стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 березня

30 Березня 2023, 21:27
Ситуація в Україні 30 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5283
Ситуація в Україні 30 березня

Хроніка 400 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Слідство встановило військового, який назвався «племінником Кадирова» і застрелив судмедексперта в Ізюмі

Джерело: Харківська обласна прокуратура

Слідчі СБУ встановили особу підозрюваного російського військового, який у травні 2022 року в окупованому Ізюмі вбив судмедексперта Федора Здебського. 

Як встановила СБУ, йдеться про 26-річного уродженця Дагестану Ахмеда Дудуєва - військового 27-ої окремої гвардійської мотострілецької бригади 1-ї танкової армії Західного військового округу ЗС РФ. Наразі вирішують питання щодо оголошення підозрюваного у міжнародний розшук.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 30 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотирьохсота доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 3 авіаційних ударів, здійснив 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка. Було відбито 47 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Гірськ Чернігівської області, Нововасилівка, Нова Гута, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине Сумської області, а також населених пунктів Гранів, Козача Лопань, Вовчанськ, Зибине та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Стельмахівки, Кузьминого та Берестового. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, а саме: Дворічанське, Западне, Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське, Білогорівка Луганської області, а також Колодязі, Торське, Сіверськ, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут. Проте наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника. Протягом доби окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки Донецької області. Здійснили обстріли населених пунктів Міньківка, Оріхово-Василівка, Дружківка, Бахмут Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новобахмутівки, Новокалинового, Степового, Авдіївки, Сєверного, Водяного, Красногорівки та Мар'їнки Донецької області, успіху не мав. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Бердичі, Авдіївку, Невельське, Красногорівку, Мар'їнку, Георгіївку, Курахове та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку, протягом доби, ворог здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Малі Щербаки Запорізької області; Марганець і Нікополь - Дніпропетровської; Золота Балка, Гаврилівка, Берислав, Веселе, Бургунка, Антонівка, Берегове Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів ворога.

Російські окупанти розмістили систему заряджання ППО у центрі Маріуполя

Джерело: радник мера міста Маріуполя Петро Андрющенко

Російські окупанти розмістили систему заряджання ППО у центрі Маріуполя, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко у четвер, 30 березня.

«Ніколи не було і от знов. Маріуполь. Система заряджання ППО просто запаркована посеред центрального проспекту міста», — написав він.

Також, за його словами, окупанти розшукують членів маріупольського спротиву.

Росія перекидала військових до кордону України цивільними літаками

Джерело: СБУ

Служба безпеки продовжує викривати злочини російських високопосадовців, які причетні до розв’язання та ведення війни проти України.

У результаті слідчих дій зібрали доказову базу на керівника федерального агентства повітряного транспорту рф Олександра Нерадька.

Підсанкційний очільник росавіації сприяв міноборони країни-агресора у перекиданні окупаційних угруповань у напрямку держкордону України, а також на територію захопленого Криму. Для цього він залучив чотири російські авіакомпанії, які надали свої літаки для перевезення особового складу, зброї та боєприпасів ворога.

З кінця вересня до листопада минулого року за сприяння Нерадька агресор переправив до аеропортів «Платов» у Ростовській області та «Сімферополь» понад 3 тис. військових та велику кількість боєприпасів. У подальшому окупаційні підрозділи були задіяні у бойових діях проти Сил оборони на східному та південному фронтах.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили керівнику росавіації про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Зловмиснику загрожує до 15 років ув’язнення.

Прикордонники в Бахмуті знищили дві групи «вагнерівців»

Джерело: Держприкордонслужба

Першу групу загарбників мінометники знищили за наданими аеророзвідкою координатами. Вогонь зупинив окупантів на підході до лінії зіткнення. Другий загін пвк «вагнер» бійці Держприкордонслужби стримали у ближньому бою у приміській забудові, поціливши у ворога з гранатометів та стрілецької зброї.

Загалом втрати живої сили противника склали 14 осіб: 6 – вбитими, 8 – пораненими.

