стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 березня

19 Березня 2023, 21:20
Ситуація на фронті 2812
Ситуація на фронті

Хроніка 389 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 389-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 19 березня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста вісімдесят дев’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби противник завдав 1 ракетний та 7 авіаційних ударів, здійснив 9 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Російські окупанти цинічно вдарили по житловому будинку у Василівському районі та по об’єктах цивільної інфраструктури Кам’янського Запорізької області. Також російська армія обстріляла об’єкти цивільної інфраструктури на Донеччині. Є загиблі та поранені, пошкоджено багатоповерхівки, приватні житлові будинки та школи.

Високою залишається вірогідність ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Клюси, Олександрівка Чернігівської області; Харківка, Старикове, Волфине, Степок Сумської області; Глибоке, Красне, Вовчанськ, Колодязне, Кам’янка, Красне Перше, Дворічна, Западне та Кіндрашівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районі населеного пункту Новоселівське. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Веселе, Куп’янськ, Крохмальне, Піщане та Берестове Харківської області та Новоселівське, Невське і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє спроб захопити місто Бахмут. Відбито атаки противника в районах населених пунктів Бахмут, Іванівське, Богданівка та Григорівка. Ворожих обстрілів зазнали Васюківка, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Костянтинівка, Залізне та низка інших населених пунктів Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Бердичі та Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар, Велика Новосілка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали райони, зокрема, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області, а також Херсон, Михайлівка, Гаврилівка, Дудчани, Іванівка та Дніпровське.

Російські окупанти продовжують чинити психологічний тиск на місцеве населення з метою примусу до отримання громадянства російської федерації.

Так, в населеному пункті Азовське тимчасово зайнятої території Запорізької області, посилено контррозвідувальний режим. Під час нього активно перевіряють місцеве населення на предмет наявності російського паспорта. Громадяни, які його не мають, вимушені миритися з додатковими перевірками, які супроводжуються затриманням.

Також, російські окупанти продовжують чинити мародерство, відбираючи житло у мирних громадян України. Зокрема, в населеному пункті Стрілкове тимчасово зайнятої території Херсонської області, в сільській раді, за лобіювання сільського голови та на підставі примусово зібраних підписів місцевих депутатів розробляється розпорядження щодо примусового незаконного відчуження будинків громадян України, які вимушено залишили населений пункт. Житло хочуть передати для проживання військовослужбовцям російської окупаційної армії.

Протягом доби Авіація Сил оборони завдала удару по російському зенітно-ракетному комплексу (тип уточнюється), 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та складу боєприпасів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили ворожий зенітний ракетний комплекс «Тор» та 2 райони зосередження окупантів.

Поліція Донеччини зафіксувала понад 100 руйнувань за добу через російські атаки

Джерело: МВС України

Росіяни за добу здійснили 23 атаки у 12 населених пунктах. Ворог вдарив з авіації, РСЗВ «Смерч», «Град», «Ураган», артилерії і танків.

Армія рф обстріляла міста Авдіївка, Красногорівка, Бахмут, Костянтинівка, Краматорськ, смт Гостре, Курахівка, села Бердичі, Новоукраїнка, Карлівка, Сєверне, Калинове.

Знищено та пошкоджено 115 цивільних об’єктів – 80 житлових будинків, школу, дитячий садок, комунальне підприємство, адмінбудівлю, магазин, господарчу споруду, гаражі та автомобілі.

Снаряди зі «Смерчів» та «Ураганів» окупанти спрямували по Краматорську. Руйнувань зазнали 39 приватних осель, об’єкти інфраструктури, автотранспорт. Є вбиті та травмовані цивільні мешканці.

«Ураганами» російські війська накрили Костянтинівку. Поцілили в 11 багатоквартирних і 18 приватних будинків, заклади освіти, гаражі, автомобілі. Загинула людина, є поранені.

Реактивною артилерією рашисти продовжують знищувати Бахмут. Пошкоджено 3 багатоквартирних будинки та 2 приватні оселі, травмовано місцевих жителів. Також дістали поранень 4 працівника поліції.

