стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 березня

27 Березня 2023, 20:44
Ситуація в Україні 27 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5281
Ситуація в Україні 27 березня

Хроніка 397 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

 

Росіяни атакували дроном громаду на Дніпропетровщині

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Російська армія 27 березня атакувала Нікопольський район. Обстріляла з БПЛА сам Нiкополь та Марганецьку громаду. По останнiй вдарила дроном-камікадзе.

Постраждав 51-рiчний чоловік. Його госпіталізували у стані середньої тяжкості.

Пошкоджень зазнали освітній заклад, приватний будинок та авто.  В інших районах області – без обстрілів.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 27 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста дев’яносто сьома доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 7 авіаційних та 10 ракетних ударів, здійснив більш як 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. Для ракетних ударів продовжує широко застосовувати зенітні керовані ракети С-300.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку.

Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом доби, підрозділами Сил оборони України було відбито 41 атаку противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Блешня Чернігівської області; Товстодубове, Голинівське, Стукалівка, Волфине і Майське на Сумщині, а також Тимофіївка, Красне, Устинівка і Чорне на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Синьківка та Білогорівка. Здійснив артилерійські обстріли поблизу Кам’янки, Колодязного, Красного Першого, Дворічної, Западного, Куп’янська Харківської області; Стельмахівки, Невського, Білогорівки Луганської області, а також Тернів, Спірного та Виїмки Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, яке утримують наші захисники, а також в районі Іванівського Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Григорівка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба та Майорськ.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку Новокалинового, Степового, Авдіївки, Сєверного, Первомайського, Невельського та Мар’їнки Донецької області, успіху не мав. Застосував аерозольні «сльозогінні» гранати нелетальної дії в районах населених пунктів Новокалинове, Ласточкине, Первомайське та Мар’їнка. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів. Серед них - Красногорівка, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Шахтарському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні дії. Обстріляв Вільне Поле, Новосілку, Новопіль Донецької області; Полтавку, Малинівку, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Новоданилівку Запорізької області; Антонівку та місто Херсон. Крім того, завдав авіаційного удару по цивільній інфраструктурі Берислава.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також один - по зенітно-ракетному комплексу.

Протягом доби наші воїни збили ворожий БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління та район зосередження живої сили противника.

Російська авіація та артилерія обстрілюють місто Берислав на Херсонщині

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін у Telegram 

Ведеться щільний вогонь, вже відомо про трьох поранених. Двоє з них у важкому стані.

Щонайменше 32 людей поранені внаслідок ракетного обстрілу Слов'янська

Джерело: Національна поліція України

Двоє вбитих, щонайменше 32 поранених. Поліція Донеччини документує наслідки ракетного обстрілу Слов’янська.

Нагадаємо, російські війська атакували Донеччину чотирма ракетами С-300.

На місцях прильотів у Слов’янську та Дружківці працюють слідчо-оперативні групи, вибухотехніки та парамедики поліції, всі екстрені служби. Рятувальна операція триває. Кількість постраждалих зростає.

У Львові затримали ворожу інформаторку, яка під виглядом переселенки збирала дані про ЗСУ

Джерело: СБУ

Зловмисницею виявилась мешканка Миколаївщини, яка є рідною сестрою ще одного зрадника Батьківщини, нещодавно затриманого СБУ.

Вона була дистанційно залучена до співпраці у жовтні минулого року.

Контррозвідники Служби безпеки задокументували, що фігурантка збирала розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони у Львові.

Для маскування розвідувальної діяльності жінка видавала себе за переселенку з прифронтових районів півдня України.

За даними слідства, інформаторка часто відвідувала територію поблизу місць дислокації військових формувань та робила позначки на електронних картах. Згодом намагалась передати зібрані дані до рф через месенджер.

Втім, контррозвідники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили зловмисницю, задокументували злочинні дії і затримали її на спробі передачі розвідінформації агресору.

