стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 березня

21 Березня 2023, 22:01
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4653
Ситуація в Україні

Хроніка 391 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Троє загиблих і четверо поранених: рашисти обстріляли Донеччину

Джерело: Офіс Генпрокурора

Армія РФ вкотре обстріляла міста Красногорівка, Часів Яр та села Степове Очеретинської громади. За попередніми даними, атаки велись зі ствольної артилерії та реактивної системи залпового вогню «Торнадо».

Від атак окупаційних військ у Красногорівці та Степовому загинув чоловік, ще троє цивільних отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. 

У місті Часів Яр загинула подружня пара, у будинок якої поцілив ворожий снаряд. Одна людина зазнала поранень. 

 Пошкоджені та зруйновані приватні і багатоквартирні будинки та господарські споруди.

Ворог завдав ракетного удару по Одещині

Джерело: Одеська РВА

Ворожі винищувачі СУ-35 здійснили пуск ракет з моря. Частину ракет ППО знищила, проте є влучення, внаслідок чого частково пошкоджений цивільний будинок.

Є постраждалі. Попередньо без жертв.

Підрозділи ДСНС пожежу станом на 20:40 локалізували.

Російська армія вдарила по громаді на Нікопольщині

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Надвечір російська армія вдарила по Мирівській громаді Нікопольського району. Туди прилетіли з десяток снарядів з важкої артилерії.

Люди через обстріл не постраждали. Проте є руйнування: пошкоджені два приватнi будинки, кілька господарських споруд та авто. Обірвана лінія електропередач.

Подружжя підприємців із Херсона підозрюють у колабораціонізмі та пособництві ворогу

Джерело: Херсонська ОВА

Свою техніку та компанію подружжя підприємців перереєструвало за законодавством рф. Також відкрили рахунки у російському банку. Після цього уклали договори з розрахунками у рублях з представниками окупаційної влади та продовжили займатися підприємництвом. 

Правоохоронці провели обшуки у помешканні підозрюваних, а також в будівлях компанії. Вилучили документи та речі, що свідчать про співпрацю підозрюваних з окупантами. 

Підозрюваних затримали. Нині вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Уряд ухвалив рішення про корпоратизацію «Укроборонпрому»

Джерело: Міноборони

Кабінет Міністрів України на засіданні 21 березня ухвалив рішення про перетворення Державного концерну «Укроборонпром» в Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» – компанію де 100% акцій належить державі.

На сьогодні 27 підприємств-учасників Укроборонпрому вже перетворені із державних та/чи казенних на господарські товариства (ТОВ/АТ), ще 29 – у процесі перетворення.

«Загалом впровадження корпоративної форми управління є найкращою світовою практикою, яка убезпечує сектор державного ОПК від корупційних ризиків та прямого політичного впливу, бо компанія стає повністю підзвітна акціонеру-державі, відкрита для інвесторів та прогнозована для партнерів», – зазначили у концерні.

Процес перетворення Укроборонпрому та його підприємств не впливає на виробництво озброєння та військової техніки для потреб Сил безпеки та оборони України.

Артилерія ЗСУ створила ефективну «сітку смерті» для ураження ворога, – Генштаб ЗСУ 

Джерело: Міноборони

«На сьогодні нашій артилерії вдалося створити «сітку смерті». Це коли засоби розвідки дуже щільно та ефективно співпрацюють із засобами вогневого ураження. Безумовно, до цих засобів вогневого ураження належать не тільки ракетні війська та артилерія, а й авіація повітряних сил», — зазначив на брифінгу у Military Media Center тимчасово в.о. начальника Головного управління бойових ударних систем Генерального штабу ЗСУ полковник Сергій Баранов.

Також він проінформував, що зараз близько 90% вогневого ураження противника покладається на ракетні війська та артилерію.

«Змінюється час, змінюється озброєння, змінюються люди. Змінюються способи і методи збройної боротьби. Безумовно, якщо ми хочемо наблизити нашу перемогу, маємо постійно адаптовуватись, вигадувати нові способи і методи вогневого ураження, вдосконалювати нашу зброю, наші боєприпаси, навички та вміння», — наголосив полковник Сергій Баранов.

