стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 березня

29 Березня 2023, 20:43
Ситуація в Україні 29 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5468
Ситуація в Україні 29 березня

Хроніка 399 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Росіяни влучили ракетою в дитсадок у Авдіївці

Джерело: голова Офісу президента Андрій Єрмак

Окупанти влучили ракетою з літака по дитячому садочку в місті Авдіївка на Донеччині. На щастя, без жертв. Постраждала багатоповерхівка навпроти.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 29 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста дев’яносто дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 16 авіаційних ударів, здійснив 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення. Сьогодні, внаслідок авіаційного удару по інфраструктурі міста Берислав Херсонської області, отримали поранення цивільні люди, пошкоджено приватні будинки та об’єкти цивільної інфраструктури.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка. Підрозділи Сил оборони України було відбито 48 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань ворога не виявлено. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Чернацьке, Есмань, Кучерівка, Білопілля, Волфине та Басівка Сумської області, а також районів населених пунктів Тимофіївка, Ветеринарне, Глибоке, Піщане, Гатище, Вовчанськ і Бочкове на Харківщині.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Виїмки. Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів на Куп’янському та Лиманському напрямках. Серед них - Колодязне, Дворічна, Западне, Петропавлівка, Куп’янськ, Кислівка та Кам’янка Харківської області; Стельмахівка, Невське, Кузьмине і Білогорівка Луганської області, а також Колодязі, Спірне та Сіверськ на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, має частковий успіх. Проте, наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника. Протягом доби ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки Донецької області. Обстріляв Міньківку, Оріхово-Василівку, Бахмут, Часів Яр та Торецьк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Мар'їнка, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів, зокрема: Новокалинове, Авдіївка, Водяне, Карлівка, Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні. Обстріляв населені пункти Времівка Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Староукраїнка і Чарівне, Запорізької області; Веселе, Берислав, Козацьке, Зеленівка, Антонівка, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

В Арм'янському та Джанкойському районах тимчасово окупованої території АР Крим противник продовжує будівництво фортифікаційних споруд та окопів. До виконання робіт активно залучають цивільне населення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Також підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України знищили російський бомбардувальник Су-24М.

Наші ракетники та артилеристи протягом доби уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 1 склад боєприпасів та 2 склади пально-мастильних матеріалів ворога.

Окупанти обстріляли село на Харківщині: поранені три жінки

Джерело: очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Російські військові 29 березня завдали удару по селу Подоли Харківської області, внаслідок чого отримали осколкові поранення три пенсіонерки.

«У селі Подоли Куп'янського району під обстріл окупантів потрапили троє цивільних жінок 70, 69 та 68 років», – написав Синєгубов у телеграмі.

Всі постраждалі госпіталізовані з множинними осколковими пораненнями. Стан одної жінки – важкий, інші – у середньому стані.

СБУ повідомила про підозру колаборанту, який формує «російський батальйон» із мешканців Херсонщини

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного колаборанта, який допомагає рашистам на тимчасово окупованій частині півдня України.

Фігурантом є колишній високопосадовець з Одеської області Олександр Коротаєв. Раніше він був заступником начальника головного управління МНС (зараз ДСНС) в Одеській області. Після початку повномасштабного вторгнення він переїхав до тимчасово окупованої Херсонщини. Там приєднався до місцевої окупаційної адміністрації і за дорученням гауляйтера Сальдо формував новий військовий батальйон для загарбників.

До складу цього угруповання ворог намагався примусово «мобілізувати» максимальну кількість місцевих жителів. При цьому зловмисник особисто агітував громадян вступати до лав загарбників і воювати проти України. Крім того, у своїх публічних виступах перед людьми він виправдовує збройну агресію рф, тимчасове захоплення Криму та воєнні злочини рашистів.

Наразі колаборант переховується на тимчасово окупованій території на півдні України.

Співробітники Служби безпеки проводять комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Військові рф намагаються влаштувати провокації на українсько-білоруському кордоні

Джерело: нове перехоплення СБУ.

У перехопленні СБУ військовий рф, який «гастролює» вздовж нашого кордону, розповідає своєму знайомому про те, що військові рф намагаються влаштувати провокації на українсько-білоруському кордоні.

