стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 квітня

01 Квітня 2023, 20:16
Ситуація на фронті 2405
Ситуація на фронті

Хроніка 402 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 402-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 1 квітня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста друга доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 2 ракетних, 25 авіаційних ударів та здійснив 6 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно вести війну проти мирних громадян. Сьогодні російська федерація знову завдала ракетних ударів по цивільних об’єктах міста Дружківка Донецької області та інших населених пунктах України, застосувавши балістичні ракети. Є поранені серед цивільного населення.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом цієї доби підрозділами Сил оборони України було відбито понад 50 атак противника. Найзапеклішими залишаються бої за райони населених пунктів Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

Вище політичне керівництво республіки білорусь продовжує підтримувати російську агресію, надає противнику повітряний простір та територію.

На білоруських полігонах триває підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Разом з тим, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Олександрівка Чернігівської області; Баранівка, Волфине, Катеринівка, Кіндратівка, Новомиколаївка, Попівка Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Зибине, Охрімівка і Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Дворічна, Кутьківка, Западне, Масютівка, Куп’янськ, Піщане, Крохмальне та Новоселівське Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах південніше Кремінної та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Колодязі, Діброва, Білогорівка та Роздолівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурму міста Бахмут. Проте наші захисники мужньо тримають населений пункт. В той же час, противник вів безуспішні наступальні дії в Богданівці Донецької області. Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Диліївка, Нью-Йорк та Дружківка.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник безуспішно вів наступальні дії в районах Авдіївки, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки. Обстріляв Авдіївку, Орлівку, Нетайлове, Красногорівку, Георгіївку і Мар’їнку.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії, здійснив обстріли населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалював оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка Донецької області; Бурлацьке, Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області, а також Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Берислав, Веселе, Миколаївка, Бургунка, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. Зокрема, в місті Токмак, на блокпостах російські загарбники обмежують пересування громадян України, які не отримали паспорти російської федерації. Окупанти цілеспрямовано та навмисно обшукують транспортні засоби без подальшої можливості заїхати в місто. За відсутність російського паспорта погрожують громадянам України забороною в’їзду в місто. В свою чергу, представники фсб, під час обшуків помешкань погрожують місцевим громадянам України втратою роботи та проблемами з працевлаштуванням без російського паспорта.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження окупантів, a підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів противника.

росіяни обстрілюють Херсонщину

Джерело: керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак

З артилерії вдарили по місту Херсон, влучили у приватний будинок, загинула людина на вулиці.

Також обстріляли село Козацьке, також влучили в приватний будинок, є поранений.

Під обстрілом Луганщина: поранили жінку, зруйнували щонайменше п'ять будинків

Джерело: Луганська ОВА

Вогонь, який відкрили росіяни по Невську вчора ввечері, не вщухає й досі, — повідомляє виконуючий обов'язки начальника обласної військової адміністрації.

«Близько 17:00 31 березня унаслідок ворожих артилерійських обстрілів жінка 1989 року народження отримала мінно-вибухову травму, контузію. Першу допомогу їй надали військові медики. Наразі постраждалу евакуйовано в лікарню м. Краматорськ. Її будинок зазнав значних пошкоджень — там повністю зруйнований дах. А от від житла ще однієї мешканки Невського залишилася лише воронка в землі. На щастя, в той момент господарка була відсутня вдома», – зазначив Олексій Смирнов. 

Він додав, що поряд руйнації зазнали ще три приватних будинки. Там вибито вікна, посічений дах.

Показали наслідки вчорашнього обстрілу Запоріжжя

Джерело: Нацполіція

За дві доби армія окупантів обстріляла 25 населених пунктів, серед них – Запоріжжя, Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Новояківлівка, Розумівка, Гуляйпільське, Новоандріївка, Білогір'я, Святопетрівка, Староукраїнка, Затишшя, Полтавка, Новоданилівка, Преображенка, Новодарівка, Мала Токмачка, Чарівне, Ольгівське, Степногірськ, Кам’янське, Малі Щербаки, Степове, Плавні.

Ворожим вогнем пошкоджено цивільну інфраструктуру, територію кладовища, зруйновано приватні будинки в обласному центрі та селах Запорізького, Пологівського та Василівського районів. Загалом поліцейські задокументували 76 повідомлень про руйнування.

Дві ракети С-300 влучили по території підприємства в Запоріжжі. У результаті зруйновано адмінбудівлю, пошкоджені вікна, двері та фасади у прилеглих приміщеннях.

Посеред білого дня окупаційні війська здійснили ще один обстріл території обласного центру. Ворог поцілив ракетою «Іскандер» по території кладовища. Уламками та вибуховою хвилею пошкоджені дахи, вікна, двері та господарські споруди приватних будинків, розташованих поруч із місцем влучання.

Внаслідок обстрілу Харківщини загинув чоловік

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Ворог продовжує здійснювати обстріли населених пунктів області. Сьогодні, о 12:00 годині, внаслідок ударів окупантів у смт Дворічна загинув 43-річний цивільний чоловік.

У Чорному морі збільшилась кількість ракетоносіїв армії РФ

Джерело: начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

У Чорному морі кількість російських ракетоносіїв на бойовому чергуванні зросла до трьох: два з них надводні та один підводний. 

Загальний залп «Калібрів» може сягати 20. За словами очільниці пресцентру, зростає загроза ракетного удару, зараз вона є надзвичайно високою. Разом з тим Наталя Гуменюк повідомила про низький рівень активності російської авіації, однак зазначила, що ситуація може динамічно змінитися.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.04.23

Двоє померлих та троє поранених за добу на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

За 31 березня росіяни вбили 2 жителів Донеччини — в Авдіївці.