Внаслідок ворожих атак маємо травмованого у селі Бердичі.

Поліція та СБУ відкрили кримінальні провадження за ст.438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

За допомогою поліції евакуйовано ще 433 людини, з початку обов’язкової евакуації - понад 54 110 осіб, серед них 6925 – діти, 2527 – люди з інвалідністю.

Російські військові обстріляли село на Харківщині: пошкоджені будинки, знищений сарай

Джерело: керівник громади Віктор Коваленко.

Військові РФ о 08:00 19 березня обстріляли село Тимофіївка Золочівської громади.

Внаслідок удару пошкоджені три будинки, прямим влучанням снаряда знищило сарай. 

У селищі Калинівка на Херсонщині внаслідок вибуху невідомого предмету поранена одна людина

Джерело: голова РВА Літвінов.

На Херсонщині, у селищі Калинівка Бериславського району внаслідок вибуху невідомого предмету поранена одна людина. 

Також у повідомленні сказано, що протягом доби 18 березня війська РФ обстріляли п'ять громад Бериславського району. Зокрема, Берислав, села Новоберислав, Зміївка, Томарине, Новоолександрівка, Михайлівка, Золота Балка, Гаврилівка, Дудчани, Республіканець, Качкарівка, Червоний Маяк, Тягинка, Миколаївка, Ольгівка та Одрадокам'янка.

Внаслідок цього у громадах пошкоджені житлові будинки та господарські споруди.

Сили РФ обстріляли Середину-Буду на Сумщині — пошкоджений житловий будинок

Джерело: Сумська ОВА.

Зранку 19 березня російські військові з мінометів обстріляли місто Середина-Буда на Сумщині, всього зафіксували 10 вибухів. Внаслідок обстрілу пошкоджено 1 приватний будинок

Також сили РФ обстріляли територію Новослобідської громади з мінометів (7 пострілів) та зі ствольної артилерії (41 постріл). Попередньо, без наслідків.

На Харківщині ворог обстріляв 13 населених пунктів

Джерело: Голова ОВА Олег Синєгубов

Ворог продовжує тероризувати мирне населення Харківщини, обстрілюючи прикордонні населені пункти області. 

Минулої доби під артилерійським вогнем окупантів перебували щонайменше 13 населених пунктів. Серед них: Куп'янськ, Дворічна, Вовчанськ, Ветеринарне, Гряниківка та ін. 

У смт Дворічна внаслідок обстрілу осколкові поранення отримала 51-річна жінка. Вона госпіталізована у досить важкому стані. Лікарі борються за її життя. Також обстрілами були пошкоджені приватні будинки та господарські споруди. 

Триває гуманітарне розмінування області. Піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби вилучено та знешкоджено 45 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Внаслідок обстрілів на Донеччині загинуло троє жителів

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

За 18 березня росіяни вбили 3 жителів Донеччини: 2 у Краматорську та 1 у Костянтинівці. Ще 18 людей в області зазнали поранень. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

За минулу добу військові рф обстріляли 14 населених пунктів Запорізької області

Джерело: Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби, 18 березня, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру в районі 14 населених пунктів Запорізької області.

 

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів: Оріхів, Чарівне, Ольгівське, Малинівка, Гуляйпільське, Червоне, Гуляйполе, Новоандріївка, Мала Токмачка, Новоданилівка, Білогір'я, Полтавка, Кам'янське, Плавні.

 

Надійшло 10 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

На Херсонщині внаслідок обстрілів рф поранені дві людини 

Джерело: голова ОВА Олександр Прокудін.

Минулої доби 18 березня, російські війська 53 рази обстріляли Херсонщину, обласний центр — п'ять разів. 

У повідомленні сказано, що для обстрілів використали 269 снарядів з важкої артилерії та "Градів". 17 снарядів влучили у житлові квартали, приватні й багатоквартирні будинки. Дві людини поранені.

