнувань зазнали 4 приватних оселі та об’єкти критичної інфраструктури. З авіації та «Градів» росіяни обстріляли Авдіївку, пошкоджено цехи заводу. В обох випадках інформації щодо жертв не надходило.

Внаслідок артилерійських обстрілів маємо травмованих у Бахмуті, Вугледарі та Калинівці.

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію одна людина загинула

Джерело: Херсонська ОВА

російські окупанти 20 разів атакували міста і села Херсонщини. Випустили 131 снаряд з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та безпілотників. Житлові квартали Херсона армія рф атакувала 1 раз, по місту влучили 4 снаряди. Через обстріли пошкоджено житлові будинки. Минулої доби на Херсонщині через російську агресію 1 людина загинула.

СБУ затримала ворожу інформаторку, яка наводила російські ракети на лікарні та гуртожитки у Краматорську

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одну поплічницю агресора у ході контрдиверсійних заходів у прифронтових районах Донеччини. Зловмисницею виявилась мешканка Краматорська, яку дистанційно завербував співробітник фсб рф. 

 Для залучення жінки до негласної співпраці ворог використовував заборонені соцмережі «Вконтакте» і «Одноклассники», де вона активно висловлювалась на підтримку збройної агресії рф. У подальшому за вказівкою агресора фігурантка намагалась виявити військові аеродроми ЗСУ і місця базування підрозділів Держприкордонслужби на території регіону.

 Крім того, вона обходила місто і позначала в електронних картах координати місцевих лікарень та гуртожитків. Розвіддані потрібні були російським окупантам для підготовки і проведення прицільних ракетних ударів по українських об’єктах. 

 Співробітники СБУ затримали зловмисницю під час виконання нею ворожого розвідувального завдання. У затриманої вилучено мобільний телефон, який вона використовувала для виконання ворожих вказівок та комунікації з представником російської спецслужби. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за вчинений злочин.

 Суд обрав затриманій запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Вранці рашисти обстріляли дві громади на Сумщині

Джерело: Сумська ОВА

Зранку росіяни обстрілювали з мінометів Миропільську та Білопільську громади.

Білопільська громада: був 1 приліт з мінометів.

Миропільська громада: 19 мін скинули на територію громади росіяни.

У Мелітополі на Запоріжжі пролунав вибух

 Джерело: міський голова Мелітополя Іван Федоров.

3 квітня, у тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області вибухнув автомобіль.

«Мелітопольці повідомляють про вибух авто на проспекті Б.Хмельницького. Одразу ж на місце виїхали швидкі», — зазначив посадовець.

На Миколаївщині обстріляли Очаківську громаду

Джерело: Миколаївська ОВА

Зранку, 3 квітня, о 06:42 ворог здійснив артилерійський обстріл по акваторії Очаківської громади. Без жертв та руйнувань.

У містах Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Військові рф обстріляли 16 населених пунктів на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Гуляйполе, Новоандріївка, Чарівне, Залізничне, Червоне, Малі Щербаки, Оріхів, Новоданилівка, Білогір'я, Ольгівське, Затишшя, Мала Токмачка, Щербаки, Малинівка, Червона Криниця, Кам'янське.
Надійшло 14 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури.

На Донеччині загинуло шість людей, п'ятнадцять отримали поранення

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

За 2 квітня росіяни вбили 6 жителів Донеччини — у Костянтинівці. Ще 15 людей в області дістали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

російські війська обстріляли прикордоння Харківщини

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Російські окупанти продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Харківського, Куп'янського, Ізюмського та Чугуївського районів області. Минулої доби під обстрілами перебували Куп'янськ, Ветеринарне, Гатище, Великий Бурлук, Дворічна, Крохмальне та інші населені пункти. 

Внаслідок обстрілів Куп'янська пошкоджено об'єкти цивільної промисловості. Поранення зазнала 65-річна жінка, госпіталізована у стані середньої тяжкості. У с. Вовчанські Хутори Чугуївського району внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено будівлю магазину. Також ворог обстріляв з РСЗВ с. Богуславка Ізюмського району, пошкоджено житловий будинок. 

Тривають роботи з розмінування. За минулу добу піротехнічні підрозділи обстежили майже 2 га території та знешкодили 47 вибухонебезпечних предметів.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.04.23

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 3 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочався 404-й день російської повномаштабної військової агресії проти України.

Протягом доби 3 квітня противник завдав 5х ракетних, 32х авіаційних ударів та понад 50х атак MLRS.

Ймовірність ракетних та авіаційних ударів по Україні залишається високою, адже противник продовжує використовувати свою тактику терору.

Основні зусилля ворог зосереджує на наступальних операціях на сокирах Лимана, Бахмута, Авдіївці, Мар'їнки, де відбито понад 70 разів ворожих атак. Бахмут, Авдіївка та Мар'їнка залишаються в епіцентрі бойових дій.

Волинь, Полісся, Сіверщини та Слобожанщини: без суттєвих змін.

Протягом доби 2 квітня противник обстріляв Вольфине, Басівку, Рясне, Мезенівку (Сумська область), Ветеринарне, Хатище, Великий Бурлук та Колодязне (Харківська область).

Куп'янська вісь: під ворожий вогонь потрапили Кам'янка, Петро-Іванівка, Дворічна, Кутківка, Західна, Масютівка, Крохмальне (Харківська область) та Новоселівське (Луганська область).

Лиманська вісь: 2 квітня противник намагався просунутися в околицях Білогорівки та Верхньокам'янське, без успіху. Невське, Білогорівка (Луганська область), Торське, Спірне, Роздолівка (Донецька область) обстріляли з артилерії.

Вісь Бахмута: ворог не припиняє штурм Бахмута у спробах взяти його під повний контроль. Українські воїни відбили понад 20 разів ворожих атак. Також українські захисники відбили атаки окупантів в околицях населеного пункту Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Костянтинівка, Залізне та Нью-Йорк (Донецька область).

Сокири Авдіївка та Мар'їнка: противник провів наступальні операції в околицях Авдіївки, Первомайське та Мар'їнки. Жоден з них не мав успіху.

За добу 2 квітня українські війська відбили понад 15 разів ворожих атак лише поблизу Мар'їнки та Авдіївки. Крім того, окупанти обстріляли Орлівку, Тоненке, Северне, Нетайлове, Красногорівку та Георгіївку (Донецька область).

Шахтарське вісь: протягом доби 2 квітня ворог обстріляв околиці населених пунктів Поб'єда, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Времівка, Нескучне.

Запорізька та Херсонська сокири: без активних операцій противник покращував оборонні лінії та позиції. Понад 30х населених пунктів поблизу лінії активних бойових дій обстріляно ворогом. Серед них Ольгівське, Гуляйполе, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Кам'янське (Запорізька область), Золота Балка, Томарине, Козацьке, Іванівка, Зеленівка, Комишани, Білозерка, Херсон.

 Зокрема, окупанти змушують шкільних вчителів Мелітополя відмовитися від українського громадянства та отримати російські паспорти до 1 червня 2023 року.

За добу 2 квітня українські Повітряні сили завдали 8х авіаційних ударів по зосередженням окупантів, ракетно-артилерійські підрозділи уразили 1х командний пункт, 3х зосередження живої сили, 3х позиції систем протиповітряної оборони та 6х інших важливих цілей

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024