Ще 3 людини в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

російські окупанти обстріляли прикордоння Харківщини

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Зокрема, під вогнем окупантів перебували Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Кам’янка, Масютівка, Синьківка, Крохмальне та інші населені пункти. На щастя, обійшлося без значних руйнувань та постраждалих.

Триває гуманітарне розмінування області. За добу посилені піротехнічні підрозділи ДСНС обстежили близько 8,5 га території та знешкодили 91 вибухонебезпечний предмет.

«На лінії зіткнення наші захисники дають рішучу відсіч усім спробам російських окупантів покращити своє тактичне положення, знищуючи живу силу і техніку ворога», – йдеться у повідомленні.

За минулу добу росіяни обстріляли Херсонщину 54 рази

Джерело: голова ОВА Олександр Прокудін

За минулу добу противник здійснив – 54 обстріли, випустивши 439 снарядів. Херсонщина перебувала під вогнем російської авіації, «Градів» та артилерії.

Місто Херсон ворог обстріляв 5 разів. 27 снарядів влучили у житлові квартали міста, приватні та багатоквартирні будинки.

На жаль, є жертви серед цивільного населення – 3 людини загинули, 2 – дістали поранення.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 1 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочався 402-й день повномаштабної російської військової агресії.

Протягом минулої доби ворог завдав 5 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив 39 атак з МЛРС.

Російська федерація 31 березня завдала чергового ракетного удару по цивільних цілях з використанням балістичних ракет

Для проведення авіаударів ворог також використовував 6х ударних БПЛА типу Shahed-136 Однак, всі вони були знищені нашими захисниками.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основні зусилля ворог продовжує зосереджувати на веденні наступальних дій на сокирах Лиман, Бахмут, Авдіївка та Мар'їнка. Протягом минулої доби, завдяки організованим та злагодженим діям підрозділів Сил оборони України, а також особистій мужності кожного захисника, по вказаних сокирах було відбито 70 разів ворожих атак. Тривають найінтенсивніші бої за населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар'їнка.

Волинь, Полісся, Сіверщини та Слобожанщини: оперативна ситуація суттєво не змінилася.

Вище політичне керівництво Республіки Білорусь продовжує підтримувати російську агресію, забезпечує ворогу повітряний простір та свою територію. Територіальні війська ЗС РФ проходять навчання на білоруських полігонах. При цьому ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Ворог продовжить підтримувати військову присутність у прикордонних районах Курської та Білгородської областей.

Протягом минулої доби ворог обстрілював населені пункти Баранівка Чернігівської області; Катеринівка, Соснівка, Старикове, Вольфіне, Кіндратівка, Новомиколаївка, Миропілля, Попівка, Олександрівка на Сумщині, а також Ветеринарне, Гоптівка, Стрілеча, Глибоке, Нескучне, Бочкове, Бударки Харківської області.

Куп'янська вісь: ворожим вогнем атакували населені пункти біля лінії бою: Кам'янка, Фіголівка, Масютівка, Сіньківка, Крохмальне на Харківщині та Новоселівське на Луганщині.

Лиманська вісь: протягом минулої доби ворог провів невдалі наступальні дії поблизу населених пунктів Макіївка, Кремінна, Червопопівка, Діброва, Білогорівка та в районі Серебрянського лісництва. Невське, Червонопівка, Діброва, Білогорівка Луганської області, а також Спірне - Донецьк.

Вісь Бахмут: ворог не припиняє штурмувати місто Бахмут, намагаючись взяти його під повний контроль. Протягом минулої доби наші захисники відбили ворожі атаки в населених пунктах Богданівка та Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомарківка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Озарянівка та Майорськ Донецької області.

Сокири Авдіївка та Мар'їнка: ворог без успіху здійснював наступальні дії поблизу населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське та Мар'їнка Донецької області. Минулої доби в районі Мар'їнки військовослужбовці Сил оборони відбили близько 20 разів ворожих атак. Водночас ворог обстріляв населені пункти Степове, Тоненке, Сєвєрне, Мар'їнка, Новомихайлівка.

Вісь Шахтарська: протягом минулої доби ворог активно використовував БПЛА для коригування артилерійського вогню, обстрілював населені пункти Водяне, Вугледар, Велика Новосілка, Красногорівка, Новосілка Донецької області.

Запорізька та Херсонська сокири: ворог не проводив активних операцій, покращуючи оборонні лінії та позиції Вони здійснили обстріли населених пунктів. Серед них Времівка, Новосілка, Донецька область, Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Орігів, Малі Щербаки, Степногірськ Запорізької області, а також Херсон.

Після ефективних обстрілів районів, де зосереджувалася жива сила та техніка противника, окупанти посилили режим контррозвідки в Троїцькому районі Луганської області. Місцевих мешканців перевіряють, у деяких населених пунктах вимкнули мобільний зв'язок.

Продовжують фіксувати випадки використання окупантами цивільної інфраструктури та приватної власності у власних цілях. Зокрема, в окремих населених пунктах Щастинського району Луганської області людей виселили з власних домівок для розміщення військовослужбовців російських окупаційних військ.

За минулу добу ВПС України завдали 10 ударів по районах, де зосереджені окупанти. Підрозділи ракетно-артилерійських військ уразили 9 районах зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, склад паливно-мастильних матеріалів, 2х зенітних ракетних систем, артилерійський підрозділ на вогневій позиції.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024