Використання західної артилерії позбавило російські війська можливості вести контр-батарейну боротьбу, – Генштаб ЗСУ

Джерело: в.о. начальника Головного управління бойових ударних систем Генерального штабу ЗСУ полковник Сергій Баранов

За словами Сергія Баранова, коли з червня 2022 року українська армія почала отримувати артилерію зразків НАТО, з’явилась можливість уражати цілі на більшій відстані: «Це відсунуло артилерію противника також углиб, він уже не міг так якісно проводити контр-батарейну боротьбу».

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російська федерація продовжує збройну агресію проти України, зосередивши основні зусилля на спробах повної окупації Донецької та Луганської областей у межах адміністративних кордонів. Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та на Авдіївському напрямку.

Російський агресор продовжує застосовувати звичну для нього тактику терору цивільного населення, обстрілює житлові квартали, а також об’єкти критичної інфраструктури.

За добу противник завдав чотири ракетні та 24 авіаційних удари, а також здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Існує загроза завдання ворогом ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без значних змін, формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Російське керівництво продовжує використовувати інфраструктуру республіки білорусь для підготовки своїх військ.

Противник зберігає військову присутність у прикордонних районах. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Хрінівка і Михальчина Слобода Чернігівської області; Атинське, Іскрисківщина, Волфине, Павлівка та Попівка Сумської області; Басове, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке Вовчанськ та Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби зламати нашу оборону. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Масютівка, Новоселівське, Білогорівка, Верхньокам’янське. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Красне Перше, Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області; Невське і Білогорівка - Луганської області, а також Торське, Спірне та Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує ведення наступальних дій, проте втрачає наступальний потенціал. Противник не припиняє спроб захопити місто, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння та військової техніки. Наші захисники цілодобово відбивають численні атаки окупантів в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка та у північній частині Бахмута. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Часів Яр, Курдюмівка, Озарянівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив наступальні дії в районах населених пунктів Новобахмутівка, Красногорівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Мар’їнка та Побєда – успіху не мав. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Ласточкине, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема: Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Чарівне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка і Новоандріївка Запорізької області, а також Антонівка та місто Херсон.

Російська федерація не відмовляється від загарбницької війни, не зважаючи  на численні жертви. Постійно вживає заходів для поповнення втрат живої сили. Так, в одній із військових частин, що дислокується у Краснодарському краї, проводиться активна робота зі строковиками, щодо підписання ними контрактів. Військовослужбовцям, які погоджуються на підписання контрактів, прогнозують відрядження до України на серпень 2023 року.

Протягом доби Авіація Сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження загарбників, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили склад боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси, радіолокаційну станцію та один інший важливий об’єкт противника.

Сапери розміновують сільськогосподарські угіддя на Херсонщині

Джерело: Міноборони

Сапери Держспецтрансслужби допомагають аграріям вчасно розпочати посівну кампанію.

За бойовим розпорядженням саперні підрозділи Держспецтрансслужби Міністерства оборони України проводять розмінування сільськогосподарських угідь на Херсонщині, аби місцеві фермери могли провести посівну кампанію.

На полях сапери знаходять «все, що пише підручник з інженерної підтримки»: міни, снаряди, НАРи, ДКРП, ПОМи, ПТМи, усі види ракет «Ураганів», «Смерчів», «Градів», «пелюстки», касетні боєприпаси, авіабомби, розтяжки, міни-«сюрпризи» та інші різновиди вибухонебезпечних боєприпасів. 

Зі свого боку місцеві аграрії допомагають технікою. 

Боєприпаси, які придатні для використання, сапери передають у військові підрозділи. Решту знищують.

За посягання на територіальну цілісність і недоторканність України засудили 20 депутатів держдуми РФ: список

Джерело: Офіс Генпрокурора, СБУ

За публічного обвинувачення прокурорів Чернівецької обласної прокуратури 20 депутатів держдуми РФ визнали винними у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Кожного з них засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Прокурори довели, що вказані діячі посягнули на територіальну цілісність та недоторканність України. Незадовго до повномасштабного вторгнення, 15 лютого 2022 року, вони підтримали постанову щодо звернення до президента РФ з проханням розглянути питання щодо визнання псевдореспублік «ДНР» і «ЛНР» як самостійних, суверенних і незалежних держав. А 22 лютого вони проголосували за ратифікацію «договора о дружбе, сотрудничестве и взаимной помощи» між країною-агресором та «ЛНР/ДНР». 

