стрічка

Фейк про потемнілі хрести на трапезному храмі Києво-Печерської лаври

15 Березня 2023, 00:26
Фейк про потемнілі хрести на трапезному храмі Києво-Печерської лаври ФАКТЧЕК 12930
Фейк про потемнілі хрести на трапезному храмі Києво-Печерської лаври

На Лаврі «від пцу» почорніли хрести… Фактчекери не хотіли серйозно реагувати на це «знамення», але фейк, як виявилося, лише розганяється і до поширення вже долучилася важка артилерія  наприклад сумнозвісний блогер Антон Гура.

Про це повідомляють на сторінці фактчекінгового проєкту «Без Брехні».

Версій фейку два. В першій стверджується, що на Успенському соборі Лаври почорніли хрести після того, як там відслужив на Різдво Митрополит Епіфаній. При цьому показують хрести на Трапезному Соборі. Тобто фейкарі такі знавці Лаври, що не розрізняють ці дві церкви. Або навпаки – все розрізняють і все одно вкидають, бо ненависть до ПЦУ більша за гріх брехні.

У другій версії зазначено, що на фото хрести Трапезного собору, які нібито почорніли після тієї ж різдвяної служби, яку проводив Епіфаній. І знову ненависть та неуважність до деталей викриває фейкарів. Епіфаній не служив на Різдво в Трапезному, бо він служив по сусідству – в Успенському!

В Трапезному ПЦУ проводила службу пізніше – на Стрітення. Але яка різниця, головне – «знамення», що від «несправжньої» ПЦУ чорніють хрести. До речі, звинувачення в «безблагодатності» чи «несправжності» якоїсь релігійної організації – це розпалювання релігійної ворожнечі.

Щодо самого «знамення». Чорні хрести Трапезного собору – лише через покриття та ракурс зйомки. Ми знайшли фото з «чорними хрестами» мінімум з трьох ракурсів цієї Трапезної церкви від 2009 року (справжність дати фото перевірили).

Певні, що є і раніші, але суті це не змінює – хрести саме на Трапезному і так тьмяніші ніж на Успенському, а якщо знімати їх проти світла, то вони видаються чорними.

Звісно ж це все не про хрести, «знамення» і благодать. А про майно. Про незаконно набудовані УПЦ десятки готелів, гуртожитків, столових та господарських споруд на території історичної пам’ятки та заповідника. Все це будувалося над древніми печерами та фундаментами та звісно ж без жодних дозволів. Адже територію давали лише в користування. А тепер за порушення умов оренди Мінкульт розриває договір.

Павло Лебідь вже виступив зі своїми традиційними погрозами, що вони ось почнуть молитися за кривдників і тоді...

Заразом повідомив, що монахи звільняти державну територію не збираються. А тут принагідно і «знамення», що без УПЦ Лавра пропаде.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024