Під час обшуку у затриманої вилучено комп’ютерну техніку та сім мобільних телефонів. На одному з яких були докази вчинення злочинної діяльності.

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру.

Суд обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ затримала у Львові ворожу інформаторку
СБУ затримала у Львові ворожу інформаторку

Авдіївку закривають для волонтерів та журналістів 

Джерело: начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш

 

Відтепер Авдіївка у «червоній зоні».

У зв'язку із загостренням ситуації відвідування міста представниками ЗМІ та волонтерами з 27 березня заборонено.

На Харківщині цивільний чоловік підірвався на міні

Джерело: Харківська ОВА

Фактично щодня в Україні фіксують випадки підриву цивільних людей на вибухонебезпечних предметах. 

Сьогодні у с. Бугаївка Чугуївського району 62-річний чоловік підірвався на міні біля ставка. Госпіталізований у стані середньої тяжкості. 

«Вкотре закликаю усіх бути максимально уважними та обережними. Утримуйтеся від відвідування лісів, лісосмуг, полів, берегів річок, ставків, тощо. Усі ці території є потенційно замінованими та вкрай небезпечними», – нагадав голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Зруйновані багатоповерхівки, приватні будинки, офісні будівлі, щонайменше 25 поранених: подробиці обстрілу Слов'янська

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Щонайменше 1 людина загинула, 25 поранених, зруйновані адміністративні та офісні будівлі, 5 багатоповерхівок та 7 приватних будинків - такі наслідки сьогоднішнього обстрілу Слов'янська. 

Рашисти вдарили по центру міста близько 10:30 двома ракетами С300.

Крім того, у цей самий час ракетного  удару зазнала Дружківка - дві ракети С300 влучили у Дружківський дитячий будинок і практично повністю його зруйнували. 

За попередньою інформацією, у Дружківці жертв та постраждалих на даний час немає.

 

Щодо кількості жертв у Слов'янську інформація змінюється - триває рятувальна операція. 

Ракетний удар по Дружківці
Ракетний удар по Дружківці

Ракетний удар по Слов
Ракетний удар по Слов

Росіяни обстріляли Слов‘янськ, є загиблий та постраждалі

Джерело: Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

 

 

У Троїцьке на Луганщині привезли близько 100 тіл окупантів та 140 важкопоранених

Джерело: Луганська ОВА

Стельмахівка, Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка постраждали від ворожих обстрілів протягом 26 березня.

Про значні втрати противника красномовно каже й той факт, що минулої доби до місцевого моргу в Троїцькому доправлено близько 100 тіл загиблих росіян. 

Крім того, до лікарні в цьому населеному пункті прибуло близько 140 важкопоранених окупантів. 

У Старобільську окупаційні війська теж переобладнали хірургічне відділення багатопрофільної лікарні у військовий шпиталь для надання так званої спеціалізованої медичної допомоги пораненим окупантам. 

Місцеве населення, серед якого переважно люди похилого віку, не має можливості звернутися до лікаря. Також у будівлі проживають російські військові лікарі.

Продовжується порушення міжнародного права на тимчасово окупованих територіях. Загарбниками посилено тиск на працівників підконтрольних органів, установ, організацій, підприємств для примушення отримання паспорта рф.

Відповідно до постанови уряду рф № 2571 трудові відносини з особами без російського громадянства зберігаються до 1 липня. 

Після цієї дати до таких осіб застосовуватимуться норми ворожого трудового законодавства, визначені для іноземних громадян та осіб без громадянства.

СБУ знешкодила агентурну групу фсб, яка готувала ракетні удари по об’єктах Укрзалізниці і підбирала кадри в адміністрації окупантів 

Джерело: Служба безпеки України

Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала розгалужену агентурну мережу фсб у результаті масштабної спецоперації у Харківській та Донецькій областях.

До складу групи входило восьмеро місцевих жителів. Один з них використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста.

Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіонів. У «зоні особливої уваги» ворога були маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, на яких розвантажують озброєння ЗСУ. Також агенти розвідували локації складів з боєприпасами, вогневих позицій, блокпостів та фортифікаційних споруд українських військ у прифронтових районах сходу України та на Дніпропетровщині.

Крім того, вони передавали окупантам координати стратегічно важливих мостів.

Разом із цим зловмисники фіксували результати російських ракетних ударів по Краматорську, Дружківці, Костянтинівці та населених пунктах Харківщини для коригування повторних повітряних атак.

Також під час тимчасової окупації Ізюма і Балаклеї фігуранти підбирали кандидатів до складу місцевих окупаційних адміністрацій.

Контррозвідники СБУ поетапно задокументували злочинні дії російських агентів і затримали чотирьох учасників ворожої мережі. Ще четверо – перебувають на території країни-агресора. Щодо них тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

За даними слідства, агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками фсб до початку повномасштабного вторгнення. До її складу увійшов агент, який раніше був завербований почесним консулом рф у Харкові. Інших учасників групи агресор залучив до негласної співпраці дистанційно або під час поїздок фігурантів до рф.

Кожному з них було присвоєно псевдонім та відпрацьовано конспіративну легенду.

Після 24 лютого минулого року фсб «активувала» свою агентуру для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Передачу розвідданих до рф зловмисники здійснювали через Телеграм-канал у вигляді медіафайлів та геолокацій на електронних картах.

У разі окупації регіонів зрадники «претендували» на входження до керівного складу окупаційних адміністрацій.

При обшуках за адресами проживання фігурантів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для комунікації з ворогом. Також у їхніх помешканнях виявлено російську символіку та прокремлівську літературу.

Крім того, за координатами, виявленими у ході слідчих дій, контррозвідники СБУ виявили ворожий схрон зі зброєю, яку окупанти залишили під час втечі від контрнаступу Сил оборони на Харківщині.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Суд обрав запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

СБУ знешкодила агентурну групу фсб
СБУ знешкодила агентурну групу фсб

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок 

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Донецькому напрямку напередодні вранці росіяни завдали ракетного удару по Авдіївці — пошкоджені готель та будівля суду. Впродовж дня 6 разів були обстріляні околиці Курахового, гучно було в Очеретинській громаді — без жертв.

На Горлівському напрямку зафіксовано обстріли Часовоярської громади та сіл Соледарської громади: Васюківки, Роздолівки, Оріхово-Василівки та Міньківки. Інформація про постраждалих не надходила.

На Лисичанському напрямку у Званівській громаді зруйновано 3 та пошкоджено 6 будинків у Званівці, ще 4 будинки пошкоджено у Переїзному. Також декілька приватних будинків пошкоджено у Сіверську.

Всього за добу росіяни вбили одного жителя Донеччини, поранили ще двох. 

Обстріл Донеччини
Обстріл Донеччини

У Маріуполі підірвали автівку одного з ворожих командирів

Джерело: Маріупольська міська рада

В Маріуполі о 8:07 ранку в районі ринку Бахчиванджи (Приморський район, проспект Будівельників) пролунав вибух. 

За попередньою інформацією, вибухнула автівка одного з командирів окупантів. 

«Маріупольський спротив наніс удар в окупованому Маріуполі, підірвавши автівку одного з топ-військових. Подробиці згодом», - мер Маріуполя Вадим Бойченко. 

Харківщина під ударами ворога: пошкоджено житлові будинки та господарчі споруди

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби російські окупанти обстріляли щонайменше 17 прикордонних населених пунктів Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів області.

Зокрема, під ударами ворога були Куп'янськ, Липці, Стрілеча, Огірцеве, Табаївка та інші міста і села Харківщини.

Внаслідок обстрілів Куп'янська пошкоджено 5-поверховий житловий будинок та приватне домоволодіння. Також зруйновані господарчі споруди. 

З мінометів та іншого озброєння ворог обстрілював смт Дворічна Куп'янського району. Пошкоджено житловий будинок та господарчі споруди.