Список:

▪️ Алтухов Сергій Вікторович, 23.02.1982 р.н.

▪️ Альшевських Андрій Геннадійович, 14.05.1972 р.н.

▪️ Амельченкова Ольга Миколаївна, 05.09.1990 р.н.

▪️ Анікєєв Андрій Анатолійович, 16.12.1961 р.н.

▪️ Анікєєв Григорій Вікторович, 28.02.1972 р.н.

▪️ Артамонова Валентина Миколаївна, 13.12.1960 р.н.

▪️ Аршба Отарі Іонович, 12.04.1955 р.н.

▪️ Аршинова Альона Ігорівна, 03.03.1985 р.н.

▪️ Баженов Тимофій Тимофійович, 25.01.1976 р.н.

▪️ Байгускаров Заріф Закірович, 30.06.1967 р.н.

▪️ Борцов Микола Іванович, 08.05.1945 р.н.

▪️ Булавінов Вадим Євгенійович, 20.03.1963 р.н.

▪️ Ісламов Дмитро Вікторович, 05.12.1977 р.н.

▪️ Кузьмін Михайло Володимирович, 28.02.1972 р.н.

▪️ Майданов Денис Васильович, 17.02.1976 р.н.

▪️ Панков Микола Васильович,  05.01.1965 р.н.

▪️ Петров Юрій Олександрович, 10.04.1947 р.н.

▪️ Пилипенко Ольга Василівна, 04.01.1966 р.н.

▪️ Півненко Валентина Миколаївна, 14.06.1947 р.н.

▪️ Погорєлий Дмитро Вікторович, 04.10.1977 р.н.

Наразі прокурори Чернівецької обласної прокуратури підтримують обвинувачення стосовно ще 44 депутатів РФ.

На Київщині затримали настоятеля храму, в підвалі якого окупанти утримували волонтерів

Джерело: ДПСУ

Священник під час окупації одного з селищ на Київщині співпрацював з російською армією, годував та надавав їм інформацію. Зі свідчень одного з утримуваних окупантами українця, в підвалі церкви проросійського настоятеля утримували волонтерів.

Росіяни обстріляли місто Часів Яр

Джерело: керівник Офісу президента Андрій Єрмак

Частково зруйнований будинок.

До України вдалося повернути 15 українських дітей спільно з їхніми мамами та законними представниками

Джерело: Омбудсман Дмитро Лубінець

Це діти з міст Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни. 

«Попри всі виклики, ми продовжуємо працювати, щоб українці мали змогу побачити рідних і бути на своїй землі. Так, станом на сьогодні, за даними Національного інформаційного бюро, на територію України повернулися 308 дітей», - зауважив Лубінець.

До України вдалося повернути 15 українських дітей
До України вдалося повернути 15 українських дітей

Повідомили про підозру окупаційному очільнику Запорізької АЕС

Джерело: СБУ

Служба безпеки системно притягує до відповідальності ворожих пособників у тимчасово захоплених районах України.

У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру нинішньому «очільнику» Запорізької АЕС Юрію Чернічуку, який до тимчасової окупації регіону займав посаду заступника головного інженера.

Він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і запропонував свою допомогу у війні проти України.

Після захоплення Запорізької атомної електростанції Чернічук погодився очолити створену на її базі фейкову «експлуатуючу організацію АЕС», яка фактично підпорядковується «Росатому».

На цій «посаді» він змушує українських атомників підписувати контракти із псевдоустановою, а також сприяє підключенню електростанції до енергосистеми рф.

Також Чернічук був «гостем» на російських пропагандистських телеканалах, де він заперечував факти російських обстрілів української АЕС.

Крім цього, задокументовано злочинну діяльність російського блогера – Артемія Лебедєва, який у червні 2022 року незаконно потрапив на територію Запорізької атомної електростанції.

Там відзняв замовний репортаж для кремлівських медіаресурсів щодо захоплення енергооб’єкта та «розганяв» його через свою півмільйонну аудиторію у соцмережах.