За матеріалами ДБР судитимуть чотирьох працівників колонії, які утримували ув’язнених херсонців за непокору окупантам

Джерело: ДБР

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо колишніх працівників «Північної виправної колонії №90» в Херсоні.

Обвинувальні акти скеровані до суду.

Одразу після початку тимчасової окупації Херсону чотири працівники колонії добровільно перейшли на бік ворога та отримали від окупантів посади у незаконно створеній установі «Северная исправительная колония 90 Управления службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Вони отримували зарплатню у рублях, підпорядковувалися окупаційній адміністрації та всіляко допомагали ворогу організовувати роботу каральної установи. Зокрема, фігуранти утримували за ґратами херсонців, яких окупанти ув’язнювали за непокору.

Після звільнення Херсону цих працівників колонії було викрито та затримано. Наразі вони перебувають під вартою.

Фігуранти обвинувачуються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Понівечено близько десяти домівок: зранку росія завдала удар по Херсонщині

Джрело: Херсонська ОВА

Зранку російська авіація атакувала село Львове Бериславського району. 

Ворог прицільно вдарив керованими авіабомбами по мирних людях. 

Вибуховою хвилею та уламками снарядів понівечено близько десяти домівок місцевих жителів. 

На щастя, через цю російську атаку люди не постраждали.

 

СБУ затримала на Одещині «послідовника» Стремоусова, який наводив російські ракети на місцеві електропідстанції

Джерело: СБУ

Служба безпеки затримала ще одного агента фсб у ході контрдиверсійних заходів в Одеській області.

Зловмисником виявився місцевий «послідовник» колаборанта Стремоусова. На початку повномасштабного вторгнення ворожий поплічник намагався організувати в Одесі ворожу пропагандистську мережу, яка агітувала місцевих жителів підтримати російських загарбників.

Для цього адміністрував декілька проросійських телеграм-каналів, де «розганяв» дезінформацію про ситуацію на південному фронті та намагався дискредитувати Сили оборони.

У подальшому агент виконував додаткові завдання свого «куратора» з фсб. Зокрема, збирав розвіддані про місця базування Сил оборони в регіоні.

Крім того, він передавав агресору координати місцевої критичної інфраструктури, у тому числі електропідстанцій.

Відповідну інформацію окупанти використовували для підготовки та здійснення прицільних ракетних ударів по українських енергообʼєктах.

Співробітники СБУ встановили місцезнаходження зловмисника і затримали під час виконання ним розвідувального завдання.

При обшуку за місцем проживання російського агента виявлено комп’ютерну техніку, флешки і документи, які підтверджують його незаконну діяльність.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ затримала на Одещині «послідовника» Стремоусова
СБУ затримала на Одещині «послідовника» Стремоусова

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок 

Джерело: Донецька ОВА

Серед ночі росіяни завдали ракетного удару по Кутузовці Добропільської громади — пошкоджено 2 будинки. Інша ракета прилетіла у Дружківку — пошкоджено будинок.

На Донецькому напрямку відбувалися поодинокі обстріли Авдіївки. У Мар'їнській громаді під вогнем Мар'їнка, Красногорівка та Єлизаветівка — у Єлизаветівці відбулося дві пожежі. Курахівська громада зазнала 4 обстрілів, у тому числі 2 обстріли Ураганами касетними боєприпасами — пошкоджено 2 будинки у Кураховому і 2 будинки в Островському.

На Горлівському напрямку відомо про 4 поранених цивільних та 2 пошкоджені багатоповерхівки у Бахмуті. У Соледарській громаді під вогнем Оріхово-Василівка, Міньківка, Федорівка та Роздолівка. Гучно було у Часовоярській громаді.

На Лисичанському напрямку пошкоджено будинок у Закітному Лиманської громади, зафіксовано поодинокі обстріли в Сіверській громаді.

Всього за добу росіяни вбили 1 жителя Донеччини, поранили ще 5.