На щастя, постраждалих від обстрілів за добу не було.

Триває гуманітарне розмінування. За минулу добу в області знешкоджено 59 вибухонебезпечних предметів.

На лінії зіткнення продовжуються бої. Ворог намагався вести наступальні дії в районі с. Синьківка Куп'янського району, але отримав відсіч та успіху не мав.

Наслідки обстрілу Харківщини
Наслідки обстрілу Харківщини

У тимчасово окупованому Мелітополі пролунали вибухи

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

Відомо, що у місті пролунало вже декілька вибухів.

«Що палає у ворога на цей раз, з'ясовуємо. Чекаємо гарних новин від ЗСУ», - написав Федоров.

Окупанти продовжують обстрілювати населені пункти Запорізької області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 55 обстріл позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Оріхів, Мала Токмачка, Гуляйполе, Ольгівське, Чарівне, Малинівка, Залізничне, Новоданилівка, Полтавка, Білогір'я, Новоандріївка, Червоне, Щербаки, Кам'янське.

Повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф не надходило.

Російські загарбники 20 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Окупанти випустили майже 100 снарядів з мінометів, артилерії, танків, безпілотників та авіації.

Минулої доби через російську агресію 4 жителі Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

За минулу добу росіяни обстріляли прикордоння Сумщини

Джерело: Сумська ОВА
Протягом дня росіяни здійснили обстріли території 2 громад Сумщини: Есманської та Білопільської. Зафіксовано 2 обстріли з різних видів зброї (8 прильотів), з яких 1 артилерійський (1 приліт), 1 з гранатомету (АГС) (7 пострілів).
 
Есманська громада: росіяни здійснили обстріл із ствольної артилерії (1 прильот).
Білопільська громада: по території громади ворог бив з гранатомету – з АГС (7 пострілів).
 
Без втрат та руйнувань.

Втрати окупантів від початку повномасшабного вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 27 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста дев’яносто сьома доба збройної агресії російської федерації проти нашої країни.
Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних та 23 авіаційних удари, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.
 
Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, адже противник застосовує тактику терору.
 
Окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - наші воїни відбили понад 60 атак противника.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Нововасилівка, Українське, Середина-Буда, Бачівськ, Есмань, Атинське, Білопілля, Волфине, Миропільське та Покровка Сумської області. На Харківщині під вогневий вплив потрапили понад 15 районів населених пунктів. Серед них - Лобанівка, Малі Проходи, Липці, Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Мілове, Петро-Іванівка та Рідкодуб.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії неподалік Синьківки, Білогорівки та Веселого. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Куп’янськ і Табаївка Харківської області; Стельмахівка, Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині, а також Колодязі, Сіверськ, Спірне та Виїмка Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, яке утримують наші захисники, а також в районах Богданівки та Іванівського Донецької області. Здійснив обстріли понад 20 населених пунктів, серед них – Оріхово-Василівка, Бахмут, Часів Яр, Ступочки, Олександро-Шультине, Озарянівка, Північне та Торецьк.
 
На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка. Численних ворожих обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Парасковіївка, Новокалинове, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Мар’їнка Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка на Донеччині.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборону. Обстріляв понад 30 населених пунктів, зокрема, Ольгівське, Червоне, Чарівне, Оріхів Запорізької області; Республіканець, Одрадокам’яка, Томарине, Новосілка, Ольгівка і Садове Херсонської області та місто Херсон.
 
Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат. Так, в населеному пункті Троїцьке Луганської області, до місцевого моргу центральної районної лікарні за минулу добу було доправлено близько 100 тіл загиблих росіян. Окрім того, на лікування прибуло близько 140 важкопоранених окупантів.
 
Наша авіація минулої доби завдала 3 ударів по районах зосередження окупантів.
Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили 1 пункт управління, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, станцію радіоелектронної боротьби та склад боєприпасів ворога.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024