Окрім того, СБУ викрила на співпраці з ворогом колишнього заступника начальника загону відомчої воєнізованої охорони Запорізької АЕС.

Саме він причетний до передачі окупантам матеріальних цінностей підрозділу.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім фігурантам про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • псевдоочільнику АЕС ˗ ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • блогеру ˗ ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);
  • колишньому заступнику начальника загону відомчої воєнізованої охорони ˗ ч. 1 ст. 111-2 та ч. 3 ст. 436-2.

Наразі зловмисники перебувають на тимчасово захопленій частині нашої держави.

Тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

На сході України загинув доброволець із Нової Зеландії 

Джерело: новозеландський державний радіомовник RNZ, передає Громадське

Доброволець із Нової Зеландії Кейн Те Тай, який воював на боці України, загинув під час бою на сході країни. Журналісти зазначають, що в Міністерстві закордонних справ Нової Зеландії також підтвердили смерть свого громадянина. 

Кейн Те Тай — колишній військовослужбовець, який майже рік воював на боці України.

Останнє оновлення на своїй сторінці в Facebook Те Тай зробив 19 березня. Він опублікував фотографію у формі та зі зброєю в руках, яку підписав: «Найкраща робота, яку я коли-небудь мав».

На сході України загинув доброволець із Нової Зеландії
На сході України загинув доброволець із Нової Зеландії

Відкрили кримінальне провадження за фактом примусової депортації неповнолітнього мешканця Лисичанська до рф

Джерело: поліція Луганщини

До ГУНП в Луганській області надійшли матеріали про те, що на державний портал «Діти війни», що створений Національною поліцією з іншими державними органами влади в якості комунікаційної платформи з громадянами, надійшло звернення неповнолітнього, який мешкав у м. Лисичанськ, про його примусове переміщення до м. воронеж рф та примусову зміну громадянства.
 
У той же час, до поліції Луганщини надійшли 2 повідомлення про те, що, внаслідок обстрілів окупаційними військами рф, було зруйновано квартиру в м. Попасна, а також зруйновано будинок, гараж та всі господарчі споруди на території домоволодіння у смт. Комишуваха. Крім цього в гаражі було пошкоджено автомобіль заявника.
 
Зареєстровано повідомлення про те, що у одному з селищ Щастинського району військові рф примусили відчинити будинок заявника та з сейфу забрали мисливську рушницю з документами та пневматичну гвинтівку.
 
За даними фактами відкриті кримінальні провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни).
Поліцією зареєстровано інформацію про те, що невідомі особи у військовій формі без розпізнавальних знаків увезли в невідомому напрямку 54-річного мешканця Щастинського району. На даний момент місцезнаходження чоловіка невідоме.
 

ДБР повідомило про підозру у держзраді колишньому «беркутівцю», який очолив спецзагін окупантів «собр» у захопленому Криму

Джерело: Державне бюро розслідувань

Працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді колишньому командиру полку міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в АР Крим.

Після захоплення півострова він обійняв посаду командира так званого російського спеціального загону швидкого реагування «собр».

Він активно допомагав окупантам утверджувати псевдовладу рф на території України.

У складі незаконно утвореного рф «міністерстві внутрішніх справ по республіці Крим» він серед іншого брав участь у силовому затриманні та обшуках у патріотично налаштованих українців.

Після повномасштабного збройного конфлікту рф проти України сприяв проведенню підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності нашої держави.

Йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає покарання до довічного ув’язнення.

Одразу після звільнення Збройними Силами України території АР Крим та міста Севастополя підозрюваного буде затримано та забезпечено невідворотність відповідальності за вчинення державної зради, яка не має строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Ситуація на південному напрямку

Джерело: ОК Південь

Протягом минулої доби ворог підступно обстрілював населені пункти правобережної Херсонщини. Сам Херсон, Антонівка, Микільське і Велетенське в Херсонському районі, Львове в Бериславському потерпали від артилерійських обстрілів і скидання розривних гранат із дронів. Зруйновані та пошкоджені приватні будинки, автівки, господарські споруди.
 
Крім того, чимало ворожих боєприпасів, що не розірвалися, і навмисного замінування вкриває простори Херсонщини. 2 випадки підриву сталися в Бериславському і Херсонському районах. 1 з них – летальний.
Загальна кількість поранених – 7 осіб.
 