Війська рф обстріляли дві громади на Миколаївщині

Джерело: Віталій Кім

18 березня, о 13:12, 15:14, 17:22, 18:36, 20:31 з мінометів та ствольної артилерії ворог обстрілював акваторію Очаківської громади. Пошкоджень інфраструктури та постраждалих немає. 

Також 18 березня о 20:33 зі ствольної артилерії ворог вдарив у напрямку Куцурубської громади. Постраждалих немає. Руйнування уточнюються. 

У містах Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Оперативна інформація станом ранок 19 березня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Попри втрату людських життів, російська федерація продовжує вести свою агресію. Основні зусилля противник зосереджує на спробах повністю захопити Донецьку та Луганську області. Щоб досягти поставлених цілей, окупанти продовжують наступальні операції на сокирах Лимана, Бахмута, Авдіївці, Мар'їнки, Шахтарська. За добу 18 березня українські захисники відбили 83 атаки на цій ділянці прифронтової. Бахмут залишається епіцентром бойових дій.

Російська федерація протягом доби 18 березня продовжувала застосовувати тактику терору проти мирних жителів України. Обстрілюючи населені пункти та критичну інфраструктуру, противник повністю ігнорує закони та звичаї війни.

Протягом доби 18 березня ворог завдав 11 ракетних атак, 4х з яких поцілили по цивільній інфраструктурі Запоріжжя. Крім того, повідомили про 16 авіаудари та 99 атак MLRS з боку окупантів.

Ймовірність подальших ракетних атак по Україні залишається високою.

Волинь, Полісся, Сіверщини та Слобожанщини: оперативна ситуація залишається стабільною. Протягом доби 19 березня ворог обстріляв околиці населених пунктів Олександрівка, Клюси (Чернігівська область), Харківка, Старикове, Вольфине (Сумська область), Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Стариця, Вовчанськ, Великий Бурлук (Харківська область).

Куп'янськ і Лиманські сокири: противник продовжує спроби прорвати оборону українських військ. Ворог провів невдалі наступальні операції у околицях населених пунктів Кремінна, Діброва, Верхньокам'янське, Спірне. Окупанти обстріляли селищі Путникове, Красне Перше, Дворічна, Гряниківка, Куп'янське, Крохмальне, Берестове (Харківська область), Новоселівське, Невське, Білогорівка (Луганська область), Спірне та Федорівка (Донецька область).

Вісь Бахмута: Сили оборони України відбили численні атаки противника на північній частині Бахмута, а також в околицях Оріхово-Василівки, Григорівки та Богданівки. Під ворожий вогонь потрапили Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Озарянівка, Північне (Донецька область).

Авдіївка, Мар'їнка, Шахтарське сокири: противник провів невдалі наступальні операції в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам'янка, Авдіївка, Водяне, Первомайське та Мар'їнка, які окупанти атакували 15 разів. Під ворожий вогонь потрапили Кам'янка, Ласточкине, Авдіївка, Тоненке, Йоргіївка, Невельське, Мар'їнка, Вугледар, Велика Новосілка (Донецька область).

Запорізька та херсонська сокири: противник захищає. Зокрема, під обстріл потрапили Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам'янське (Запорізька область). Знову обстріляли місто Херсон та Антонівка.

Враховуючи ситуацію біля Вугледара, російське військове керівництво поспішає відправити підкріплення. З 13 березня 37-а окрема мотострілецька бригада 36-ї армії Східного військового округу ЗС РФ проходить бойове злагодження Штурмового підрозділу. Готується до дислокації в Україні 24 березня. Бригада суттєво недолікована, тому командири підрозділів відкликають підлеглих з лікування та реабілітації. Військовослужбовці скаржаться на низький рівень поставок. Рівень мотивації серед особового складу повідомляється як дуже низький з великою кількістю спроб уникнути відправки в зону бойових дій.

За добу 18 березня Повітряні сили України завдали 10 разів авіаударів по зосередженням окупантів. Водночас збито 1 БПЛА Shahed-136 наші ракетно-артилерійські війська уразили 7 концентрацій особового складу та військової техніки противника.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром