стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 березня

28 Березня 2023, 21:19
Ситуація в Україні 28 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4497
Ситуація в Україні 28 березня

Хроніка 398 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти обстріляли чотири громади на Сумщині

Джерело: Сумська ОВА

 

Протягом дня росіяни здійснили обстріли території чотирьох громад Сумщини: Есманської, Білопільської, Зноб-Новгородської, Юнаківської. Попередньо – без наслідків.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 28 березня

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста дев’яносто восьма доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Протягом доби противник завдав 11 авіаційних та 2 ракетних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення. Сьогодні, внаслідок ракетного удару по інфраструктурі міста Богодухів Харківської області постраждали цивільні люди, пошкоджені приватні будинки.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їх околиці. Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом доби підрозділами Сил оборони України було відбито 24 атаки противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Білопілля і Волфине Сумської області, а також районів населених пунктів Тимофіївка, Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Красне, Стариця, Огірцеве, Комісарове, Устинівка та Строївка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Крохмальне, Білогорівка, Верхньокамянське та Берестове. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Кутьківка, Дворічна, Западне, Вільшана, Кислівка, Берестове Харківської області; Невське, Кузьмине, Діброва і Білогорівка Луганської області, а також Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут. Проте наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Іванівське та Озарянівка Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Дружба, Шуми та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Степове, Первомайське, Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів. Серед них - Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Степове, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Мар’їнка, Побєда, Парасковіївка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Новосілка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка та Новоандріївка Запорізької області; Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Підрозділи ж ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також склад боєприпасів.

Під окупованим Мелітополем підірвали підстанцію

Джерело: РИА Мелитополь і мелітопольський міський голова Іван Федоров у Telegram 

Під окупованим росіянами Мелітополем у Запорізькій області 28 березня підірвали електропідстанцію.

Інформатори Телеграм-каналу РІА Мелітополь повідомили, що в районі села Федорівка Терпіннівської сільради був «приліт»: місцеві жителі повідомили, що завдано удару по підстанції.

У населеному пункті немає електроенергії. Також до Мелітополя доносилися звуки вибухів із Молочного лиману. Інформацію про Федорівку опублікував і законно обраний мер Мелітополя. 

У Держприкордонслужбі викрили зрадника, який працював на ФСБ

Джерело: СБУ, Держприкордонслужба, прокуратура Чернігівщини

На Чернігівщині затримали інспектора-прикордонника, який збирав для спецслужб Росії інформацію про організацію охорони та оборони північної ділянки кордону.

За даними спецслужби, інспектор Чернігівського прикордонного загону був завербований кадровим співробітником ФСБ ще до початку повномасштабного вторгнення.

Після 24 лютого 2022 року ворог «активував» свого поплічника для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України в умовах війни, зазначають в СБУ.

Насамперед агресора цікавили бойові розпорядження та план заходів щодо інженерно-технічного облаштування держаного кордону у межах Чернігівської області. Саме ці секретні відомості російський агент мав знайти, сфотографувати, а потім передати своєму «куратору» з ФСБ через месенджер у Телеграм.

Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки та проведення серії диверсій у прикордонних районах на півночі України, наголошують у спецслужбі.

 «Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили зрадника і затримали його на спробі передачі інформації з обмеженим доступом агресору.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)» – повідомили у спецслужбі.

Президент України вручив Охтирці відзнаку міста-героя

Джерело: Володимир Зеленський

«На Сумщині, у нашій Охтирці, ми вшановуємо справжню козацьку хоробрість і незламність наших людей – наших героїв, усіх українців та українок. Тих, хто бився тут за своє місто, за свою землю й тим самим за всю нашу державу – державу Україна. Тих, хто знищував російські колони тут і тим самим ламав увесь ворожий задум проти України, проти українського народу. Тих, хто допомагав одне одному в Охтирці, у сусідніх містах, містечках, селищах навесні минулого року й тим самим відвоював у ворога час для багатьох українських весен. Вільних весен!», - сказав Зеленський.

Ворог знову завдає ударів по мирних жителях Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Сьогодні дві ворожі ракети, попередньо С-300, впали у м. Богодухів.