Двічі ворог атакував авіацією. Удар протирадіолокаційною ракетою був спрямований по Миколаївщині. Завдяки ефективній протидії, ракета знищена. По одному з підприємств Бериславського району Херсонщини ворог вдарив керованою авіаційною бомбою КАБ-500. Без людських втрат.
 
З нашого боку Повітряні сили відпрацювали 2 авіаційні удари по районах зосередження окупантів і їх техніки на лівобережжі. Результати дорозвідуються.
Два ворожих безпілотних розвідника знищено над Дніпро-Бузьким лиманом.
 
Корабельне угруповання ворожих кораблів в Чорному морі складається з 7 одиниць. Ракетоносіїв не зафіксовано.
Ворог продовжує вишукувати нову тактику, не відмовившись від пошуків наших систем ППО і інших важливих об'єктів. Цілком імовірне і поповнення запасів дронів-камікадзе іранськими партнерами країни-терориста.

СБУ затримала в Одесі двох ворожих інформаторів, які розвідували позиції української ППО

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще двох інформаторів російських спецслужб у ході контрдиверсійних заходів на Одещині.

Вони збирали розвіддані про місця розташування підрозділів Сил оборони і стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури на території регіону.

Насамперед їх цікавила інформація про переміщення колон з військовою технікою, а також позиції систем протиповітряної оборони ЗСУ.

Отримані відомості ворог планував використати для підготовки повітряних ударів по обласному центру.

Втім контррозвідники СБУ своєчасно викрили обох зловмисників, поетапно задокументували злочинні дії і затримали їх на спробі передачі розвідувальних відомостей агресору.

За даними слідства, ворожими поплічниками є двоє місцевих жителів, серед яких – працівник комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси».

Встановлено, що російська спецслужба дистанційно залучила їх до негласної співпраці проти України.

У поле зору ворога вони потрапили через свої прокремлівські погляди, які неодноразово висловлювали серед оточуючих.

Для комунікації з агресором використовували месенджери, а передачу розвідданих здійснювали у вигляді електронних фото- та відеофайлів з описом прилеглої місцевості.

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів виявлено їхні мобільні телефони, які вони використовували у злочинній діяльності.

Наразі обом зловмисникам повідомлено про підозру. Суд обрав їм міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Триває розслідування для притягнення винних до відповідальності.

СБУ затримала в Одесі двох ворожих інформаторів
СБУ затримала в Одесі двох ворожих інформаторів

Окупанти знову обстріляли цивільну інфраструктуру у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 106 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Гуляйполе, Чарівне, Ольгівське, Новоандріївка, Новоданилівка, Малинівка, Червоне, Плавні, Залізничне, Мала Токмачка, Білогір'я, Преображенка, Зелений Гай, Затишшя, Кам'янське, Степове.

Надійшло 13 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

У Криму пролунав вибух: знищено «Калібри» під час їхнього транспортування залізницею

Джерело: ГУР МО

Вибух у місті Джанкой на півночі тимчасово окупованого Криму знищив російські крилаті ракети «Калібр НК» під час їхнього транспортування залізницею
 
«Калібр НК» ― ракети, призначені для пусків з надводних кораблів російського чорноморського флоту. Дальність ураження такої зброї ― понад 2500 кілометрів по наземних цілях та 375 кілометрів по морських.
 
«Загадкова «бавовна» продовжує процес демілітаризації росії та готує український півострів Крим до деокупації», - йдеться у дописі розвідки.

Зранку росіяни обстріляли село на Харківщині, пошкоджено лінії електропередач

Джерело: голова Харківської ОВА

Минулої доби окупанти продовжували обстрілювати прикордонні населені пункти Харківської області.

Під вогнем окупантів перебувало щонайменше 14 населених пунктів. Зокрема, з артилерії, танків та мінометів ворог бив по Куп'янську, Вовчанську, Дворічній, Стрілечій, Глибокому та ін.

На Куп’янському напрямку ворог намагався безуспішно прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. 

Сьогодні, близько 6:00, окупанти з мінометів обстріляли с.Басове. Зафіксовано понад 20 ударів. Пошкоджено лінії електропередач. На щастя, обійшлося без постраждалих. 