«…мы в одном городе (в білорусі, - прим.). Тут тоже мутки мутят… Ездят на провокации, на всякую хйню... Короче, с этой стороны провоцируют холов, чтобы они, типа, на белоруссию напали... Ну, чтобы подключились, наверное. Нас тысячи полторы здесь приехало», – розповідає він.

А його співрозмовник у цей час воює на Донецькому напрямку і чекає, що підрозділ товариша перекинуть на підмогу саме сюди. Однак той спростовує: «...опять переезжаем с места на место. Каждый день переезд! По всей белоруссии уже побывали. Мы были в одном городе, сейчас на границе с Польшей переехали. Возле Польши».

Такі дії свідчать про те, що рф не припиняє спроб втягнути білорусь безпосередньо у війну проти України і робить це будь-якими способами.

Російська армія обстріляла територію промислових підприємств у Бериславі

Джерело: начальник Бериславської РВА Володимир Літвінов

Сьогодні окупанти завдали чергового авіаційного обстрілу по територіях промислових підприємств у Бериславі. Володимир Літвінов написав, що під ударом опинилися колишні виробничі цехи заводів.

«Також, від вибухової хвилі зазнали ураження близько 15 будинків, у домівках пошкоджені дахи та вибиті вікна. Відомо про одного постраждалого внаслідок обстрілів. Пораненого чоловіка доставлено до лікарні», − йдеться в повідомленні.

Україна готується до весняного контрнаступу

Джерело: міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю ERR.

Україна готується до весняного контрнаступу, який має розпочатись протягом квітня – травня. Терміни наступальних дій також пов'язані з погодними умовами. Про це розповів Резніков естонському каналу ERR.

У Резнікова також запитали, коли можна буде побачити передані від союзників танки Leopard на фронті.

«Ви побачите їх у контратаці за рішенням нашого Генштабу. Уже планується за кількома напрямками. Це залежить від того, який момент є найбільш слушним, як вони вирішать. Також все залежить від погодних умов. Навесні наша земля дуже волога. Можна використовувати тільки гусеничну техніку. Думаю, у квітні – травні ми їх побачимо», – сказав він.

Резніков вважає, що цього року будуть дуже позитивні зміни для України. Так, міністр впевнений, що українські військові продовжать визволяти тимчасово окуповані території, як це було зроблено у Київській, Чернігівські, Сумській, Харківській та Херсонській областях.

СБУ затримала трьох колаборантів: серед них чиновниця Куп’янської міськради та колишній «посадовець Херсонського мвс»

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще трьох ворожих поплічників під час стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської та Херсонської областей.

Однією із фігуранток виявилась колишня посадовиця ліцензійно-дозвільного відділу Куп‘янської міської ради. Після тимчасового захоплення міста вона підтримала російських загарбників і добровільно вступила до лав окупаційної адміністрації.

З «перепризначенням на посаді» колаборантка розпочала виконувати вказівки кремля щодо перелаштування роботи місцевого українського бізнесу на користь рф. Для цього фігурантка змушувала підприємців «переоформлювати» дозволи та ліцензії на ведення господарської діяльності за російським зразком.

Після звільнення міста зловмисниця переїхала до матері у Харків, де сподівалась уникнути правосуддя. Однак співробітники СБУ встановили її місцеперебування та доставили до Куп’янської окружної прокуратури для вручення підозри.

Ще однією колаборанткою є 65-річна мешканка Вовчанська на Харківщині, яка під час окупації району добровільно погодилась очолити створений агресором місцевий «відділ пенсійного фонду». На цій «посаді» вона формувала «штат» псевдоустанови. Крім того, жінка передала окупаційній владі персональні дані місцевих мешканців, які перебували у скрутному матеріальному становищі, щоб виконати плани москви щодо примусової паспортизації жителів окупованих територій.

Крім того, у Херсоні викрито місцевого жителя, колишнього інструктора автошколи. Після тимчасового захоплення міста він вступив до лав окупаційного «головного управління мвс Херсонської області». Очільники псевдоустанови призначили його «спеціалістом відділу реєстрації транспортних засобів».