На місці працюють екстрені служби. Попередньо, без постраждалих. Інформація щодо масштабів руйнувань уточнюється.

«Можливі повторні атаки. Не ігноруйте сигнали тривоги», – попереджають в ОВА.

Спецназівці вразили чергову жирну ціль: в окупантів мінус ЗРК «ТОР»

Джерело: СБУ

Спецпризначенці Центру спецоперацій «А» знищили зенітно-ракетний комплекс «ТОР-М2» за допомогою дрона-камікадзе.

«На рахунку наших воїнів це вже четвертий «ТОР» тільки за березнь! А, між іншим, завданням саме цих комплексів є ураження повітряних цілей на відстані до 12 км і на висоті 10 км. Тож у нас питання: "а что случілось"?», - зазначили в СБУ.

Ще одною мішенню став російський "Град", який після влучання дрона також перетворився на металобрухт.

 

Президент Мотор Січі блокував поставку бойового гелікоптера для ГУР МО у квітні 2022 року

Джерело: СБУ

Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили нові факти злочинної діяльності президента АТ «Мотор Січ», який підозрюється в роботі на агресора.

У ході слідчих дій встановлено причетність високопосадовця до перешкоджання законній діяльності Сил оборони на користь країни-агресора.

За даними слідства, у квітні минулого року він отримав замовлення від представників ГУР МО щодо оплатної передачі відомству гелікоптера типу МІ-2 для виконання бойових завдань на фронті.

Втім очільник промислового гіганта навмисно заблокував виконання відповідного державного замовлення.

Для цього надав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію на нього.

Виконуючи розпорядження високопосадовця, працівники заводу зняли лопоті та вивели з ладу механізми вертольота, які відповідають за роботу несучого гвинта.

За даним фактом президенту АТ «Мотор Січ» додатково повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, що фігуранта було затримано СБУ у жовтні 2022 року разом з начальником Департаменту зовнішньо-економічної діяльності підприємства.

Вночі російська армія атакувала медзаклад у Херсоні

Джерело: Херсонська ОВА

Вороги били з мінометів по лікарні, що знаходиться у Дніпровському районі міста. 

Снарядами пошкоджений головний корпус закладу, вибиті майже всі вікна, понівечені батареї та система опалення.

Херсонська обласна аварійно-рятувальна служба вже працює на місці обстрілу, аби усунути пошкодження будівлі.

Окрім цього, російська артилерія вдарила по виробничому приміщенню пошти. 

На щастя, мирні люди через ці підлі атаки ворога не постраждали.

 

Росіяни здійснили авіаудар по Білопіллю на Сумщині

Джерело: Керівник ОП Андрій Єрмак

Ворог продовжує обстрілювати Білопілля на Сумщині.

росіяни здійснили авіаудар керованою авіаційною бомбою. Внаслідок обстрілу сталося загорання господарчої споруди, також пошкоджено 2 приватні будинки, вуличний газопровід низького тиску, двохповерховий багатоквартирний житловий будинок. 

Постраждала одна людина. 

Ворог продовжує обстрілювати Білопілля на Сумщині
Ворог продовжує обстрілювати Білопілля на Сумщині

Вчора в Маріуполі підірвали машину ворожого командира, відповідального за роботу фільтраційних таборів в окупованому місті

Джерело: Маріупольська міська рада

З'явилися подробиці вчорашньої атаки маріупольського спротиву на одного з керівників окупаційних військ у Маріуполі. Ціллю спротиву став Михайло Москвін, начальник «поліції» в окупованому Маріуполі. Саме ця людина відповідальна за організацію фільтраційних заходів, які призвели до чисельних арештів цивільного населення міста. Після підриву автівки окупант знаходиться в лікарні №2 (17 мкр).