В області тривають роботи з розмінування. Піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби вилучено та знешкоджено 27 одиниць вибухонебезпечних предметів.

На лінії зіткнення наші захисники надійно тримають свої позиції та повністю контролюють ситуацію

За добу окупанти випустили по Херсонщині майже 400 снарядів

Джерело: Херсонська ОВА

Російські загарбники 66 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 393 снаряди з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, безпілотників, авіації, СПГ та АГС. 

Житлові квартали Херсона російські військові обстріляли тричі. У місті пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію 1 людина загинула, ще 7 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості. Серед поранених — 8 річний хлопчик.

Росіяни прискорили процедуру відмови від українського громадянства на окупованій території 

Джерело: Луганська ОВА

Водночас вони й ускладнили процес видачі паспортів рф. 

Додатковою умовою став переклад усіх документів, які необхідні для отримання нового папірця, на російську мову. 

Але спеціально організовані пункти перекладу на території так званої «лнр» почали відкриватися тільки відучора.

Миколаївщину намагалися атакувати ворожі безпілотники

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Вчора, 20 березня, з 16.00 по 16.30, на Миколаївщині, силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» знищено два російських розвідувальних безпілотника «Supercam S350».

Крім того, на території Миколаївської області обстрілів не зафіксовано.

 

Втрати ворога від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати ворога
Втрати ворога

 

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом ранок 20 березня 

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Розпочалась триста дев’яносто перша доба російського повномасштабного вторгнення.
Протягом доби противник завдав 21 авіаційний та 9 ракетних ударів. Один з них - по місту Слов’янськ. Втрат серед жителів немає. Інший ракетний удар прийшовся на Краматорськ, по об’єкту цивільної інфраструктури. Пошкоджено 7 багатоповерхівок та 3 приватні авто. Серед цивільного населення втрат, на щастя, немає. Також ворог здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Ймовірність завдання ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.
 
Основною метою противника протягом минулої доби залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього окупанти зосереджували свої основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, наші захисники відбили понад 120 атак окупантів на зазначених напрямках.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська федерація продовжує зберігати значну військову присутність на території республіки білорусь, проте, без явного формування наступальних угруповань. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів 26 населених пунктів. Серед них - Середина-Буда, Сопич, Старикове, Атинське, Костянтинівка, Кіндратівка, Волфине, Олександрівка, Попівка, Студенок та Тур’я Сумської області; Кам’янська Слобода та Хрінівка на Чернігівщині, а також Глибоке, Мороховець, Вовчанськ, Землянки, Красне Перше, Дворічна, Западне, Кам’янка, Красне, Новомлинськ, Стрілеча та Чугуївка Харківської області.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках безуспішно намагався прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли районів 11 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. Постраждали, зокрема, райони Куп’янська, Крохмального та Берестового Харківської області; Невського, Піщаного, Білогорівки та Діброви на Луганщині, а також Спірного, Торська та Новоселівки Донецької області. Ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку Новоселівського.
 
На Бахмутському напрямку окупанти не припиняють штурмові дії міста Бахмут. В той же час, наші воїни відбили атаки противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Предтечине та Північне. Обстріляні Міньківка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Олександро-Шультине, Диліївка, Нью Йорк, Оріхово-Василівка, Привілля та Часів Яр Донецької області. Загалом, від вогню окупантів постраждало 12 населених пунктів на Бахмутському напрямку.
 
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник безуспішно намагався наступати в напрямку населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Новомихайлівка Донецької області. Численних ворожих обстрілів зазнали райони 17 населених пунктів. Зокрема, Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Ласточкине, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар, Велика Новосілка, Орлівка та Тоненьке Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборону. Інтенсивно обстрілює, зокрема, Ольгівське, Малинівку, Гуляйполе, Білогір’я, Оріхів і Чарівне Запорізької області; Времівку, Новопіль і Первомайське - Донецької, а також Дудчани, Козацьке, Благовіщенське, Дніпровське, Білозерку, Берегове, Червоний Маяк та Янтарне Херсонської області. Загальна кількість обстріляних населених пунктів складає 41.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили противника.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024