Обстріл Донеччини
Обстріл Донеччини

На Харківщині ворожими обстрілами пошкоджено об'єкт інфраструктури та житлові будинки

Джрело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог обстрілював з артилерії, мінометів та іншого озброєння населені пункти Харківського, Чугуївського та Куп'янського районів.

Зокрема, під ударами ворога перебували Куп'янськ, Вовчанськ, Стрілеча, Уди, Дворічна, Колодязне та інші населені пункти. Пошкоджені житлові будинки та господарські споруди. У с. Подоли троє жінок отримали поранення та були госпіталізовані. 

У Вовчанську Чугуївського району обстрілами пошкоджено інфраструктурний об'єкт. Жертв та постраждалих немає.

Триває розмінування. Протягом доби піротехніки ДСНС обстежили більше 8,5 га території та знешкодили 156 вибухонебезпечних предметів.

На лінії зіткнення наші захисники надійно утримують свої позиції та продовжують нищити живу силу і техніку ворога. 

Від жителів Запорізької області надійшло майже 30 повідомлень про руйнування помешкань

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 62 обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Гуляйполе, Чарівне, Залізничне, Малі Щербаки, Гуляйпільське, Новоданилівка, Мала Токмачка, Новоандріївка, Білогір'я, Ольгівське, Червоне, Малинівка, Оріхів.

Надійшло 27 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

За добу росія атакувала Херсонщину 45 разів

Джерело: Херсонська ОВА

За інформацією Херсонської ОВА, російські загарбники 45 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 216 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, безпілотників та авіації.  

Минулої доби через російські обстріли одна людина загинула, ще один житель Херсонщини дістав поранення.

Вночі ворог обстріляв узбережжя Миколаївщини

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Сьогодні вночі, 30 березня, о 01:10 ворог завдавав мінометних обстрілів по береговій лінії Очаківської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Втрати окупантів від початку повномасштабного вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 30 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотирьохсота доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.
Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою. Внаслідок авіаційного удару по інфраструктурі міст Берислав Херсонської області та Дружківка Донецької області, отримали поранення цивільні люди, пошкоджені приватні будинки та об’єкти цивільної інфраструктури.
 
Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділи Сил оборони України відбили на них понад 60 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Протягом минулої доби ворог обстріляв райони населених пунктів Чернацьке, Есмань, Кучерівка, Білопілля, Волфине та Басівка Сумської області, а також понад 15 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них: Уди, Стрілеча, Глибоке, Красне, Піщане, Гатище, Вовчанськ, Бочкове та Комісарове.
 
На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Стельмахівки та Виїмки. Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Куп’янськ, Колодязне, Дворічна, Западне, Петропавлівка і Кислівка Харківської області; Стельмахівка, Невське, Кузьмине, Білогорівка - Луганської, а також Колодязі, Спірне та Сіверськ Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурм Бахмута. В ході штурмових дій противника наші воїни відбили 28 атак противника. В той же час, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки. Здійснив обстріли населених пунктів, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новомаркове та Олександро-Шультине Донецької області.
 
На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Мар'їнка Донецької області, успіху не мав. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Степове, Авдіївку, Сєверне, Водяне, Первомайське, Карлівку, Красногорівку, Мар'їнку, Побєду та Новомихайлівку Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку, протягом доби, ворог здійснив обстріли по районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки.
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв понад 20 районів населених пунктів, серед них – Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка, Новоандріївка, Староукраїнка, Чарівне Запорізької області; Михайлівка, Новоолександрівка, Новоберислав, Томарине, Розлив Херсонської області та місто Херсон.
 
В деяких населених пунктах тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, російські загарбники продовжують чинити тиск на громадян України та порушувати права людини. Зокрема, у Красноперекопську, працівники фсб проводять активні контррозвідувальні заходи із супроводженням принизливих процедур фільтрації, здійснюючи роздягання, допити з побиттям цивільного населення, тощо.
 
Авіація Сил оборони минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ППО Повітряних Сил ЗСУ знищили російський бомбардувальник Су-24М.
 
Українські ракетники та артилеристи, в той же час, уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, станцію радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів та 2 склади пально-мастильних матеріалів ворога.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024