Там він під виглядом перереєстрації автомобілів змушував місцевих жителів переоформлювати свої авто на російські номерні знаки. Після звільнення Херсона зловмисник, намагаючись уникнути покарання, змінив три адреси проживання. Але співробітники СБУ встановили його місце перебування і затримали в одному із селищ поблизу обласного центру.

Наразі ворожим поплічникам повідомлено про підозру за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Двом з них суд уже обрав запобіжний захід – тримання під вартою. Тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Українська розвідка контролює можливе розміщення ядерної зброї і на території білорусі

Джерело: ГУР МО

Разом з партнетами з інших країн ГУР МО України контролює можливе розміщення ядерної зброї і на території білорусі, і відстежує ситуацію всередині росії.
 
«Ми контролюємо ситуацію, яка відбувається на території білорусі, зокрема де розташовані російські підрозділи. Контролюємо ситуацію і всередині росії. Це в пріоритеті не тільки в українських спецслужбах, а й у світового співтовариства. Тотальний контроль. Поки що ми бачимо інформаційну акцію на рівні заяв та слів, не більше», – прокоментував представник ГУР МО України Андрій Черняк.
 
За його словами, за оцінками розвідки, заяви про розміщення ядерної зброї в білорусі — черговий шантаж окупантів.

 

Штормова погода суттєво впливає на активність ворога

Джерело: Оперативне командування «Південь»

Обстановка на півдні України залишається стабільно складною, але контрольованою.
 
Ворог не припиняє підступні обстріли мирного населення правобережжя. Хоча кількість ворожих атак зменшилась до 30 за добу, але застосування авіації із скиданням керованих авіабомб стає плановою тактикою.
 
Надвечір пара винищувачів Су-35 атакувала двома такими снарядами Бериславський район. На фоні руйнувань житлових та адміністративних будівель, господарчих споруд, порушень комунікацій, обійшлось без жертв.
 
Результат виконання вогневих завдань нашими ракетно-артилерійськими підрозділами – демілітарізація 12 рашистів, чергового моторного човна, що окупанти намагалися використати для переміщення ДРГ між Дніпровськими островами, знищення безпілотного розвідника «Орлан-10» та багатоцільового тягача для артустановок.
 
Корабельне угруповання ворога в Чорному морі під впливом шторму зменшено до 6 одиниць, продовжує маневрувати на ракетобезпечній для себе відстані від контрольованого Україною берега. На чергуванні 1 підводний ракетоносій, споряджений 4 ракетами типу «Калібр».
 
Штормова погода суттєво впливає на активність ворога. 
Мінна небезпека на суходолі і в прибережній зоні також надзвичайно висока. Тривають роботи з розмінування в зоні стабілізаційних заходів, а сильне хвилювання моря сприяє винесенню до узбережжя морських мін.

Російські спецслужби залучають дітей до фейкових мінувань в Україні

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила нові факти, які підтверджують, що рф залучає неповнолітніх до підривної діяльності проти України. Причому це відбувається навіть в умовах війни.

Так СБУ заблокувала злочинні дії тінейджерської групи, яка причетна до серії анонімних повідомлень про псевдомінування у столиці та інших регіонах України.

Найбільше підлітки «мінували» будівлі органів державної влади, а також об’єкти соціальної інфраструктури. У жовтні минулого року вони одночасно повідомили про фейкові мінування 14 місцевих судів.

За даними слідства, злочинну діяльність учасників групи дистанційно координували представники російської спецслужби. Для цього створили спеціалізовану інтернет-спільноту, до якої регулярно залучали неповнолітніх мешканців різних регіонів України.

Саме за вказівками агресора підлітки періодично розсилали на електронні адреси держустанов неправдиві повідомлення про «мінування». Таким чином ворог намагався розхитувати внутрішню обстановку в Україні.

Встановлено, що «розсилку» здійснювали від імені сторонніх осіб та з використанням спеціальних комп’ютерних програм для приховування своєї локації.

У результаті розслідування співробітники СБУ викрили організатора групи. Ним виявився неповнолітній мешканець Чернігівської області. Правопорушник мав контакти з представником російської спецслужби, який зв’язувався з підлітком через месенджер і ставив йому завдання.

Під час обшуку за адресою проживання псевдомінера виявлено мобільний телефон та комп’ютер із доказами протиправної діяльності та комунікації з агресором.

