стрічка

На Волині викрили фейкову сторінку Національної поліції

27 Березня 2023, 23:00
На Волині викрили фейкову сторінку Національної поліції ФАКТЧЕК 2131
На Волині викрили фейкову сторінку Національної поліції

У спільнотах волинського сегмента Facebook днями користувачі масово поширили допис із фейкової сторінки з назвою «Волинська поліція».

Те, що сторінка є несправжньою, а дописи там – брехливі, підтвердили у пресслужбі Національної поліції Волині – повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець» національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua.

«Повідомляємо, що поліція Волинської області має лише одну офіційну сторінку в мережі фейсбук за цим посиланням: https://www.facebook.com/policevolyn. Будь-яка інформація, яка розповсюджується на інших фейкових сторінках, є неправдивою. Просимо громадян не поширювати неперевірену інформацію, яка не відповідає дійсності», – повідомили у пресслужбі нацполіції Волинської області.

Допис на справжній сторінці поліції Волині

ФЕЙК

Днями у Facebook стали популярними публікації зі сторінки з підозрілою назвою – «Волинська поліція». Там публікують дописи про розшук людей, однак ця інформація – неправдива. Цих осіб ніхто не розшукує. Це підтвердила речниця поліції Волині Ольга Бузулук на своїй сторінці у Facebook.

«В один-два кліки можна перейти на справжню офіційну сторінку і побачити, що згадані на фейковій особи зовсім не перебувають в розшуку і що все це – повна нісенітниця», – зазначила Ольга Бузулук.  

Допис речниці поліції Волині Ольги Бузулук

Як можна здогадатися, фейки поширюють для того, аби дискредитувати згаданих осіб. Один з таких постів, за нашими спостереженнями, останніми днями користувачі вже поширили понад 19 тисяч разів. І цей процес не припиняється, як і мова ворожнечі та образи до згаданих осіб в коментарях.

На фейковій сторінці – лише три дописи, перший з яких – датований 2016 роком. Тоді й створена сторінка. 

На її несправжність, по-перше, вказує назва, яка написана з крапкою в кінці. На справжніх сторінках такого не буває. По-друге, неграмотна мова написання постів (найперший допис – російською) та вказані діагнози, що є неприпустимим. По-третє, вказана некоректна адреса офіційного сайту (веде на неіснуючий сайт) та електронна пошта.

По-четверте, якщо заглянути в розділ «прозорість сторінки», можна побачити, що вона кілька разів змінювала свою назву. Наприклад, у 2021 році вона називалась «Патрульна поліція Волині підтримує Бориса Житінського», а вже у грудні її перейменували на «Волинська поліція».

У пресслужбі нацполіції Волині зазначили, що вже відправили скаргу в корпорацію Meta, аби фейкову сторінку заблокували, але відповіді поки не отримали. Тож закликали користувачів соцмережі не поширювати нісенітниці та подякували тим, хто допомагав скаржитися на фейк.

«Станом на зараз ми продовжуємо надсилати скарги в корпорацію «Мета», щоб фейкову сторінку заблокували, поки – відповідей нам не дають. В один клік це не зробиш. Але це ж не означає, що треба продовжувати поширювати цю ахінею», – написала речниця поліції Ольга Бузулук на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо і те, що на офіційних сторінках нацполіції інформацію подають виключно державною мовою.  

ВИСНОВКИ

Сторінка «Волинська поліція», яка стала такою популярною останніми днями у волинському сегменті Facebook, є фейковою.  На фейковість вказує неграмотна мова написання дописів, сама інформація про розшук людей – неправдива, а сторінка міняла назву кілька разів. Контактна інформація на сторінці – неактуальна. Є російськомовний допис, що також неприпустимо. Це підтвердили у пресслужбі поліції Волині і закликали скаржитися на фейк.

Закликаємо читачів підписуватись на офіційну Facebook-сторінку поліції Волині тут: https://www.facebook.com/policevolyn, та не поширювати неперевірену інформацію.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024