«Цей злодій відповідальний за створення та функціонування фільтраційних таборів навколо Маріуполя. За його наказами тисячі мирних маріупольців опинилися за гратами. Але покарання знайде кожного ворога. Зараз Москвін у лікарні у тяжкому стані. Яким би не був прогноз лікарів, але його доля вже вирішена», – наголосив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок 

Джерело: Донецька ОВА

Напередодні росіяни завдали ракетного удару по Слов’янську – вбили 2 цивільних, поранили ще 28. Зруйновано адміністративні та офісні будівлі, пошкоджено 5 багатоповерхівок і 7 приватних будинків. Пізно ввечері ракетного удару зазнав Краматорськ – пошкоджено дитсадок, школу та будівлю підприємства, без жертв.

На Донецькому напрямку Курахове 7 разів потрапило під артобстріл – пошкоджено будівлю державного підприємства.

На Горлівському напрямку 2 людини поранено і 2 будинки пошкоджено у Костянтинівці. Відомо про щонайменше 1 пораненого у Бахмуті. Гучно було в Торецькій та Часовоярській громадах. У Соледарській громаді під вогнем Міньківка, Оріхово-Василівка, Федорівка і Роздолівка.

На Лисичанському напрямку 2 дрони-камікадзе ударили по Зарічному – без жертв.

Всього за добу росіяни вбили 1 жителя Донеччини, поранили ще 34. 

Склад боєприпасів, два танки та вісім мінометів росіян знищили минулої доби ЗСУ на Лиманському та Куп’янському напрямках

Джерело: Луганська ОВА

301 раз росіяни наносили удари зі ствольної та реактивної артилерії на Лиманському та Куп’янському напрямках упродовж минулої доби.

Там відбулось 13 боєзіткнень. У підсумку, 58 окупантів було вбито, 109 поранено.

Також знищено два танки, вісім мінометів, два безпілотники та склад боєприпасів ворога, - повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Російські загарбники 60 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Росіяни за добу випустили 316 снарядів з мінометів, артилерії, танків, безпілотників, авіації, а також завдали по області ракетних ударів. 

Житлові квартали Херсона армія рф обстріляла 8 разів. У місті пошкоджено освітній заклад, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби через російські обстріли 5 жителів Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Ворог обстріляв Харківщину з гелікоптерів

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог обстрілював прикордонні населені пункти Богодухівського, Харківського, Куп'янського та Ізюмського районів.

Зокрема, під вогнем ворога були райони населених пунктів Тимофіївка, Красне, Куп'янськ, Дворічна, Западне та інших.

По селу Гур'їв Козачок Богодухівського району ворог завдав ударів з двох гелікоптерів. Пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди.

Внаслідок мінометного удару по с. Першотравневе Ізюмського району пошкоджене приватне домоволодіння. Обійшлося без постраждалих. 

За добу піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 91 вибухонебезпечний предмет. Втім, мінна небезпека в області залишається дуже високою. 

У Куп’янську на невідомому вибуховому пристрої підірвався 50-річний цивільний чоловік. Від отриманих поранень він, на жаль, загинув.

На лінії зіткнення ворог намагається здійснювати наступальні дії. Минулої доби окупанти спробували просунутися в районі Крохмального, але під вогнем наших Захисників відступили з втратами. 

На пляж в Одеській області винесло ворожу міну, яка здетонувала через шторм

Джерело: ОК Південь

До одного з пляжів Одещини штормове море надвечір вчергове винесло морську міну. Через особливості дна і сильне хвилювання моря міна неконтрольовано здетонувала.
 
Дотримання місцевими мешканцями громади обмежень щодо відвідування узбережжя та відсутність будівель у безпосередній близькості до води врятували від постраждалих і руйнувань.
 
Минулого тижня двічі було виявлено морські міни біля Одеського узбережжя, лише одну з них встигли контрольовано підірвати Сили оборони, друга, здетонувавши, суттєво пошкодила кілька будівель в пляжний зоні.

Падіння уламків дрона в Києві спиричинило пожежу

Джерело: ДСНС

У ніч на 28 березня у Києві було чутно вибухи. 

Внаслідок ворожої атаки у 3-х поверховій адміністративній будівлі у Святошинському районі відбулося руйнування будівельних конструкцій на площі 200 кв.м. Також  виникла пожежа у двох осередках загальною площею 70 кв.м, яку вогнеборці оперативно ліквідували.