Наразі у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів критичної інфраструктури, будівель чи споруд, які забезпечують функціонування органів влади, закладів охорони здоров’я, освіти, або якщо неправдиве повідомлення спричинило тяжкі наслідки чи вчинено повторно), тривають слідчі дії.

Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі.

Російські спецслужби залучають дітей до фейкових мінувань в Україні
Російські спецслужби залучають дітей до фейкових мінувань в Україні

СБУ затримала російського агента, який «полював» на склади з боєприпасами Сил оборони під Авдіївкою

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одного агента фсб у ході контрдиверсійних заходів у прифронтових районах Донеччини.

Ним виявився місцевий житель, який ще до початку повномасштабного вторгнення підтримував дружні відносини з кадровим співробітником російської спецслужби.

Після 24 лютого ворог дистанційно завербував свого приятеля і визначив йому завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності в регіоні.

Насамперед агресора цікавила інформація про місця розташування складів з боєприпасами та баз військової техніки Сил оборони на Авдіївському напрямку.

Для збору розвідданих російських агент об’їжджав місцевість і намагався приховано фіксувати українські об’єкти.

Одержані відомості він мав передавати до фсб через анонімний месенджер у вигляді електронних координат, а також медіафайлів з прив’язкою до місцевості і детальним описом.

Розвіддані потрібні були окупантам для планування тактичних операцій проти Сил оборони на східному фронті.

Втім співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили, поетапно задокументували і затримали зловмисника під час виконання ним розвідувального завдання.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.Служба безпеки викрила ще одного агента фсб у ході контрдиверсійних заходів у прифронтових районах Донеччини.

Ним виявився місцевий житель, який ще до початку повномасштабного вторгнення підтримував дружні відносини з кадровим співробітником російської спецслужби.

Після 24 лютого ворог дистанційно завербував свого приятеля і визначив йому завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності в регіоні.

Насамперед агресора цікавила інформація про місця розташування складів з боєприпасами та баз військової техніки Сил оборони на Авдіївському напрямку.

Для збору розвідданих російських агент об’їжджав місцевість і намагався приховано фіксувати українські об’єкти.

Одержані відомості він мав передавати до фсб через анонімний месенджер у вигляді електронних координат, а також медіафайлів з прив’язкою до місцевості і детальним описом.

Розвіддані потрібні були окупантам для планування тактичних операцій проти Сил оборони на східному фронті.

Втім співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили, поетапно задокументували і затримали зловмисника під час виконання ним розвідувального завдання.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ затримала російського агента
СБУ затримала російського агента

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок

Джерело: Донецька ОВА

На Волноваському напрямку відбувалися обстріли Вугледара та прилеглих сіл — без постраждалих.

На Донецькому напрямку у Курахівській громаді пошкоджено будинок у Вовченці, під обстрілами околиці Курахового. Зафіксовано поодинокі обстріли Авдіївки та Мар'їнської громади: Мар'їнки, Красногорівки та Новомихайлівки.

На Горлівському напрямку 3 людини поранено у Бахмуті та 2 — у місті Часів Яр. У Костянтинівці пошкоджено 1 будинок. У Соледарській громаді під вогнем Міньківка та Оріхово-Василівка, у Торецькій — околиці громади.

На Лисичанському напрямку поодинокі обстріли відбувалися у Сіверській громаді — без жертв.

Всього за добу росіяни поранили 5 жителів Донеччини. 

Обстріли Донеччини
Обстріли Донеччини

В окупованому Мелітополі лунали вибухи, частина міста та навколишні села знеструмлені

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

Одразу декілька вибухів пролунало у всіх районах міста близько 5:30 ранку. 

«Спочатку гуркіт вибухового грому і сяйво блискавок, потім густий бавовняний туман в районі підстанції локомотивного депо», - написав Федоров. 

У північних і західних районах міста, а також у Семенівці, Тамбовці та деяких інших навколишніх селах зникло світло.

За добу зафіксовано більше 150 ударів по Куп'янському району на Харківщині

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог продовжував обстрілювати мирних людей та цивільну інфраструктуру населених пунктів Куп'янського, Чугуївського, Харківського та Богодухівського районів області.