Жертв та постраждалих немає.

Вночі росіяни атакували Україну дронами: 13 вдалося збити

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

Вночі 27 березня 2023 року противник атакував Україну ударними безпілотниками «Shahed-136/131» та керованими авіаційними бомбами.

Атака «шахедів» здійснювалась з північного та південно-східного напрямку.

Винищувачі окупантів Су-35 вилетіли з аеродрому Морозовськ Ростовської області та атакували Херсонську область двома керованими авіаційними бомбами.

Загалом противник застосував 13 дронів-камікадзе «Shahed-136/131», один розвідувальний БпЛА "Гранат-4" та дві КАБ.

 

Внаслідок протиповітряного бою силами та засобами Повітряних Сил та ППО інших складових Сил оборони України знищено 13 повітряних цілей: 12 ударних БпЛА «Shahed-136/131» та один розвідувальний БпЛА «Гранат-4».

Втрати окупантів від початку повномасштабного вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 28 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста дев’яносто восьма доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.
Протягом минулої доби противник завдав 24 авіаційних та 12 ракетних ударів, здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
 
Ворог продовжує ігнорувати закони та звичаї війни, застосовує тактику терору проти мирних громадян нашої держави. 27 березня, внаслідок ракетного удару по інфраструктурі міста Слов’янськ Донецької області, постраждали цивільні люди, є загиблі. Пошкоджено багатоповерхові та приватні будинки. В Херсонській області, у місті Берислав, від авіаційного удару противника постраждав цивільний об’єкт.
 
Вночі, для завдання авіаударів, противник задіяв 15 ударних БпЛА типу «Шахед-136». 14 з них знищено нашими захисниками.
Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів залишається високою по всій території України.
 
Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку. Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом минулої доби, підрозділии Сил оборони України відбито 62 атаки противника на зазначених напрямках.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів збройних сил російської федерації. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Блешня Чернігівської області; Баранівка, Товстодубове, Студенок, Голишівське, Стукалівка, Волфине, Тур’я, Майське, Мезенівка та Попівка Сумської області, а також районів населених пунктів на Харківщині - Тимофіївка, Красне, Устинівка та Чорне.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Крохмальне, Кремінна, Кузьмине, Білогорівка, Верхньокамянське та Берестове. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ Харківської області; Стельмахівка, Новоселівське, Невське і Білогорівка - Луганської, а також Терни, Сіверськ, Спірне та Виїмка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, яке утримують наші захисники, а також в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське та Озарянівка. Обстріляв Васюківку, Григорівку, Міньківку, Оріхово-Василівку, Новомаркове, Бахмут, Предтечине, Курдюмівку, Озарянівку, Дружбу та Майорськ Донецької області.
 
На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське та Мар’їнка. Застосував аерозольні «сльозогінні» гранати нелетальної дії в районах населених пунктів Новокалинове, Ласточкине, Первомайське та Мар’їнка. Здійснив обстріли більш як 10 населених пунктів. Серед них Новокалинове, Красногорівка, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка та Времівка на Донеччині.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Здійснив обстріли населених пунктів Вільне Поле, Новосілка, Новопіль Донецької області; Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Новоданилівка Запорізької області та Херсон, Козацьке та Антонівка.
 
Російські окупанти продовжують посилювати режимні заходи на тимчасово окупованих територіях. Останнім часом спостерігається тенденція, коли вводиться обмеження на вільне пересування громадян України між населеними пунктами. Зокрема, у Горлівському районі Донецької області, а також у Каховському районі Херсонської області, до окремих населених пунктів не можливо потрапити без місцевої реєстрації.
 
Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу окупантів, а також один - по зенітно-ракетному комплексу. Також, протягом минулої доби, наші воїни збили 5 ворожих розвідувальних БпЛА різних типів.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили 3 пункти управління, а також район зосередження живої сили противника, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, склад боєприпасів, склад пально-мастильних матеріалів та ще дві важливих цілі окупантів.
Коментар