Протягом доби під ударами окупантів були Богодухів, Вовчанськ, Дворічна, Стрілеча, Ветеренарне та інші міста і села.

Внаслідок ракетного удару по м. Богодухів пошкоджені 13 житлових будинків та будівля дитячого садка. Отримав поранення 62-річний чоловік. Госпіталізований у легкому стані. 

Протягом дня ворог масовано обстрілював з мінометів, артилерії та танків смт Дворічна Куп'янського району. Пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди. Зафіксовано більше 150 ударів. 

Внаслідок обстрілів Вовчанська Чугуївського району пошкоджено об'єкт цивільної промисловості та господарчі споруди.

Тривають роботи з розмінування. За добу піротехніки ДСНС знешкодили 116 вибухонебезпечних предметів.

На лінії зіткнення ворог спробував просунутися вперед в районі Крохмального, але отримав відсіч та відступив з втратами.

Обстріл Харківщини
Обстріл Харківщини

Під Бахмутом знищили ворожий бомбардувальник

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

28 березня 2023 року підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України знищили російський бомбардувальник Су-24М.

Сталось це близько 13.30 на Бахмутському напрямку.

Втрати окупантів від початку повномасштабного вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 57 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Оріхів, Гуляйполе, Новоандріївка, Залізничне, Новоданилівка, Чарівне, Малинівка, Староукраїнка, Ольгівське, Білогір'я, Щербаки, Степове, Кам'янське.

Надійшло 9 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

За добу окупанти 34 рази атакували Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

Випустили 172 снаряди з мінометів, артилерії, безпілотників, авіації та АГС. 

Житлові квартали Херсона армія рф обстріляла тричі. Ворог поцілив у територію та будівлі лікарні, виробниче приміщення пошти, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби через російські обстріли одна людина дістала поранення.

Ввечері росіяни обстріляли Миколаївщину

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Вчора, 28 березня, о 21:27 ворог завдавав артилерійських обстрілів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 29 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста дев’яносто дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.
Протягом минулої доби противник завдав 18 авіаційних та 3 ракетних ударів, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення. 28 березня, внаслідок ракетного удару по інфраструктурі міста Богодухів Харківської області, постраждали цивільні люди, пошкоджені приватні будинки.
 
Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їх околиці. Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом минулої доби підрозділами Сил оборони України було відбито 57 атак противника на зазначених напрямках.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Кучерівка, Білопілля, Волфине Сумської області, а також районів населених пунктів Тимофіївка, Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Красне, Стариця, Огірцеве, Комісарове, Устинівка, Вільхуватка та Строївка на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Крохмальне, Новоселівське, Стельмахівка, Білогорівка, Верхньокамянське та Берестове. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів, зокрема, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Кутьківка, Дворічна, Западне, Вільшана, Кислівка і Берестове Харківської області; Новоселівське, Невське, Кузьмине, Діброва та Білогорівка на Луганщині, а також Спірне Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут. Проте, наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Предтечине та Озарянівка Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Шуми та Майорськ.
 
На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Красногорівка, Степове, Первомайське та Мар’їнка, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів. Зокрема, під вогонь окупантів потрапили Новокалинове, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Степове, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Мар’їнка, Побєда, Парасковіївка та Новомихайлівка Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Новосілка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка та Новоандріївка Запорізької області; Антонівка і місто Херсон.
 
Противник продовжує цинічно використовувати медичні заклади тимчасово окупованих територій у власних цілях. Так, місцеву лікарню Біловодська Луганської області облаштовано під військовий шпиталь на 200 ліжкомісць. Наразі у медичному закладі лікують окупантів, які мають легкі поранення. Водночас, усіх цивільних людей "виписано".

Останнім часом спостерігається тенденція, коли російські загарбники відмовляються виконувати накази командирів. Так, 23 березня цього року, за відмову виконувати бойове завдання, було обеззброєно та доставлено до Макіївки Донецької області близько 70 осіб із підрозділів добровольчих формувань «невський» та «ветерани». Подібний випадок стався і 25 березня, виконувати наказ відмовився особовий склад роти розвідки противника, що діє на Авдіївському напрямку.
 
Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. В той же час наші захисники збили ворожі БпЛА «Орлан-10» та «ZALA».
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, зенітно-ракетний комплекс, а також склад боєприпасів.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024